Annonce
Varde

Borgergruppen vil ansætte flere ufaglærte på plejehjemmene - udvalgsformand afviser klart

Tom Arnt Thorup (BG) ønsker, at Varde Kommune ansætter flere ufaglærte i ældreplejen. Det er Tina Agergaard Hansen (DF) stærkt imod. Arkivfoto: Morten Stricker og Chresten Bergh
Udvalgsformand Tina Agergaard Hansen (DF) er meget stærkt imod Borgergruppens forslag om at ansætte flere ufaglærte på plejehjemmene. Hvis man skal sikre ældre værdighed, så er der brug for uddannede, mener hun.
Annonce

Varde Kommune: I stedet for at bruge 24 millioner kroner om året på vikarer, så bør Varde Kommune ansætte flere ufaglærte i ældreplejen. Det mener Borgergruppen.

Det forslag er helt modsat strategien i Varde Kommune nu. Ældrechef Thorkild Sloth Pedersen har tidligere fortalt, at kommunen ikke ønsker at slække på fagligheden, og udvalgsformand Tina Agergaard Hansen (DF) er på samme linje. Hun fortæller om erfaringer fra andre kommuner, der i højere grad bruger ufaglærte:

- Man ser nogle gange, at der er nogle ting, der enten bliver slækket, eller som fagligt ikke ligger på det niveau, som vi gerne vil have. Det ønsker vi ikke at gå på kompromis med i Varde, så derfor vægter vi den her faglighed rigtig, rigtig højt.

Flere vikarer

I 2012 blev der brugt 7 millioner kroner på eksterne vikarer, og siden er det vokset år for år, bortset fra en lille tilbagegang fra 2014 til 2015.

I 2018 blev der brugt 22 millioner kroner, og det fik både økonomiafdelingens og politikernes opmærksomhed.

I 2019 blev der brugt 24 millioner kroner.

Da JydskeVestkysten skrev om sagen i 2019, blev der brugt andre tal. Det skyldes især, at JydskeVestkysten dengang tog udgangspunkt i en analyse, der både kiggede på ældreplejen og på sygeplejen. De nye tal handler kun om ældreplejen.

Tom Arnt Thorup (BG) siger, at han godt kan følge Tina Agergaard Hansen, men at det for ham tæller mere, at kommunen kan undgå at bruge så mange vikarer:

- Den service, den ældre møder, kan være varierende fra dag til dag. Det synes jeg simpelthen ikke, man kan være bekendt. Så vil jeg hellere have nogle ufaglærte ind, så de giver noget stabilitet - og det giver noget ro på, siger han.

Annonce

Husk værdigheden

Tina Agergaard Hansen mener, at brugen af uddannede vikarer i stedet for ufaglærte fastansatte viser, at Varde Kommune vægter det højt, at de ældre får en god behandling:

- Han vælger at komme med en påstand om, at vi bare skal ansætte flere ufaglærte. Til det vil jeg sige, at vi har gennem mange år  vægtet det at have en høj faglighed i ældreplejen rigtig, rigtig højt.  Det, at vi har en højt fagligt niveau, hvor vi på en respektfuld og værdig måde tager hånd om de ældre, har været utroligt vigtigt.

Hun mener, at en høj procentdel af ufaglærte vil betyde, at der vil være mange uden et teoretisk fundament for deres arbejde.

Tom Arnt Thorup svarer, at man kunne bruge nogle af de sparede midler på vikarer på at give de ufaglærte kurser og en god introduktion til arbejdet.

Annonce

Få klager

TV 2 har i en dokumentar vist skjulte optagelser fra to ældres værelser på plejehjem. Det har givet en landsdækkende debat om ældres værdighed, og den udbredte holdning i forvaltningen og i det politiske udvalg er altså, at uddannelse skal være med til at sikre, at ingen ældre i Varde Kommune bliver behandlet som de to i dokumentaren.

På baggrund af dokumentaren har der været ekstra fokus på værdigheden. Derfor har Udvalget for Social og Sundhed haft en temadrøftelse med lederne i ældre- og sygeplejen.

- Vi var enige om, at vi gør det rigtig godt, og vi værner om de værdier, vi har, siger Tina Agergaard Hansen.

Hun fortæller om et af midlerne til at holde ældreplejen værdig:

- Vi agerer prompte på klager, og det er uanset, om man sender det til lederen, til den øverste, til direktøren eller til mig som udvalgsformand.


Den service, den ældre møder, kan være varierende fra dag til dag. Det synes jeg simpelthen ikke, man kan være bekendt. Så vil jeg hellere have nogle ufaglærte ind, så de giver noget stabilitet - og det giver noget ro på.

Tom Arnt Thorup (BG)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Tønder

Rig på natur

Annonce