Annonce
Esbjerg

Borgerne høres om udvidelse af biogasanlæg i Måde

Her på Mådevej ved Din Forsynings Rensningsanlæg Øst planlægger energiselskabet Ørsted, tidligere Dong Energy, at etablere et biogasanlæg. Planerne kommer nu i høring.

Planerne, der skal muliggøre udvidelse af det mindre biogasanlæg på Mådevej, er nu stort set færdige og sendes i offentlig høring i otte uger.

Esbjerg: Om kort tid slippes planerne for Energiselskabet Ørsted overtagelse og udvidelse af det mindre, eksisterende biogasanlæg ved Rensningsanlæg Øst på Mådevej i Esbjerg løs i en otte ugers offentlig høring.

Planforslagene, som Plan & Miljøudvalget netop har vedtaget at sende i en otte ugers offentlig høring - forslag til kommuneplanændring samt forslag til lokalplan - skal dels give mulighed for at udvide anlægget til at kunne behandle 300.000 tons biomasse og producere cirka 10 millioner normalkubikmeter biogas om året. Anlægget vil modtage biologisk industriaffald fra de omkringliggende virksomheder - blandt andet medicinalvirksomheden Leo Pharma - suppleret med husdyrgødning og får en kapacitet svarende til cirka en tredjedel af Biogas Korskroen.

Lugt-gener


  • I forhold til lugtgener fra biogasanlægget bliver det ikke reguleret i lokalplanen. Det konkrete projekt forudsætter, at der udarbejdes en miljøkonsekvensrapport (tidligere kaldet VVM, red) med tilhørende tilladelse, og at der kan gives en miljøgodkendelse. Lugtforhold skal belyses i miljøkonsekvensrapporten og miljøgodkendelsen, og det er her, at der vil skulle fastsættes krav vedrørende lugt.
  • Esbjerg Kommune er myndighed på miljøgodkendelsen, mens Miljøstyrelsen er myndighed på miljøkonsekvensrapporten. Miljøstyrelsen forventer at sende miljøkonsekvensrapporten i offentlig høring i begyndelsen af 2019 og den tilhørende tilladelse forventes at kunne udstedes inden sommeren 2019. Esbjerg Kommune kan herefter udstede en miljøgodkendelse til virksomheden.

Trafik og volde

For at sikre areal til udvidelse af biogasanlægget vil det være nødvendigt at ændre Præstegårdsbækkens forløb. Den endelige placering er endnu ikke fastlagt, da det først senere vil kunne afklares, hvilket forløb, der vælges.

- I forbindelse med ændringen af bækkens forløb opfordrer udvalget til et møde med Danmarks Naturfredningsforening, så vi ikke nedsætter kapaciteten af bækken, hvilket kan forårsage oversvømmelser. Ellers mener vi, det er et fint projekt i den grønne omstilling, der understøtter Esbjerg Kommunes status som energimetropol, og heldigvis er Leo Pharma, der bliver hovedleverandør, nabo, så der bliver ikke megen transport, siger udvalgsformand Karen Sandrini (S).

Det er dog forvaltningens vurdering, at der vil komme flere lastbiler, der vil benytte Mådevej, Måde Industrivej, Tjæreborgvej og herefter Esbjergmotorvejen, men at den samlede trafikale situation i erhvervsområdet ikke vil blive forringet.

Lokalplantillægget indeholder bestemmelser om, at der skal etableres en vold omkring anlægget. Volden skal sikre anlægget mod oversvømmelser eller eventuelle udslip. Voldenes størrelse er dimensioneret, så den vil kunne sikre vandløbet mod en eventuel forurening.

For at minimere risikoen for lugtgener gives der i lokalplantillægget mulighed for, at skorstene kan bygges op til 50 meter høje.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Esbjergensere fælder dom i EfB-balladen: Grotesk galehus eller en flok forkælede fodboldspillere?

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

Haderslev

Konservativ om p-hus: Det handler om udvikling af hele bymidten

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Nordtyskland

Porno-gangster afpresser toppolitikere: Jeg offentliggør video, hvor du onanerer

Annonce