Annonce
Billund

Borgergruppen imod Grindsted-forureningen: - Vi har fundet pengene til en oprydning!

Susanne Mathiesen og borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" har forslag til, hvordan man finder penge til en oprydning. Arkivfoto: Martin Ravn
Borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" kommer nu selv med et forslag til, hvordan man kan finde penge til en oprydning i Grindsted.

Grindsted: Når politikerne ikke kan eller vil - så må borgerne selv.

Det er tydeligvis holdningen i borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" i Grindsted. Onsdag kom det frem, at der ikke er sat penge af til en oprydning af forureningen i regeringens udspil til en finanslov, og nu har borgergruppen allerede selv kigget de statslige finanser igennem og fundet penge til en oprydning.

Gruppen har kig på statens indtægter fra den såkaldte PAL-skat (pensionsafkastskatten). Det er en skat på gevinster på danskernes pensionsopsparing. De særdeles attraktive vilkår på renter og høje aktiegevinster har gjort, at staten i august opjusterede de forventede indtægter fra PAL-skatten fra fire milliarder til 43,5 milliarder kroner her i 2019.

- Eftersom man allerede nu har en idé om, at afkastet falder til næste år (til 13 milliarder, red.), kan politikerne vælge at sige: Så er det i år, vi slår til med den store hammer og sætter 10 milliarder af til oprydning efter generationsforureningerne. Vi synes selvfølgelig, det er til Grindsted-forureningen i særdeleshed, men til alle generationsforureninger i almindelighed, siger Susanne Mathiesen, formand for borgergruppen.

Annonce

Hvad er PAL-skatten

PAL-skatten (pensionsafkastskatten) er en skat, der årligt betales af det løbende afkast (renter, kursgevinster, udbytte) af danskernes pensionsopsparing.

Danskernes pensionsformue er godt 3.800 milliarder kroner, mens skattesatsen er p.t. på 15,3 procent.

Statens indtægt fra skatten svinger meget på grund af udsving i kursgevinster og -tab på pensionsformuerne.

Engangsbeløb til oprydning

Da indtægterne fra denne skat svinger meget, indgår pengene ikke i statens daglige budget. Derfor har pengene ifølge borgergruppen i de seneste år været brugt på at betale statens gæld af.

Borgergruppens forslag er derfor at tage et engangsbeløb fra PAL-skatten og bruge det på at rydde op i Grindsted - og andre steder.

- Det er ikke sandt, når politikerne siger, at de ikke har pengene, for det har de jo. Vi har fundet en løsning, for de har pengene i PAL-skatten. Med et historisk højt afkast i år vil det være indlysende at vælge at bruge pengene nu, siger formanden for borgergruppen og tilføjer:

- Gælden når vi nok at skære ned på, selvom der er et enkelt år eller to, hvor man ikke giver alle pengene til gælden, fordi der er en anden opgave, der skal løses. Der vil stadig være 33 milliarder tilbage. Derfor er disse penge interessante. For der skal ikke spares andre steder. Det går hverken ud over børn, ældre eller andet, at vi bruger disse penge på en oprydning.

Redaktionen har henvendt sig til finansministeriet for at få bekræftet borgergruppens oplysninger om, at pengene ikke er bundet i andre udgifter end gæld, men ministeriet er ikke vendt tilbage med svar endnu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce