Annonce
Esbjerg

Borgerne jubler - Ørsted beklager dødsstød til biogasanlæg

JydskeVestkystens forside onsdag, hvor de knap 3.000 protesterende borgere, der havde skrevet under på Østerbyens underskriftsindsamling mod biogas-anlægget i Måde, kunne se en nyhed, der gjorde dem glade.

Borgerne i Østerbyen kan ikke få armene ned over elimineringen af Ørsteds planer for et biogasanlæg i Måde. Ørsted ærgrer sig.

Annonce

Esbjerg: Der var stor jubel i Østerbyen, da JydskeVestkysten onsdag morgen kunne afsløre, at Ørsteds omdiskuterede biogasanlæg i Måde ikke bliver til noget alligevel.

Som JydskeVestkysten kunne fortælle, har det vist sig, at der intet politisk flertal er for anlægget, som især borgere i Østerbyen har kæmpet hårdt for at undgå på grund af frygten for lugtgener i en radius på op til ni kilometer fra Måde. Borgmesterpartiet Venstre gik ud og meddelte, at en så bynær placering til et biogasanlæg med de risici, det indebar for, at Esbjergs historiske fiskelugt ville blive afløst af en stank af rådne æg, ikke kunne støttes, og så kom det andet store byrådsparti, Socialdemokratiet, med en lignende melding.

Men hvor der findes en vinder, findes også en taber, og der var en nedslået stemning hos Ørsted:

"Vi tager byrådets beslutning til efterretning, men er naturligvis ærgerlige over, at projektet, som skulle omdanne organisk affald til grøn energi, ikke bliver til noget på den planlagte placering. Anlægget er et godt eksempel på cirkulær økonomi, hvor den enes affald bliver den andens ressource. Vi vil nu drøfte med Leo Pharma, om der er andre muligheder for et samarbejde," siger Nikolaj Ager Hamann, der er chef for biogas ved Ørsted.

- Jeg er meget, meget glad i dag - juhuuu. Esbjerg får lov at beholde den friske luft.

Lejf Drachmann

Sagen kort

I september sidste år kom det frem, at Ørsted, tidligere Dong Energy, ønskede at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Rensningsanlæg Øst og medicinalvirksomheden Leo Pharma i Måde. Biomassen skulle komme fra restaffald fra Leo Pharma (mucosa) og landbruget. Biogasanlægget i Esbjerg vurderedes at ville skabe omkring seks arbejdspladser. Et lignende biogasanlæg, drevet af Ørsted i Kalundborg, har dog haft store problemer med stank.En borger i Østerbyen oprettede en underskriftindsamling mod biogasanlægget. Det er lykkedes at skaffe 2.728 underskrifter, som i øvrigt blev overrakt til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tirsdag.

Borgmesteren har tidligere stillet lokalrådet i Østerbyen i udsigt, at der fra kommunalt hold skal arbejdes med en strategisk udviklingsplan for området, og han vil i den forbindelse tage op, hvilken erhvervs-anvendelse der skal fastlægges for Måde-området. Bydelen er så tæt på erhvervsområdet, at det muligvis skal have samme klassificering som Kjersing, der jo også ligger tæt på bymæssig bebyggelse, mener han.

Annonce

Pragmatisk reaktion

Medicinalvirksomheden Leo Pharma, der skulle have været storleverandør til anlægget, reagerede pragmatisk:

- Vores interesse i at bidrage til produktionen af biogas i Esbjerg er først og fremmest at støtte mere bæredygtig energiproduktion i Danmark og cirkulær økonomi. Når det er sagt, er vi selvfølgelig også i stand til at forsætte med andre løsninger, ganske som vi gør det i dag, og som vi har gjort i de mange år, hvor vi med stor tilfredshed har haft dele af vores produktion placeret i Esbjerg, fortæller Hans Mortensen, der er site manager for Leo Pharma.

Annonce

Glade udbrud

Intet kan dæmpe Østerbyens begejstring for politikernes beslutning. En af kritikerne af anlægget, Lejf Drachmann, der bor på Ringen, er "jublende lykkelig":

- Jeg er meget, meget glad i dag - juhuuu, Esbjerg får lov at beholde den friske luft. Jeg har det virkelig godt på Esbjergs vegne - jeg kunne slet ikke forestille mig en promenadekoncert på Torvet med risiko for hørm, siger Lejf Drachmann, der fik nyheden overbragt gennem en ven, der ringede 07.15 onsdag:

- "Har du læst avisen - den sag er stendød; det står i avisen", sagde han. Jeg bilder mig ind, at jeg også har bidraget lidt til sagens udfald sammen med mange andre frivillige, lokalrådet og Henrik Thorø Jensen, der har sat indsamlingen op og gjort en kæmpe indsats, siger Lejf Drachmann.

Henrik Thorø Jensen var også en glad mand:

- Jeg kunne se, at der var utroligt mange notifikationer på Facebook, og jeg blev selvfølgelig glad. Men jeg tænker da også, hvis vi ikke havde gjort noget, hvad så? Tingene kommer ikke af sig selv, og det her viser, at hvis man kæmper for en sag og lægger arbejde i det, så kan meget lykkes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce