Annonce
Billund

Borgergruppen imod Grindsted-forureningen: - Vi har fundet pengene til en oprydning!

Susanne Mathiesen og borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" har forslag til, hvordan man finder penge til en oprydning. Arkivfoto: Martin Ravn
Borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" kommer nu selv med et forslag til, hvordan man kan finde penge til en oprydning i Grindsted.

Grindsted: Når politikerne ikke kan eller vil - så må borgerne selv.

Det er tydeligvis holdningen i borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" i Grindsted. Onsdag kom det frem, at der ikke er sat penge af til en oprydning af forureningen i regeringens udspil til en finanslov, og nu har borgergruppen allerede selv kigget de statslige finanser igennem og fundet penge til en oprydning.

Gruppen har kig på statens indtægter fra den såkaldte PAL-skat (pensionsafkastskatten). Det er en skat på gevinster på danskernes pensionsopsparing. De særdeles attraktive vilkår på renter og høje aktiegevinster har gjort, at staten i august opjusterede de forventede indtægter fra PAL-skatten fra fire milliarder til 43,5 milliarder kroner her i 2019.

- Eftersom man allerede nu har en idé om, at afkastet falder til næste år (til 13 milliarder, red.), kan politikerne vælge at sige: Så er det i år, vi slår til med den store hammer og sætter 10 milliarder af til oprydning efter generationsforureningerne. Vi synes selvfølgelig, det er til Grindsted-forureningen i særdeleshed, men til alle generationsforureninger i almindelighed, siger Susanne Mathiesen, formand for borgergruppen.

Hvad er PAL-skatten

PAL-skatten (pensionsafkastskatten) er en skat, der årligt betales af det løbende afkast (renter, kursgevinster, udbytte) af danskernes pensionsopsparing.

Danskernes pensionsformue er godt 3.800 milliarder kroner, mens skattesatsen er p.t. på 15,3 procent.

Statens indtægt fra skatten svinger meget på grund af udsving i kursgevinster og -tab på pensionsformuerne.

Engangsbeløb til oprydning

Da indtægterne fra denne skat svinger meget, indgår pengene ikke i statens daglige budget. Derfor har pengene ifølge borgergruppen i de seneste år været brugt på at betale statens gæld af.

Borgergruppens forslag er derfor at tage et engangsbeløb fra PAL-skatten og bruge det på at rydde op i Grindsted - og andre steder.

- Det er ikke sandt, når politikerne siger, at de ikke har pengene, for det har de jo. Vi har fundet en løsning, for de har pengene i PAL-skatten. Med et historisk højt afkast i år vil det være indlysende at vælge at bruge pengene nu, siger formanden for borgergruppen og tilføjer:

- Gælden når vi nok at skære ned på, selvom der er et enkelt år eller to, hvor man ikke giver alle pengene til gælden, fordi der er en anden opgave, der skal løses. Der vil stadig være 33 milliarder tilbage. Derfor er disse penge interessante. For der skal ikke spares andre steder. Det går hverken ud over børn, ældre eller andet, at vi bruger disse penge på en oprydning.

Redaktionen har henvendt sig til finansministeriet for at få bekræftet borgergruppens oplysninger om, at pengene ikke er bundet i andre udgifter end gæld, men ministeriet er ikke vendt tilbage med svar endnu.

Annonce
Billund For abonnenter

Coronakrisen førte Ronnie Olesen fra Birthe Kjær til kirken: Så blev jeg pludselig meget nervøs

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Kvinde blev pludseligt vækket midt om natten: Rygte om særligt indbrudstrick og mange indbrud afkræftes af politiet

Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det forsætter, selv om han er gået på pension

Sport

Holdlæge kvitter Esbjerg i protest mod kritiseret træner

Erhverv For abonnenter

Nichemejeri: 400 ton ost om året tager nu en bæredygtig drejning

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Billund

Youtuber skabte kø ved boghandleren: - Laksen er bare det bedste

Nordtyskland

Prognose: I weekenden bryder trafikken sammen på motorvejene lige syd for grænsen

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

EfB

Tilbageslag inden sæsonpremieren: Hyballa må klare sig uden sin bedste angriber

Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Kolding

Slagsmål mellem unge og arbejdere satte arbejde helt i stå: Nu går arbejdet med nyt atletikanlæg snart i gang igen

Annonce