Annonce
Billund

Borgergruppen vil have et mere synligt byråd i kampen mod grindstedforurening: Borgmesterkandidat er helt enig

Susanne Mathiesen er formand for borgergruppen mod Grindsted-forureningen. Hun har et nuanceret syn på, om byrådet gør nok for at få ryddet op - det er især på synligheden, borgergruppen ønsker sig mere. Arkivfoto: Martin Ravn
Der er brug for et mere synligt byråd, der også offentligt - for eksempel i medierne - presser på for hurtigere oprydning og flere penge. Det mener Susanne Mathiesen fra borgergruppen, der kæmper for oprydning efter Grindstedværket. Stephanie Storbank (V) er enig. Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) synes, at kritikken er forkert i forhold til Socialdemokratiets ageren.

Grindsted: Per Nyhus (DF), Ole Marcussen (S) og Ib Kristensen (V) har i denne avis fortalt, at grindstedforureningen har været langt nede på dagsordenen for Billunds byråd, og det er først i de senere år, at de lokale politikere har taget fat.

Det kan Susanne Mathiesen, formand for borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" genkende. Og hun synes stadig ikke, det er godt nok.

- Vi har efterlyst mange gange, at byrådet skulle være mere tydelige og synlige i deres samarbejde med os og med at lægge pres på folketingets partier for at få kigget på den her grindstedforurening med lidt nye og anderledes øjne, siger hun.

Annonce

Konkret har hun to punkter, hvor hun ønsker et mere offensivt byråd. Det ene er i forhold til at lægge pres på for at få staten til at sikre penge til oprydning i Grindsted. Det andet er i forhold til ikke kun at fokusere på at rense grundvand, der ender i åen, men også eksempelvis at få kørt jord væk fra de forurenede steder.

Hun understreger, at hun ikke ved, om de lokale politikere bag linjerne lægger pres på partikammerater på Christiansborg, men uanset hvad ønsker hun at se det pres offentligt - for eksempel gennem medierne.

Hus forbi

Borgmesterkandidat Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), synes ikke, der er grund til at kritisere Socialdemokratiet.

- Vi har tidligere delt flyers rundt i hele Grindsted by. Jeg synes virkelig, vi har været aktive i den socialdemokratiske byrådsgruppe, siger hun.

Vi har haft meget interesse i det her, og vi taler om det, og vi lægger pres på gennem medierne og gennem folketings-medlemmer.

Borgmesterkandidat Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S)

Hun fremhæver det arbejde, som folketingsmedlem Troels Ravn (S) har gjort i Folketinget og fortæller, at det er sket i et tæt samarbejde med byrådsgruppen.

- Jeg tror, Troels Ravn er en af dem, der har lagt et massivt pres på sin folketingsgruppe. Så jeg kan ikke genkende det. Vi har haft meget interesse i det her, og vi taler om det, og vi lægger pres på gennem medierne og gennem folketingsmedlemmer. Vi har også drøftet det med Christel Schaldemose (socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, red.), siger hun.

Synes du, der er andre i byrådet, der bør have dårlig samvittighed?

- Det vil jeg lade andre om at vurdere.

Annonce

Det er rigtigt

En helt anden reaktion kommer fra Venstres borgmesterkandidat, Stephanie Storbank. Hun erklærer sig enig med Susanne Mathiesen.

- Jeg vil gerne være garant for, at vi bliver langt bedre til at kommunikere og tage dialogen, både med borgere, interesseorganisationer og regionen, siger hun.

Hun erklærer sig også enig i Susanne Mathiesens hovedprioriteter: Der skal ryddes op flere steder end bare ved åen, og der skal nogle penge på bordet fra Christiansborg.

- Det er så vigtigt, at vi får presset på over for staten.

Baggrund om grindstedforureningen

  1. I Grindsted er der flere områder, der er blevet forurenet af affald, kemikalier og spildevand fra Grindstedværket. Det skete i perioden fra 1924 og ind i 1970'erne.
  2. Forureningen fra den tidligere fabriksgrund strømmer i dag under byen og siver op i Grindsted Å, som blandt andet hvert år tilføres 235 kilo af det kræftfremkaldende stof vinylklorid.

  3. Mange Grindsted-borgere har været bekymrede for, hvilke konsekvenser den årelange forurening har for deres helbred. De fleste troede, at en undersøgelse slog fast, at der ikke er en øget sygdomsforekomst i byen, men på det  seneste har eksperter efterspurgt flere undersøgelser.

  4. En forskergruppe samles tirsdag for at diskutere behovet for at undersøge sundheden i Grindsted mere grundigt.
  5. I avisen søndag reflekterede Per Nyhus (DF), Ole Marcussen (S) og Ib Kristensen (V) over, hvordan det kan være, at byrådet længe var meget stille i forhold til grindstedforureningen.
  6. Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) vil i øvrigt gerne fremhæve Kai Bayer som en af de byrådsmedlemmer, der tog forureningen alvorligt før de fleste andre.

Og hun erkender, at hun dermed erklærer sig enig i en kritik, der også rammer det byråd, hvor hendes parti har haft borgmesterposten:

- Vi har været lidt for stille udadtil, siger hun, der har stor forståelse for ønsket fra medlemmer af borgergruppen:

- Jeg tror, de har behov for at mærke, at de bor i en kommune, der tager det her alvorligt. De er, som hun (Susanne Mathiesen, red.) selv siger, blevet inviteret med i alt det, vi har kunnet, men der er også noget i det med at få signaleret udadtil, at vi har en by, hvor der er nogle udfordringer, og vi tager det seriøst, og vi tør tale om det.

Annonce

Også ros til kommunen

Det er helt rigtigt, at Susanne Mathiesen også har ros til kommunen. Hun fortæller, at der siden 2018 er sket meget bag linjerne, og borgergruppen er jævnligt blevet inviteret ind til forvaltningen og er blevet inddraget i beslutningerne.

- Bag linjerne har byrådet arbejdet væsentligt mere med forureningssagen, end man nogensinde har gjort før. Man har haft gang i kloakundersøgelser, man har haft gang i indeklimaundersøgelser, og man har lavet nye tiltag om havevand, siger hun.

Susanne Mathiesen har i øvrigt selv siddet i byrådet for SF i 2010 til 2013. Og hun siger selv, at hun har også været en af de byrådsmedlemmer, der har været for tavse tidligere:

- Frem til 2018 er det yderst begrænset, hvad man har hørt til de til enhver tid siddende byrådsmedlemmer - og det er inklusiv mig selv.

Annonce
Billund For abonnenter

Ditte blev draget af den magiske verden i hypnose: - Det er bare ikke så hokus pokus-agtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce