Annonce
Indland

Borgerlige vil have udvist flere bandemedlemmer

Blå blok præsenterer i næste uge et bandeudspil. De borgerlige vil blandt andet skærpe udvisningsreglerne og undersøge, hvordan der kan sættes ind mod rockerborge. S er umiddelbart lydhør over for forslaget.

Mens regeringen i næste uge lægger sin bandepakke ud i folketingssalen, er de fire borgerlige partier ved at finpudse deres fælles bud på et bandeudspil, som skal gøre livet mere surt for rockere og bandemedlemmer. Det skriver Berlingske.

Allerede i går kom det frem, at Venstre, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance helt vil fratage fængslede rockere og bandemedlemmer muligheden for at blive prøveløsladt. Berlingske erfarer, at partierne desuden ønsker at få udvist endnu flere bandekriminelle.

Tanken er at skærpe udvisningsreglerne, så det automatisk giver udvisning, hvis en person dømmes efter den såkaldte »bandeparagraf«, der blev indført med bandepakken i 2009 og gør det muligt at fordoble straffen for kriminalitet begået som led i bandekrig.

Derudover ønsker de borgerlige en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, der inden sommer skal komme med deres bud på, hvordan man kan udnytte lovgivning til at sætte ind mod rockerborge midt i boligkvarterer, eksempelvis ved at gøre brug af den kommunale planlov eller loven om hashklubber.

Forslaget om at afskære bandekriminelle fra prøveløsladelser handler om at gøre det »så surt som muligt« at være rocker eller medlem af en bande, forklarer Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

»Der har været nogle rigtig kedelige sager, hvor det har vist sig, at prøveløsladte bandemedlemmer begår ny kriminalitet. Det er uheldigt. Og man bør i hvert fald stille det krav, at en indsat går ind i et exitprogram for at forlade banden, hvis vedkommende skal prøveløslades. Det vil give en god gulerodseffekt,« vurderer han.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil det borgerlige bandeudspil indeholde i alt syv-otte konkrete forslag, hvoraf nogle er stramninger af ideerne i regeringens bandepakke, som forhenværende justitsminister Morten Bødskov (S) præsenterede i oktober, mens andre er helt nye initiativer.

»Der er sådan set ikke noget i vejen med regeringens bandepakke. Deres forslag er bare slet ikke nok. Der skal helt anderledes krasbørstige ting til for at bekæmpe rocker- og bandeuvæsnet,« siger den konservative retsordfører, Tom Behnke (K).

Kriminalforsorgsforeningen ser god fornuft i at nægte prøveløsladelser af rockere og bandemedlemmer, når der er konflikt i miljøet, da det giver god mening at holde krigerne væk fra gaderne. Men et kategorisk nej til prøveløsladelser på grund af rygmærker eller banderelationer er decideret farligt, advarer Kriminalforsorgsforeningens formand, John Hatting:

»Det vil have den utroligt negative effekt, at stort set alle rockere og bandemedlemmer vil søge ind i exitprogrammerne for at vise, at de vil lægge kriminaliteten bag sig ? uanset om de mener det eller ej. Exit-programmerne risikerer at blive smadret af administrative opgaver, fordi alle ansøgerne skal undersøges,« vurderer han og kalder forslaget »en kluntet måde at lave retspolitik på«.

Både det borgerlige udspil og regeringens bandepakke bliver fremsat i Folketinget i næste uge. Ifølge Berlingskes oplysninger har det været tanken i regeringen, at der ikke skulle indledes forhandlinger om deres bandepakke, men at den ville blive fremsat i sin helhed som en form for »take it or leave it« for de borgerlige partier.

Man har hele tiden været af den opfattelse, at det parlamentariske grundlag, Enhedslisten, slet ikke var en mulighed ? men overvejelsen har været, at det ville være svært, hvis ikke umuligt, for de borgerlige partier at forsvare ikke at stemme for en bandepakke, der blandt andet indeholder flere strafskærpelser, flere penge til Kriminalforsorgen og en hårdere linje i forhold til eksempelvis prøveløsladelse.

På sin vis har regeringen ret, medgiver Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der dog kalder fremgangsmåden »arrogant«.

»Jeg tror da også, vi ender med at støtte pakken af forslag, men det er en meget diktatorisk måde at køre tingene på. Det kan den nye minister reparere på ved at lytte til nogle af ideerne fra os andre og dermed få en mere helstøbt bandepakke,« siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) ønsker ikke at kommentere de borgerlige bandeforslag, men Socialdemokraterne er umiddelbart positive over for oppositionens forslag. Retsordfører Trine Bramsen (S) mener, at forslaget om prøveløsladelser ligger i »god forlængelse« af regeringens udspil og forudser, at parterne »kan mødes et sted«.

Hun tror dog ikke på, at endnu et forsøg på at forbyde eller lukke rockerborge vil bære frugt:

»Jeg lukkede gerne samtlige rockerborge i morgen, og det har både den tidligere og den nuværende regering også forsøgt at gøre ved lov, men det er i strid med Grundloven at forbyde dem. Jeg har svært ved at se, at et tredje forsøg vil føre noget nyt med sig,« siger Trine Bramsen.

Samtidig ser hun frem til at nærstudere oppositionens konkrete forslag om skærpede udvisningsregler.

»Det handler ikke om at overbyde hinanden i hård retorik, men hvis oppositionen har gode forslag, så lytter jeg gerne. Jeg er glad for hvert eneste bandemedlem, som vi kan slippe for, selv om jeg tvivler på den samlede effekt af udvisningerne,« siger hun.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Erhverv For abonnenter

Medejer af konkursramt svinegigant erklærer eget selskab konkurs: Selskabet ejer kun værdiløse aktier i konkursboet

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Fans i hele verden samles om verdens største fodboldfinale - men heftigt prisskilt afskrækker lokale barer fra tage del i festen

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Sønderborg

Se hvordan du kan komme til at bo: 38 nye klimavenlige boliger er på vej i Vollerup

Annonce