Annonce
Tønder

Borgerlisten: Flere penge til lokalrådene og et helt nyt magtfuldt Vækst- og Bosætningsudvalg

Lars Thomsen, kandidat for Borgerlisten, kommunalvalget  16. november. Listen peger på, at lokalrådene i Tønder kommune skal have mere indflydelse og flere penge, og at der skal etableres et mere magtfuldt Vækst- og Bosætningsudvalg. Foto: Niklas Majgaard
Borgerlisten i Tønder foreslår mere selvstyre til kommunens 28 lokalråd.

Tønder: Stort set samtlige partier og lister i Tønders kommunalbestyrelse er enige om, at kommunens største udfordring, eller problem, er det faldende befolkningstal i kommunen.

I Borgerlisten har man øget bosætning øverst på den politiske dagsorden, og en af metoderne til at tiltrække og fastholde borgere i landområderne, er ifølge Borgerlisten, at give lokalrådene større indflydelse og flere penge.

- Vi tror på, at motivation og engagement kommer nedefra. Hvis man får større ansvar, større kompetencer og også flere penge at arbejde med, så vil der ske en udvikling, som ikke sker i dag, mener Lars Thomsen, som er kandidat for Borgerlisten til kommunalvalget den 16. november.

Annonce

I dag modtager de 28 lokalråd rundt om i Tønder kommune 10.000 kroner hvert år til forskellige aktiviteter. Oven i det beløb, kan rådene så søge Tønder Kommune om yderligere midler til konkrete projekter. Men Borgerlisten mener, at rådene som udgangspunkt skal have tilført endnu flere penge.

Hvis man får større ansvar, større kompetencer og også flere penge at arbejde med, så vil der ske en udvikling som ikke sker i dag.

Lars Thomsen, kandidat, Borgerlisten

-  Det kan nogle gange være en hæmsko for et lokalråd, at man hver gang skal have nogen til at godkende, at det er i orden, at vi i den og den landsby gerne vil det her. Og så har vi 10.000 at gøre godt med, og det kommer man ikke langt med. Men havde man 50.000, så har man en startkapital, så det også er nemmere at skaffe ekstra fundraising til, hvis man eksempelvis har et projekt til 100.000,  siger Lars Thomsen.

Nyt udvalg

Derfor skal der også være et egentligt Vækst- og Bosætningsudvalg i Tønder kommune, mener Borgerlisten.

- De skal have deres eget budget ligesom et teknik- og miljøudvalg eller et kulturudvalg, men de skal tage noget fra de andre udvalg, i forhold til det, der er hoved-fokuspunktet - og det er affolkningen og bosætning - hvordan kan vi have det som overskrift for det udvalg, fortæller Lars Thomsen.

Inspirationen til et helt nyt udvalg med egen økonomi, kommer fra Tønders nabokommuner - ikke mindst Aabenraa, hvor bosætningen har haft sit eget udvalg i otte år.

Det fortæller formanden for Vækstudvalget for Land og By i Aabenraa kommune, Philip Tietje (V).

- Vi har samlet nogle beføjelser og nogle penge i dette her Vækstudvalg, som laver områdefornyelser, lokalplaner og turisme- og erhvervsindsats. Og her har vi også bosætningsstrategien.

Og har det så givet pote, selvom den slags måske kan være svært at måle?

- Ja, det er svært at måle. Men vi fået nogle gode processer, hvor lokalrådene anerkender, at de endelig har fået et samarbejdspartner, der har politisk saft og kraft. Problemet er jo, at hvis den politiske dialogpartner ikke har saft og kraft og indflydelse, jamen så bliver det ligesom at holde dialog med nogen, som  alligevel skal ud og pumpe penge et andet sted hen. Så vi synes, at vi har gjort vækst-tanken operationel, siger Philip Tietje.

Annonce

Inviterer til møde

Netop Philip Tietje skal være oplægsholder, når Borgerlisten torsdag, har  inviteret de øvrige partier og lister i Tønder kommunalbestyrelse om blandt andet etableringen af en nyt udvalg.

Lars Thomsen, hvordan kan det være at dette her oplæg kommer netop nu med mindre end to måneder til kommunalvalget, og ikke for eksempel sidste år eller forrige år?

- Det er jo noget, vi har drøftet også internt med de andre partier. Og så har dette her været en del af Borgerlistens valgkamp, at vi vil slå et slag for, at vi måske skal tænke lidt anderledes i vores udvalgsstruktur, end den, der er fastlåst nu. Og så må vi diskutere os frem til, hvad det er for en model, der passer til Tønder, siger Lars Thomsen.

Annonce
Tønder For abonnenter

Over havet under himlen: Vidåslusen får sin udsigtsplatform

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Mystisk parti bag rabalderdemonstration for Marco: - Lad dem tisse i de potter, hvis det kan hjælpe

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny om bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Sønderjylland

Glem alt om skuespiller-glamour: - Vi lever fra lønseddel til lønseddel

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Tønder

Børn i sorg: Koordineret indsats skal hjælpe

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Kræft satte Bennos drøm på standby: Nu har han åbnet sin ølbutik

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid – og dem, jeg savner

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Han var strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Sønderjylland

Drama i den nedlagte discountbutik: Sønderjylland skal ikke være et sted, man bare vil væk fra

Annonce