Annonce
Vejen

Borgerne er vilde med at udvikle Vejen Kommune

Borgmester Egon Fræhr (V) ledede en af de fire dialog-grupper og fik af borgerne mange input til, hvordan Vejen Kommune bør udvikle sig fremadrettet. Foto: Astrid J. Vestergaard
Et borgermøde om kommunens planstrategi blev tirsdag aften et tilløbsstykke. Mellem 70 og 80 borgere valgte at tilbringe en lun og dejlig sommeraften med at sidde indendøre, dybt fordybet i arbejdet med at udvikle deres kommune.

VEJEN: Politikerne i Vejen Byråd fik tirsdag aften masser af input til, hvordan de fremadrettet skal udvikle Vejen Kommune. Et borgermøde om kommunes planstrategi, afviklet på virksomheden Big Dutchmann A/S Vejen, tiltrak 70-80 borgere, og de var fulde af gode ideer til, hvordan kommunen kan opretholde den gode udvikling.

Borgmester Egon Fræhr (V) indledte mødet og gav derefter ordet til udviklingschef Peer Rexen, som kort gennemgik det kommunale arbejde med at få fornyet den kommunale planstrategi - et arbejde, der foregår lige nu, og hvor borgerne frem til 6. august har mulighed for at indsende kommentarer i forbindelse med en offentlig høring.

De fremmødte blev herefter bedt om at sætte sig i grupper, og i grupperne diskuterede man fire emner:

* Hvad der skal til for at skabe øget bosætning i byerne?

* Hvordan man holder liv i landsbyerne?

* Hvordan ruster kommunen sig til fremtidens behov i erhvervslivet?

* Hvordan opfylder Vejen Kommune FNs klimamål?

Debatten ved bordene var lang og god. Mange kom til orde, og der blev lyttet gevaldigt fra politisk side.

Masser af input blev ført til referat, og det betyder, at byrådet nu har en masse borgerforslag at arbejde videre med.

Avisens udsendte nåede kun at sidde med i tre af de fire grupper, inden artiklen skulle skrives og publiseres, og her kan du læse et kort referat af, hvilke ting der blev drøftet i disse grupper:

Erhvervsudvikling: Kommunen skal gøre det lettere for folk, der ønsker at drive erhverv i landdistrikterne, at bruge små landejendomme til formålet. Det vil sige, at kommunen skal være bedre til at give tilladelse til for eksempel opførelse af en lade og/eller et snedkerværksted. Detailhandelstrukturen blev diskuteret, og her var der bred enighed om, at det er en god idé, at Vejen Byråd ikke tillader store dagligvarebutikker ved motorvejen.

- Giver I lov til det, dør bymidten i Vejen i løbet af fem år, lød det advarende fra citychef Flemming Simested.

"Torvemodellen", der blandt andet bruges i Rødding og Brørup og sikrer, at der er butikker i stueplan i bygninger nær torvene, fik ros, og borgerne efterlyste bedre busforbindelser, så flere unge i de mindre byer kan komme til Vejen og gå på enten gymnasiet eller Vejen Business College.

Bosætning i byer: Her var der et borgerønske om flere steder i naturen, hvor familier kan tage hen og grille, bruge legepladser og så videre. Fra Tobøl-Stenderup-Føvling var der et ønske om flere ældreboliger, og flere borgere ønskede, at kommunen går ind og sikrer, at gamle, faldefærdige bygninger på landet enten rives ned eller sættes i stand.

Jakob Sander, direktør i Vejen Idrætscenter, efterlyste mere byggeri, der lægger op til et godt fællesskab, og fra Askov var der et ønske om flere almennyttige boliger og om et forsamlingshus. Der blev talt en del om det farlige i at lade Askov vokse sammen med Vejen, da Askovs "højskoleånd" dermed risikerer at forsvinde, og også i denne gruppe efterlyste borgerne bedre og flere busforbindelser.

Bosætning på landet: Også her blev er talt om behovet for bedre busforbindelser. Et ønske om flere cykelstier dukkede også op, og der blev talt en del om behovet for en øget markedsføring af den unikke fællesskabs-DNA, der præger kommunens landsbyer. Også i denne gruppe efterlyste borgerne kommunens hjælp til at få revet gamle, faldefærdige huse ned - eller få dem sat i stand.

Annonce
Giver I lov til det, (dagligvarebutikker ved motorvejen, red.) dør bymidten i Vejen i løbet af fem år.

Flemming Simested, citychef

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce