Annonce
Sydjylland

Borgerforslag opfordrer Folketinget til at droppe købet af F-35-kampfly

I kølvandet på coronakrisen kan man bruge kampfly-milliarderne langt bedre, mener Birger Hansen, der opfordrer Folketinget til at annullere købet af de 27 F-35-kampfly trods bred politisk opbakning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En gruppe borgere har stillet et forslag om at annullere købet af de 27 F-35-kampfly, der forventes at ankomme til Flyvestation Skrydstrup fra 2021. Initiativtager Birger Hansen fra Silkeborg er pacifist, og hans mål er at skabe debat snarere end at komme igennem med forslaget.
Annonce

Borgerforslag: Selvom Danmarks nye kampfly er indkøbt med bred politisk opbakning, anlægsloven er undervejs og der er udarbejdet en kompensationsmodel til de berørte naboer, har en gruppe borgere nu stillet forslag om at annullere købet.

Den 15. maj stillede fire borgere fra Silkeborg og en enkelt fra Svendborg således et borgerforslag, der opfordrer Folketinget til at droppe ordren på de 27 F-35-kampfly, der er planlagt til at ankomme til Flyvestation Skydstrup fra 2021.

I borgerforslaget argumenterer initiativtager Birger Hansen fra Silkeborg for, at der findes bedre måder at bruge de 56,4 milliarder kroner på, som kampflyene forventes at koste totalt gennem deres levetid.

- På baggrund af den opståede force majeure situation og ventende økonomiske krise, forårsaget af den globale Corona pandemi, kan +56 mia. kr. bruges bedre til gavn for den danske befolkning. Hvad skal vi bruge 27 nye kampfly til? De kan kun bruges til én ting, krig. Krig er værre end Corona-virus, lyder det i forslaget.

Annonce

Militærnægter

Birger Hansen er pacifist. Det blev han, da hans farfar i sin tid brækkede en flitsbue, Birger Hansen selv havde lavet. Derpå viste farfaren ham et skudsår, han havde pådraget sig under 1. verdenskrig og formanede Birger Hansen om, at farfar havde været død, hvis kuglen havde ramt ham i hovedet.

- Siden dengang har jeg været militærnægter, og jeg går ind for nedrustning. Men jeg tror ikke, at Folketinget rejser sig op og afbestiller det, hvis der kommer 50.000 underskrifter. Så naiv er jeg ikke. Forslaget er ligeså meget for at få gang i en debat om forsvarspolitik og sikkerhedspolitik, siger Birger Hansen, det er født i Over Jerstal syd for Vojens.

Foruden coronakrisen argumenterer han for, at Danmark med en stribe nye kampfly ikke skal være USA's præsident Trumps "underdanige allierede og hoppe med på hans krav om oprustning med stor risiko for at blive yderligere inddraget i hans krige".

Hvis forslaget om at annullere kampfly-købet får 50.000 underskrifter inden 11. november, skal Folketinget behandle det. I skrivende stund har forslaget fået 84 støtteerklæringer på fire dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Sydjylland For abonnenter

Tim har ikke solgt en eneste eksotisk rejse siden marts: Tvunget til corona-annulleringer for fem millioner kroner

Annonce