Annonce
Kolding

Borgerforening i Viuf gør klar til kamp mod store solcelleparker

Det er en solcellepark af den her kaliber, som BeGreen gerne vil anlægge vest for Viuf. Parken her ligger på den gamle Flyvestation Vandel. Foto: Erhvervspark Vandel
Når der ligger konkrete ansøgninger på bordet, er Viuf Medborgerforening klar til at gå på barrikaderne, lover formand.

Kolding: Selvom Kolding Kommune endnu ikke har modtaget nogen konkrete ansøgninger, så forbereder Viuf Medborgerforening sig i øjeblikket på at gå i kamp mod to kæmpe store solcelle-parker, som solenergiselskaberne BeGreen og Better Energy arbejder på at få realiseret på begge sider af Viuf.

Det fortæller medborgerforeningens formand Nicolai Asmussen i kølvandet af JydskeVestkysten omtale af solcelleprojekterne søndag.

- Alting er usikkert endnu, så vi bliver nødt til at afvente, at der rent faktisk kommer ansøgninger, som vi kan gøre indsigelse imod. Vi må også afvente den strategi for vedvarende energi, som Kolding Byråd skal lægge fast for Kolding Kommune i løbet af foråret. Før kan vi ikke rigtig gøre noget konkret.

- Men når vi kommer så langt, så er vi klar til at gå på barrikaderne, ligesom vi var, da det var et biogasanlæg og to grusgrave, vi skulle kæmpe imod, siger Nicolai Asmussen.

Annonce
Vi er bange for at blive omringet af solceller, så al udvikling i vores område bliver lukket ned.

Nicolai Asmussen, formand, Viuf Medborgerforening

Naturen

På forhånd tvivler han meget på, at solcelle-anlæg helt kan undgås ved Viuf.

- Det er nok ikke realistisk, fordi solceller har så stor politisk opbakning. Men vi er bange for at blive omringet af solceller, så al udvikling i vores område bliver lukket ned.

- Og selvfølgelig har det også betydning for herlighedsværdien i vores område, hvis der kommer store solcelleparker. Man køber jo et hus på landet, fordi man gerne vil have naturoplevelsen, og den får man ikke, hvis man overalt kigger ind i levende hegn, som omkranser solcelleparker, siger Nicolai Asmussen.

Industrikvarterer

Borgerforeningens formand fastslår, at han ikke er modstander af solcelleanlæg.

- Men jeg kan ikke se, hvorfor de skal ligge lige op ad en by. I stedet bør de placeres i nærheden af industrikvarterer eller herude hos os for eksempel på markerne ved Landerupgård, hvor de ikke vil genere særligt mange mennesker, mener han.

BeGreen har kig på et areal på 110 hektar vest for Viuf, mens Better Energy sonderer muligheden for at anlægge en solcellepark nordøst for Viuf.

Vejles politikere har meldt positivt tilbage på de 25 hektar af BeGreens projekt, som ligger i Vejle Kommune - dog under forudsætning af, at Kolding Kommune gør det samme.

De røde felter markerer de arealer, hvor BeGreen ønsker at anlægge solcelleparker. Better Energy sonderer mulighederne i området øst for Viuf - det er ikke markeret på kortet. Kort: BeGreen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce