Annonce
Esbjerg

Borgerlige kandidater revser Esbjerg Havn i sag om opgavetyveri

Store virksomheder på Esbjerg Havn frygter, at havnens ejerform i forbindelse revisionen af havneloven vil blive omdannet fra kommunal selvstyrehavn til et aktieselskab. Arkivfoto: Esbjerg Havn

Liberal Alliance og De Konservative bakker nu op om de kritiske virksomheder, der mener, at Esbjerg Havn gør sig skyldig i offentligt opgavetyveri.

Esbjerg: May-Britt Andrea Andersen og Peter Nikolajsen, de to spidskandidater fra henholdsvis Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance til det forestående kommunalvalg, bakker nu op om flere kritiske virksomheder på havnen og går samtidig i kødet på ledelsen hos Esbjerg Havn.

Det sker efter, at de to spidskandidater sammen med flere end 30 andre byrådskandidater tidligere i denne uge deltog i et møde Blue Water Shipping. Her gav repræsentanter fra nogle af de største havnevirksomheder udtryk for deres bekymring over, at den igangværende revision af havneloven vil omdanne Esbjerg Havns ejerform fra kommunalt selvstyre til kommunalt aktieselskab og dermed give havnen større handlefrihed.

Skrækscenariet i den kontroversielle sag er eksemplet om, at havnen har finansieret, bygget og udlejet en montagefabrik til MHI Vestas i Østhavnen, og derved - ifølge det private erhvervsliv - gjort sig skyldig i en overtrædelse af havneloven i form af "offentligt opgavetyveri." I august gjorde Borgerlistens spidskandidat, byrådsmedlem Henrik Vallø, også fælles front med havnens virksomheder i MHI Vestas-sagen og kritiserede havnen, og dermed er der ved at opbygge sig en borgerlig modstand, der kan få vægt i et kommende byråd.

Ubegrundet frygt


  • Esbjerg Havn har fået udarbejdet juridiske vurderinger, som siger, at havnen har handlet indenfor reglerne i forbindelse med byggeriet for MHI Vestas. Omvendt har havnefirmaerne fået lavet en vurderingen der siger det modsatte.
  • Formand i Esbjerg Havn, Flemming Enevoldsen, har tidligere fortalt, at havnefirmaernes frygt for, at et ændret ejerskab fra kommunal selvstyrehavn til havneaktieselskab vil få havnen til at konkurrere mere med havnens virksomheder, er ubegrundet.Enevoldsen har dog også udtalt, at der er behov for en revision af havneloven for at præcisere en række forhold.

Stof til eftertanke

Begge spidskandidater fastslår, at mødet hos Blue Water har givet stof til eftertanke, og Peter Nikolajsen (LA) siger direkte, at han er meget forundret over, at et borgerligt flertal i byrådet tilsyneladende har accepteret, at havnen går i konkurrence med erhvervslivet.

- Et liberalt ledet byråd burde lave liberal politik, så virksomheder ikke ender i situationer som denne, hvor de skal konkurrere med en aktør, som har kommunale skattekroner i ryggen. Som politikere er en af vores vigtigste opgaver at sikre erhvervslivet de bedste rammebetingelser til gavn for vækst og udvikling i kommunen. Det mener jeg ikke, vi gør på denne måde, siger Nikolajsen.

May-Britt Andrea Andersen erkender, at der muligvis ikke er noget juridisk at anfægte i forhold til havneledelsens ageren i sagen:

- Men det ændrer ikke på, at det er moralsk forkert for en kommune at drive skatteyderbetalt virksomhed i konkurrence med erhvervslivet. Jeg må bare sige, at det ligger temmelig langt fra den måde, Det Konservative Folkeparti ønsker at drive erhvervspolitik på, understreger hun.

Annonce

Sammenhold

Både Esbjerg Havn og havnevirksomhederne har i sagen fået udarbejdet juridiske vurderinger, som hver især giver de stridende parter medhold. For to måneder siden bad havnevirksomhederne Trafikstyrelsen skære igennem, men afgørelsen er endnu ikke kommet.

K og LA har i øvrigt besluttet at stå sammen politisk i spørgsmålet omkring offentligt opgavetyveri - ikke blot på havnen, men generelt i kommunen.

- Vi er enige om, at ingen af vores to partier lægger stemmer til, at kommunen driver konkurrerende virksomhed i fremtiden, oplyser de to.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Tre færger på Fanø var en stor succes ved efterårsferiens start

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Livsstil

Lokale chauffører hjælper skolebørn med at undgå højresvingsulykker: - Vi håber aldrig nogensinde at opleve det!

Erhverv

Gældsstyrelsen begærer skiltefirma i Kolding konkurs

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Esbjerg

Efterlyst mand fra Esbjerg er fundet i god behold

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Haderslev

Naturen får nyt liv blandt de døde. Og Haderslev får et nyt parkanlæg

Aabenraa For abonnenter

Gamle smøger og ny bro: Aabenraa er på skønhedskur

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Annonce