Annonce
Esbjerg

Borgerne jubler - Ørsted beklager dødsstød til biogasanlæg

JydskeVestkystens forside onsdag, hvor de knap 3.000 protesterende borgere, der havde skrevet under på Østerbyens underskriftsindsamling mod biogas-anlægget i Måde, kunne se en nyhed, der gjorde dem glade.

Borgerne i Østerbyen kan ikke få armene ned over elimineringen af Ørsteds planer for et biogasanlæg i Måde. Ørsted ærgrer sig.

Esbjerg: Der var stor jubel i Østerbyen, da JydskeVestkysten onsdag morgen kunne afsløre, at Ørsteds omdiskuterede biogasanlæg i Måde ikke bliver til noget alligevel.

Som JydskeVestkysten kunne fortælle, har det vist sig, at der intet politisk flertal er for anlægget, som især borgere i Østerbyen har kæmpet hårdt for at undgå på grund af frygten for lugtgener i en radius på op til ni kilometer fra Måde. Borgmesterpartiet Venstre gik ud og meddelte, at en så bynær placering til et biogasanlæg med de risici, det indebar for, at Esbjergs historiske fiskelugt ville blive afløst af en stank af rådne æg, ikke kunne støttes, og så kom det andet store byrådsparti, Socialdemokratiet, med en lignende melding.

Men hvor der findes en vinder, findes også en taber, og der var en nedslået stemning hos Ørsted:

"Vi tager byrådets beslutning til efterretning, men er naturligvis ærgerlige over, at projektet, som skulle omdanne organisk affald til grøn energi, ikke bliver til noget på den planlagte placering. Anlægget er et godt eksempel på cirkulær økonomi, hvor den enes affald bliver den andens ressource. Vi vil nu drøfte med Leo Pharma, om der er andre muligheder for et samarbejde," siger Nikolaj Ager Hamann, der er chef for biogas ved Ørsted.

Annonce

- Jeg er meget, meget glad i dag - juhuuu. Esbjerg får lov at beholde den friske luft.

Lejf Drachmann

Sagen kort

I september sidste år kom det frem, at Ørsted, tidligere Dong Energy, ønskede at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Rensningsanlæg Øst og medicinalvirksomheden Leo Pharma i Måde. Biomassen skulle komme fra restaffald fra Leo Pharma (mucosa) og landbruget. Biogasanlægget i Esbjerg vurderedes at ville skabe omkring seks arbejdspladser. Et lignende biogasanlæg, drevet af Ørsted i Kalundborg, har dog haft store problemer med stank.En borger i Østerbyen oprettede en underskriftindsamling mod biogasanlægget. Det er lykkedes at skaffe 2.728 underskrifter, som i øvrigt blev overrakt til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tirsdag.

Borgmesteren har tidligere stillet lokalrådet i Østerbyen i udsigt, at der fra kommunalt hold skal arbejdes med en strategisk udviklingsplan for området, og han vil i den forbindelse tage op, hvilken erhvervs-anvendelse der skal fastlægges for Måde-området. Bydelen er så tæt på erhvervsområdet, at det muligvis skal have samme klassificering som Kjersing, der jo også ligger tæt på bymæssig bebyggelse, mener han.

Pragmatisk reaktion

Medicinalvirksomheden Leo Pharma, der skulle have været storleverandør til anlægget, reagerede pragmatisk:

- Vores interesse i at bidrage til produktionen af biogas i Esbjerg er først og fremmest at støtte mere bæredygtig energiproduktion i Danmark og cirkulær økonomi. Når det er sagt, er vi selvfølgelig også i stand til at forsætte med andre løsninger, ganske som vi gør det i dag, og som vi har gjort i de mange år, hvor vi med stor tilfredshed har haft dele af vores produktion placeret i Esbjerg, fortæller Hans Mortensen, der er site manager for Leo Pharma.

Glade udbrud

Intet kan dæmpe Østerbyens begejstring for politikernes beslutning. En af kritikerne af anlægget, Lejf Drachmann, der bor på Ringen, er "jublende lykkelig":

- Jeg er meget, meget glad i dag - juhuuu, Esbjerg får lov at beholde den friske luft. Jeg har det virkelig godt på Esbjergs vegne - jeg kunne slet ikke forestille mig en promenadekoncert på Torvet med risiko for hørm, siger Lejf Drachmann, der fik nyheden overbragt gennem en ven, der ringede 07.15 onsdag:

- "Har du læst avisen - den sag er stendød; det står i avisen", sagde han. Jeg bilder mig ind, at jeg også har bidraget lidt til sagens udfald sammen med mange andre frivillige, lokalrådet og Henrik Thorø Jensen, der har sat indsamlingen op og gjort en kæmpe indsats, siger Lejf Drachmann.

Henrik Thorø Jensen var også en glad mand:

- Jeg kunne se, at der var utroligt mange notifikationer på Facebook, og jeg blev selvfølgelig glad. Men jeg tænker da også, hvis vi ikke havde gjort noget, hvad så? Tingene kommer ikke af sig selv, og det her viser, at hvis man kæmper for en sag og lægger arbejde i det, så kan meget lykkes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce