Annonce
Billund

Borgergruppeformand ånder lettet op: - Det er et fantastisk resultat

Susanne Mathiesen er formand for borgergruppen mod Grindsted-forureningen. Hun er lettet over rapport, der ikke viser øget sygdom i byen. Arkivfoto: Martin Ravn
Formanden for borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" er positivt overrasket over rapporten om sundhedstilstanden i Grindsted.

Grindsted: - Jeg er rigtig glad. Det er et fantastisk resultat.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Susanne Mathiesen, formand for borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket", efter offentliggørelsen af sundhedsrapporten fra Grindsted.

- Det er et resultat, vi slet ikke havde turdet drømme om, og som er positivt på så mange parametre, at der ingen grund er til at være ked af undersøgelsen, tilføjer hun.

De få negative resultater, som rapporten viser, for eksempel at mænd i Grindsted tidligere har haft højere risiko for prostatakræft, er slet ikke nok til at slå humøret ud:

- Når du omregner tallene, svarer det til, at halvanden mand mere i Grindsted ud af 10.000 borgere fik prostatakræft om året end i andre byer, og det er jo ganske forsvindende lidt, siger Susanne Mathiesen.

Annonce

Der er ingen tvivl om, at vi havde frygtet, at rapporten ville vise et helt andet resultat. Det er en stor glædesdag i dag.

Susanne Mathiesen, formand for borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket"

Andre må tage beslutning

At der nu ikke skal sættes i gang i en endnu større undersøgelse med tusindevis af folk, glæder formanden.

Der er enkelte områder, som slår ud til den negative side. Det skal andre end mig, der er noget klogere på det, vurdere, om det skal undersøges nærmere. Umiddelbart tænker jeg ikke, at der er belæg for det, siger Susanne Mathiesen og tilføjer:

- Der er så mange parametre, hvor vi boner positivt ud. Færre med brystkræft, vi lever længere, og færre problemer med fødsler end de sammenlignelige byer. På 18 ud af 20 parametre er vi bedre stillet.

Arbejdet fortsætter

Du har tidligere sagt, at du var sikker på, at rapporten ville vise noget. Ånder du lettet op i dag?

- Det gør jeg i høj grad. Gennem arbejdet i borgergruppen har vi hørt på mange sygdomshistorier fra folk, og der er ingen tvivl om, at vi havde frygtet, at rapporten ville vise et helt andet resultat. Det er en stor glædesdag i dag, siger Susanne Mathiesen.

Hvad betyder det for jeres arbejde?

- Der er ingen tvivl om, at vi skal kæmpe videre for at rydde op i Grindsted. Bliver det et nemmere arbejde med denne rapport? Ikke nødvendigvis, men det ændrer ikke på, at den mængde lort, som der ligger i jorden, og som vi startede som gruppe for at få ryddet op, ligger der endnu, og det har vi tænkt os at blive ved med at kæmpe for. For det skal ryddes op, og det hele skal ryddes op.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Borgmester: Der er grund til lidt mere optimisme end i KIFs tidligere økonomiske kriser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce