Annonce
Esbjerg

Borgerne i Sønderho fik deres vilje: Det hvide marmortæppe droppes

Det er denne hvide løber, som nu har fået dødsstødet af politikerne på Fanø efter stor modstand fra beboere i Sønderho. Visualisering: Fanø Kommune/Morten Modin

Den hvide marmorløber er lagt i graven, før den fik Fanø og Norddiget i Sønderho i sigte. Kunstprojektet mødte stor modstand hos lokalbefolkningen, og onsdag blev det fra politisk side stoppet.

Fanø: Borgerne i Sønderho var ikke tilhængere af en 55-65 meter lang hvid marmorløber. Og da slet ikke på Norddiget i Sønderho. Kunstværket "Den Hvide Løber" af Morten Modin viste sig at være et projekt, der ikke nåede længere end skrivebordet. Onsdag fik projektet tomlen ned fra Børne- og Kulturudvalget, efter at Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget mandag havde samme konklusion.

- Projektet realiseres ikke, da antallet af ja-sigere er for lille i denne sag. Det står og falder med, at der er for mange imod, og vi respekterer og lytter til, at flertallet er imod, siger Niels Heinel (Miljølisten), formand for Børne- og Kulturudvalget og medlem af arbejdsgruppen for projektet.

Hele 63 bemærkninger modtog Fanø Kommune til projektet og heraf var 48 helt og holdent imod det fremlagte skitseforslag, ni var imod processen og/eller stedet, mens kun seks var positivt indstillet til proces, værk og placering.

Annonce

Den hvide løber

Skitseprojektet Den Hvide løber består af en hvid marmorbane, der anlægges som en løber i jorden, der går på tværs af græsarealet og hen over diget. Løberen skal være 55-65 meter lang og 4-5 meter bred og bestå af omkring 150 marmorfliser, der i alt vejer omkring 60 tons og skal fragtes fra Kina til Esbjerg og derefter til Fanø. Værket skal blandt andet invitere til en vandring op på diget, hvorfra man kan kigge ud i horisonten og ind over Jylland i retning af Ribe by.

Tvivlsomt forvaltningsarbejde

Projektet har udover den store modstand fra befolkningen i form af utilfredshed ved borgermøder, underskriftsindsamlinger og høringssvarene også været præget af tvivlsomt forvaltningsarbejde. Det kunne JydskeVestkysten berette om den 8. juni med ukorrekte tilladelser og uopmærksomhed på en nødvendig dispensation.

Alligevel skriver forvaltningen fortsat i sagsfremstillingen, at valget af placering baserede sig på, at området ved Norddiget var ejet af Fanø Kommune og "der var ingen restriktioner i form af beskyttelser, der skulle gives dispensation fra".

Til spørgsmålet om man kunne have gennemført projektet og fået en dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, hvis der havde været folkelig opbakning, er Niels Heinel ikke sikker i sit svar.

- Det kan jeg ikke svare på. Det er for hypotetisk. De indkomne svar viste, at man ikke ønskede et kunstprojekt på det sted, som kommunen anbefalede, og i og med at Den Hvide Løber var lavet til netop den beliggenhed, kunne det ikke lade sig gøre, siger Niels Heinel.

Ville have kostet 2,5 millioner kroner

Regningen for det droppede projekt løber op i 20.000 kroner for Fanø Kommune. De 20.000 kroner var en forudsætning for, at Statens kunstfond ville bevilge 55.000 kroner til udarbejdelsen af skitseprojektet. Budgettet for en realisering af projektet lå på 2,5 millioner kroner.

Så vidt kom det ikke, og det er der ifølge Niels Heinel flere gode grunde til.

- Kunst deler ofte befolkningen, og det har det her også vist sig at gøre. Det kan man nok ikke lave om på, og et sådant projekt vil nok altid give udfordringer både for det politiske og det administrative niveau, fortæller Niels Heinel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce