Annonce
Vejen

Borgerne er vilde med at udvikle Vejen Kommune

Borgmester Egon Fræhr (V) ledede en af de fire dialog-grupper og fik af borgerne mange input til, hvordan Vejen Kommune bør udvikle sig fremadrettet. Foto: Astrid J. Vestergaard
Et borgermøde om kommunens planstrategi blev tirsdag aften et tilløbsstykke. Mellem 70 og 80 borgere valgte at tilbringe en lun og dejlig sommeraften med at sidde indendøre, dybt fordybet i arbejdet med at udvikle deres kommune.

VEJEN: Politikerne i Vejen Byråd fik tirsdag aften masser af input til, hvordan de fremadrettet skal udvikle Vejen Kommune. Et borgermøde om kommunes planstrategi, afviklet på virksomheden Big Dutchmann A/S Vejen, tiltrak 70-80 borgere, og de var fulde af gode ideer til, hvordan kommunen kan opretholde den gode udvikling.

Borgmester Egon Fræhr (V) indledte mødet og gav derefter ordet til udviklingschef Peer Rexen, som kort gennemgik det kommunale arbejde med at få fornyet den kommunale planstrategi - et arbejde, der foregår lige nu, og hvor borgerne frem til 6. august har mulighed for at indsende kommentarer i forbindelse med en offentlig høring.

De fremmødte blev herefter bedt om at sætte sig i grupper, og i grupperne diskuterede man fire emner:

* Hvad der skal til for at skabe øget bosætning i byerne?

* Hvordan man holder liv i landsbyerne?

* Hvordan ruster kommunen sig til fremtidens behov i erhvervslivet?

* Hvordan opfylder Vejen Kommune FNs klimamål?

Debatten ved bordene var lang og god. Mange kom til orde, og der blev lyttet gevaldigt fra politisk side.

Masser af input blev ført til referat, og det betyder, at byrådet nu har en masse borgerforslag at arbejde videre med.

Avisens udsendte nåede kun at sidde med i tre af de fire grupper, inden artiklen skulle skrives og publiseres, og her kan du læse et kort referat af, hvilke ting der blev drøftet i disse grupper:

Erhvervsudvikling: Kommunen skal gøre det lettere for folk, der ønsker at drive erhverv i landdistrikterne, at bruge små landejendomme til formålet. Det vil sige, at kommunen skal være bedre til at give tilladelse til for eksempel opførelse af en lade og/eller et snedkerværksted. Detailhandelstrukturen blev diskuteret, og her var der bred enighed om, at det er en god idé, at Vejen Byråd ikke tillader store dagligvarebutikker ved motorvejen.

- Giver I lov til det, dør bymidten i Vejen i løbet af fem år, lød det advarende fra citychef Flemming Simested.

"Torvemodellen", der blandt andet bruges i Rødding og Brørup og sikrer, at der er butikker i stueplan i bygninger nær torvene, fik ros, og borgerne efterlyste bedre busforbindelser, så flere unge i de mindre byer kan komme til Vejen og gå på enten gymnasiet eller Vejen Business College.

Bosætning i byer: Her var der et borgerønske om flere steder i naturen, hvor familier kan tage hen og grille, bruge legepladser og så videre. Fra Tobøl-Stenderup-Føvling var der et ønske om flere ældreboliger, og flere borgere ønskede, at kommunen går ind og sikrer, at gamle, faldefærdige bygninger på landet enten rives ned eller sættes i stand.

Jakob Sander, direktør i Vejen Idrætscenter, efterlyste mere byggeri, der lægger op til et godt fællesskab, og fra Askov var der et ønske om flere almennyttige boliger og om et forsamlingshus. Der blev talt en del om det farlige i at lade Askov vokse sammen med Vejen, da Askovs "højskoleånd" dermed risikerer at forsvinde, og også i denne gruppe efterlyste borgerne bedre og flere busforbindelser.

Bosætning på landet: Også her blev er talt om behovet for bedre busforbindelser. Et ønske om flere cykelstier dukkede også op, og der blev talt en del om behovet for en øget markedsføring af den unikke fællesskabs-DNA, der præger kommunens landsbyer. Også i denne gruppe efterlyste borgerne kommunens hjælp til at få revet gamle, faldefærdige huse ned - eller få dem sat i stand.

Annonce
Giver I lov til det, (dagligvarebutikker ved motorvejen, red.) dør bymidten i Vejen i løbet af fem år.

Flemming Simested, citychef

Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce