Annonce
Varde

Borgerne inddrages i udpegningen af 125 kilometer kørespor i klitplantagerne

I april i år kom Inger Lise Hille, Hans Verner Frandsen og Bøje Meiner (th.) med et opråb. De ville have indflydelse på de nye øvelsesområder. Et ønske som Forsvaret delvist følger ved at lade borgerne komme med deres besyv om de 125 kilometer nye kørespor i Naturstyrelsens plantager og klitheder. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Inden nytår vil Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse komme med sin plan om placeringerne af 125 kilometer kørespor i hovedsageligt Naturstyrelsens klitplantager.

Vestkysten: Mange sommerhusejere fra Nymindegab og ned til Ho oplevede for nylig ved selvsyn og hørte, at militærets tilstedeværelse er øget. Det skete, da 1. Brigade holdt sin store øvelse ”Brave Lion” med 2.000 mand. Derudover var der cirka 500 britiske tropper.

1. Brigade inddrog, ud over Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn, også Naturstyrelsens 8.000 hektar heder og klitplantager i øvelsen. Grundet det meget våde vejr gav det en del skader på skovvejene i Blåbjerg Klitplantage, som Forsvaret i fremtiden må anvende op til 28 dage om året til øvelser.

Annonce

Planen

  • I fremtiden må Forsvaret anvende Naturstyrelsens 8.000 hektar fra Nymindegab i nord til Ho i syd til øvelser. Alt efter områder må Forsvaret holde øvelser i 28 eller 75 dage om året i plantagerne og klithederne.
  • Derved vil Forsvaret med Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn have i alt 14.000 hektar, eller hvad der svarer til godt ti procent af Varde Kommunes samlede areal til rådighed.
  • Forsvaret vil anlægge 125 kilometer tvangsspor, så militærets køretøjer ikke kører plantagerne op. Tvangssporene vil typisk være otte meter bredde. Der er sat godt 50 millioner kroner af til projektet.
  • Inden nytår vil Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse komme med et samlet oplæg til placeringerne af de 125 kilometer tvangsspor.

Skal benyttes

Naturstyrelsens arealer i Varde Kommune skal i fremtiden være en fast del af forsvarets øvelsesområde. Og for netop at undgå så store skader på skovvejene, som under ”Brave Lion”, så er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ved at lave en samlet plan over 125 kilometer nye kørespor i Naturstyrelsens heder og plantager. De kaldes også tvangsspor, som Forsvaret skal benytte under øvelserne.

- Der bliver gjort klar til borgerinddragelse. Alle får mulighed for at komme med input, siger major Stig Gunnar Larsen, der er chef for Skydesikkerhedselementet for Oksbøl Skyde- og Terræn.

Hans opgave er at implementere planerne fra papir til den virkelige verden. Inden nytår kommer der et samlet oplæg til, hvor køresporene skal ligge.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse lægger digitale kort ud på internettet, som man kan zoome meget ind på. Og så kan folk komme med forslag til ændringer af sporene. Derefter vil Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i det nye år fremlægge den endelige plan, som skal danne grundlag for ansøgningerne til de respektive myndigheder. Da kommer de også i høring.

Slemt svineri

Hans Verner Frandsen fra Vejers Strand råbte i april, sammen med Inger Lise Hille fra Oksbøl og Bøje Meiner fra Ølgod, om større indflydelse på det nye øvelsesområde.

- Det er pænt af dem, at de giver muligheden for bemærkninger og kommentarer. Om de vil følge det, det ved vi ikke, siger Hans Verner Frandsen.

Og med ”Brave Lion” i baghovedet så er der behov for nogle ordentlige skovveje og kørespor.

- I Blåbjerg Klitplantage var det noget slemt svineri. Det var ikke i orden, siger Hans Verner Frandsen.

Ligesom i det militære øvelsesområde, som her ved Vejers, anlægger Forsvaret 125 kilometer kørespor i Naturstyrelsens områder i Varde Kommune. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce