Annonce
Haderslev

Borgerligt flertal vakler: DF siger nej til kompromisforslag

Der er lang vej hjem for den borgerlige fællesgruppe i Haderslev Byråd efter Benny Bondes partihop fra Liberal Alliance til Nye Borgerlige. Et kompromisforslag, som mandag blev præsenteret og godkendt af de andre partier, er tirsdag blevet afvist af Dansk Folkeparti og Jon Krongaard, der ikke vil lade Slesvigsk Partis partipolitik definere Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Et kompromisforslag, der blev godkendt af alle i fællesgruppen mandag aften er blevet afvist af Dansk Folkeparti, der mener, at Nye Borgerlige med Benny Bonde skal være en del af byrådets fællesgruppe.

Et kompromisforslag, der efter Benny Bondes partihop fra Liberal Alliance til Nye Borgerlige skulle skabe ro i Haderslev Byråds borgerlige fællesgruppe, er tirsdag meget overraskende endt med at føre til yderligere splittelse og til at få det borgerlige flertal til at vakle.

Inden mødet havde både Slesvigsk Parti og Det Radikale Venstre på forhånd meddelt, at de to partier ikke kunne indgå i et gruppefællesskab med Nye Borgerlige, fordi Nye Borgerliges værdier lå for langt fra de to partiers.

Tirsdag eftermiddag meddelte formanden for Dansk Folkepartis fem mand store byrådsgruppe så, at Dansk Folkeparti ikke kan ”spise” gruppeformand Allan Emiliussens (V) kompromisforslag, som både Venstre, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Slesvigsk Parti samt Nye Borgerlige ellers accepterede på gruppemødet

Annonce

Forslaget går ud på, at Benny Bonde beholder sin post som formand for udvalget for plan og miljø, men at Nye Borgerlige ikke bliver en del af fællesgruppen. Særligt det sidste støder Dansk Folkeparti, der på mandagens møde bad om betænkningstid. Tirsdag var der efter drøftelser internt i gruppen og med baglandet klarhed i DF.

Negativt stemt

- Jeg sagde på mødet, at jeg var negativt stemt over for kompromisforslaget. Efter at have overvejet står vi fast på, at Dansk Folkeparti hverken vil eller skal lade sig definere af Slesvigsk Partis værdier. Det er meldt tilbage til Allan (Emiliussen, Red.), lyder det fra Jon Krongaard (DF).

Baggrund

Haderslev Byråd består af 31 medlemmer.

Den borgerlige fællesgruppe har flertallet med 18 medlemmer. Gruppen består af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance (ude på grund af Benny Bondes partihop til Nye Borgerlige) samt Slesvigsk Parti.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet har 13 pladser i byrådet.

Efter Benny Bondes partihop er der opstået uro i fællesgruppen, hvor flere af medlemmerne ikke mener, at deres værdier kan forenes med Nye Borgerlige. Søndag stillede Slesvigsk Parti et ultimatum for at forhindre, at Nye Borgerlige blev optaget i fællesgruppen.

Jon Krongaard håber, at fællesgruppens øvrige partier vil overveje sagen grundigt og huske, at partierne i fællesgruppen har arbejdet godt sammen i flere år. Dansk Folkeparti rokker sig ikke i denne sag og både forventer og håber, at der kommer andre forslag på bordet.

- Det er vi simpelthen nødt til at sige, ellers kan vi ikke tage os selv som parti seriøst. Det er, som jeg sagde, helt uhørt, hvis Dansk Folkeparti skulle basere sin politik på Slesvigsk Partis værdier. Det er selvfølgelig op til de andre partier, om de vil associeres med Slesvigsk Partis værdier, siger Jon Krongaard.

Han ærgrer sig over sagen og mener, at de partier, der vil holde et andet parti ude, ikke tænker demokratisk.


Vi mener, Nye Borgerlige skal have chancen for at italesætte deres politik.

Jon Krongaard, Dansk Folkeparti


- Det er fjollet, at man skal holde hinanden ud i strakt arm. Hvis man som udgangspunkt afviser at tage Nye Borgerlige alvorligt, tager man heller ikke mange danskere, der er enige i Nye Borgerliges politik, alvorligt. Vi mener, Nye Borgerlige skal have chancen for at italesætte deres politik. Jeg ved godt, at Dansk Folkeparti er presset i meningsmålingerne – blandt andet af Nye Borgerlige. Men jeg har det sådan, at folk må stemme, som de vil og finde det parti, der repræsenterer dem bedst. Jeg håber selvfølgelig, at vi i Dansk Folkeparti i den sammenhæng vil være at foretrække. For mig og Dansk Folkeparti er samarbejde det vigtigste, og som jeg ser det, vil Carsten (Leth Schmidt (SP), Red.) kun samarbejde med dem, han er enige med, siger Jon Krongaard.

Annonce

Vinderne er de andre

- Det er simpelthen for nemt at sige, at man vil samarbejde bredt, og så bare ikke vil alligevel, siger Jon Krongaard.

Vinderne i hele denne ballade ser Jon Krongaard meget klart:

- De andre har en nem valgkamp. De kan bare tie stille, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Annonce