Annonce
Esbjerg

Borgerne jubler - Ørsted beklager dødsstød til biogasanlæg

JydskeVestkystens forside onsdag, hvor de knap 3.000 protesterende borgere, der havde skrevet under på Østerbyens underskriftsindsamling mod biogas-anlægget i Måde, kunne se en nyhed, der gjorde dem glade.

Borgerne i Østerbyen kan ikke få armene ned over elimineringen af Ørsteds planer for et biogasanlæg i Måde. Ørsted ærgrer sig.

Esbjerg: Der var stor jubel i Østerbyen, da JydskeVestkysten onsdag morgen kunne afsløre, at Ørsteds omdiskuterede biogasanlæg i Måde ikke bliver til noget alligevel.

Som JydskeVestkysten kunne fortælle, har det vist sig, at der intet politisk flertal er for anlægget, som især borgere i Østerbyen har kæmpet hårdt for at undgå på grund af frygten for lugtgener i en radius på op til ni kilometer fra Måde. Borgmesterpartiet Venstre gik ud og meddelte, at en så bynær placering til et biogasanlæg med de risici, det indebar for, at Esbjergs historiske fiskelugt ville blive afløst af en stank af rådne æg, ikke kunne støttes, og så kom det andet store byrådsparti, Socialdemokratiet, med en lignende melding.

Men hvor der findes en vinder, findes også en taber, og der var en nedslået stemning hos Ørsted:

"Vi tager byrådets beslutning til efterretning, men er naturligvis ærgerlige over, at projektet, som skulle omdanne organisk affald til grøn energi, ikke bliver til noget på den planlagte placering. Anlægget er et godt eksempel på cirkulær økonomi, hvor den enes affald bliver den andens ressource. Vi vil nu drøfte med Leo Pharma, om der er andre muligheder for et samarbejde," siger Nikolaj Ager Hamann, der er chef for biogas ved Ørsted.

Annonce

- Jeg er meget, meget glad i dag - juhuuu. Esbjerg får lov at beholde den friske luft.

Lejf Drachmann

Sagen kort

I september sidste år kom det frem, at Ørsted, tidligere Dong Energy, ønskede at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Rensningsanlæg Øst og medicinalvirksomheden Leo Pharma i Måde. Biomassen skulle komme fra restaffald fra Leo Pharma (mucosa) og landbruget. Biogasanlægget i Esbjerg vurderedes at ville skabe omkring seks arbejdspladser. Et lignende biogasanlæg, drevet af Ørsted i Kalundborg, har dog haft store problemer med stank.En borger i Østerbyen oprettede en underskriftindsamling mod biogasanlægget. Det er lykkedes at skaffe 2.728 underskrifter, som i øvrigt blev overrakt til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tirsdag.

Borgmesteren har tidligere stillet lokalrådet i Østerbyen i udsigt, at der fra kommunalt hold skal arbejdes med en strategisk udviklingsplan for området, og han vil i den forbindelse tage op, hvilken erhvervs-anvendelse der skal fastlægges for Måde-området. Bydelen er så tæt på erhvervsområdet, at det muligvis skal have samme klassificering som Kjersing, der jo også ligger tæt på bymæssig bebyggelse, mener han.

Pragmatisk reaktion

Medicinalvirksomheden Leo Pharma, der skulle have været storleverandør til anlægget, reagerede pragmatisk:

- Vores interesse i at bidrage til produktionen af biogas i Esbjerg er først og fremmest at støtte mere bæredygtig energiproduktion i Danmark og cirkulær økonomi. Når det er sagt, er vi selvfølgelig også i stand til at forsætte med andre løsninger, ganske som vi gør det i dag, og som vi har gjort i de mange år, hvor vi med stor tilfredshed har haft dele af vores produktion placeret i Esbjerg, fortæller Hans Mortensen, der er site manager for Leo Pharma.

Glade udbrud

Intet kan dæmpe Østerbyens begejstring for politikernes beslutning. En af kritikerne af anlægget, Lejf Drachmann, der bor på Ringen, er "jublende lykkelig":

- Jeg er meget, meget glad i dag - juhuuu, Esbjerg får lov at beholde den friske luft. Jeg har det virkelig godt på Esbjergs vegne - jeg kunne slet ikke forestille mig en promenadekoncert på Torvet med risiko for hørm, siger Lejf Drachmann, der fik nyheden overbragt gennem en ven, der ringede 07.15 onsdag:

- "Har du læst avisen - den sag er stendød; det står i avisen", sagde han. Jeg bilder mig ind, at jeg også har bidraget lidt til sagens udfald sammen med mange andre frivillige, lokalrådet og Henrik Thorø Jensen, der har sat indsamlingen op og gjort en kæmpe indsats, siger Lejf Drachmann.

Henrik Thorø Jensen var også en glad mand:

- Jeg kunne se, at der var utroligt mange notifikationer på Facebook, og jeg blev selvfølgelig glad. Men jeg tænker da også, hvis vi ikke havde gjort noget, hvad så? Tingene kommer ikke af sig selv, og det her viser, at hvis man kæmper for en sag og lægger arbejde i det, så kan meget lykkes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce