Annonce
Haderslev

Borgerforslag: - Helleanlægget på Vandlingvej er decideret livsfarligt for cyklister

Selv om grimassen på Michael Joost ser umiddelbar positiv ud, så er den det ikke. Han er meget utilfreds med den trafikale situation ude på Vandlingvej i Haderslev. Foto: Søren Nørgaard Lund
Michael Joost fra Haderslev er utilfreds med den trafikale sikkerhed på og omkring Vandlingvej i sydbyen i Haderslev. Hans 10-årige søn er bange for at cykle i skole, og han har selv måttet undvige for ikke at blive klemt inde ved et helleanlæg. Nu har han stillet et borgerforslag med fire konkrete punkter, som skal løse problemet.

- Bilisterne tager jo chikanen som en udfordring, så de kan lege rally-kører i et øjeblik. Men farten tager de med ude fra landevejen, og den er bare langt højere end de 50 kilometer i timen, der er tilladt. Også et stykke efter chikanen.

Sådan lyder det fra Michael Joost, som bor tæt ved den trafikale chikane, der ligger ved byskiltet på Vandlingvej i sydbyen af Haderslev. Lige ved siden af Eskærhøjvej. I stedet skal der etableres vejbump. Men det er kun én blandt flere trafikale udfordringer, som ifølge Michael Joost skaber utryghed blandt børnefamilier i området.

Overblik over de steder, hvor Michael Joost ønsker forandring, så den trafikale sikkerhed forbedres. Foto: Screendump

Derfor har han stillet et borgerforslag, som opridser fire konkrete udfordringer, hvor han oplever særlig utryghed i trafikken omkring Vandlingvej, Grønningen, Kløvervej og Eskærhøjvej.

Annonce

- Borgerne skal høres, og derfor er borgerforslag en god mulighed for det. Folk skal bare vide, at det er en mulighed, vi som borgere har i kommunen, og at vi måske kan gøre noget ved nogle af de ting, vi er utilfredse med, siger Michael Joost.

- Hvis jeg ikke når de 950 underskrifter, stemmer jeg dørklokker med min søn. Jeg tror ikke, jeg når dem, men jeg håber, at kommunen kan få øjnene op for, hvor farligt et område det er rent trafikalt for børn. Og i øvrigt også for voksne.

Michael Joost borgerforslag har på nuværende tidspunkt én underskrift.

Borgerforslag i Haderslev Kommune

Fra 1. februar 2021 indførte Haderslev Byråd borgerforslag. Det betyder, at alle borgere i kommunen, der er fyldt 16 år, kan stille et forslag til byrådet. Og kan de få opbakning fra 950 medborgere, der også bor i kommunen, bliver forslaget behandlet i byrådssalen.

For at stille et forslag, skal man være bosiddende i Haderslev Kommune og være fyldt 16 år. Udover de 950 støtter kræver en behandling i Haderslev Byråd at forslaget er relevant for de opgaver, Haderslev Kommune løser, at det ikke er et forslag, som byrådet allerede har behandlet og truffet beslutning om og at det overholder dansk lovgivning og fx ikke er injurierende eller indeholder fortrolige eller personfølsomme oplysninger.

Forslag kan stilles via Haderslev Kommunes hjemmeside på www.haderslev.dk/borgerforslag. Det kræver Nem-ID at stille et forslag.

Kilde: Haderslev Kommune

1. Fodgængerovergange på Grønningen

Krydset mellem Vandlingvej og Grønningen (på tværs). Her ønsker Michael Joost flere muligheder for at kunne krydse vejen. Foto: Søren Nørgaard Lund

- Engang var der fodgængerovergange og lygter, der indikerede, at man kunne gå over her. Men dem har de fjernet. Jeg aner ikke hvorfor. Nu venter min 10-årige søn i evigheder på at komme over på den anden side, når han skal i skole. Og han er bange for at træffe et forkert valg. Derfor cykler jeg ham stadig i skole. Men det burde jeg jo ikke gøre. Jeg er bare virkelig bekymret, siger Michael Joost.

Helt konkret ønsker Michael Joost en fodgængerovergang, som krydser Grønningen. Faktisk er hans søn begyndt at gå i skole, fordi han er bange for, hvad der kan ske på cyklen, fortæller han.    

2. Fodgængerovergang på Vandlingvej

Her på Vandlingvej skal der anlægges en fodgængerovergang, mener Michael Joost. Bilerne kommer for hurtigt nedad bakken. Foto: Søren Nørgaard Lund

- Bilerne kommer med høj, høj hastighed nedad bakken på Vandlingvej, siger Michael Joost.

Om morgenen er det rigtig svært at krydse vejen, men fodgængerovergangen skal også hjælpe med at regulere farten på bilerne, mener han.

3. Fjern helleanlægget på Vandlingvej og anlæg vejbump

Michael Joost ved det helleanlæg, som han ønsker fjernet. Foto: Søren Nørgaard Lund

- Fjern helleanlægget på Vandlingvej og etablér vejbump ved Eskærhøjvej og Kløvervej, så biler skal sænke farten. Helleanlægget på Vandlingvej er decideret livsfarligt for cyklister, for vejen snævrer så meget ind ved helleanlægget, at en cykel og en bil har svært ved at passere på samme tid, og det er meget utrygt og farligt at cykle netop dér. Kommer der en lastbil, er det helt galt, siger Michael Joost.

Michael Joost husker en episode, hvor han måtte smide sig selv af cyklen, fordi en optimistisk bilist vurderede, at der var plads til dem begge. Men det var der ikke.

4. Etablér cykelsti på Vandlingvej

Den sidste del af Vandlingvej har ikke nogen cykelsti. Der er heller ikke sat skilte op, som fortæller bilisterne, at der kan være cykelister på vejen. Foto: Søren Nørgaard Lund

- Lav en cykelsti på Vandlingvej fra Kløvervej og til Eskærhøjvej. Jeg bor på Eskærhøjvej, og der bor bare rigtig mange børnefamilier med skolegående børn. Vi mangler i den grad en sikker vej, og det vil en cykelsti og en fodgængerovergang give os.

Det er også på denne strækning, at Michael Joost ønsker at få etableret flere vejbumb. Han mener, at det er det eneste, der kan hjælpe mod den fart, som bilisterne kommer med. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Annonce