Toftlund: Nu skal borgerne i Toftlund igen på banen med drømme og tanker til at udvikle deres by. For nu går arbejdet med bevægelsesområdet, som er en del af udviklingsplanen for Toftlund, i gang. Her skal der laves en masterplan for, hvad der skal ske med området.
- Det er borgerne, der bor i byen og skal bruge den, så de skal selvfølgelig være en del af planen, siger Svend Frehr Sørensen, der er formand for Toftlund Udviklingsråd.
Svend Frehr Sørensen, formand for Toftlund UdviklingsrådVi har ikke sat nogen grænser for, hvilke idéer, man kan komme med. Men vi vil gerne have så mange med som muligt.
Bevægelsesområdet dækker området omkring hallerne, sportsbanerne og hele fritidsområdet mellem Ribevej og Koldingvej. Området skal forvandles til en døgnåben oase for aktiviteter for både foreninger, byens familier og institutioner og alle, der kommer på besøg i Toftlund.
Og alle idéer til aktiviteter og faciliteter til bevægelsesområdet er velkomne.
- Vi har ikke sat nogen grænser for, hvilke idéer, man kan komme med. Men vi vil gerne have så mange med som muligt, fortæller formanden.
Det lokale engagement har allerede været en vigtig medspiller i processen for udviklingsplanens tilblivelse, som omfatter forskellige områder eller akser herunder natur- og fritidsaksen, kulturaksen og handelsaksen.
Den såkaldte fritids- og aktivitetsakse er også indbefattet af arbejdet med masterplanen.
Mødes på Facebook
På grund af den aktuelle corona-situation har udviklingsrådet og arkitektvirksomheden Arkitema, der er valgt til at udforme masterplanen, måttet tænke kreativt for at få borgerne med i spil.
Det er blevet til en digital løsning for at fastholde det lokale engagement og Toftlunds borgere som aktive medspillere. Derfor har udviklingsrådet genlanceret borgerrådets facebook-side facebooksiden "Toftlund Udviklingsråd", så den kan understøtte det videre arbejde. Her kan borgerne melde ind med deres idéer til byen.
Tre spørgsmål henvendt til særligt børnefamilierne i byen ligger allerede klar. Svarene skal spore udviklingsrådet og folkene bag Arkitema ind på, hvad familierne ønsker.
- Vi vil gerne have møder direkte med folk, men det kan vi ikke i den her tid. Det er lidt besværligt, men det skal ikke bremse os. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, siger Svend Frehr Sørensen.
Interviews med foreninger
I en kort video på facebook-siden præsenterer Trine Vest Lybech Madsen og Lene Gundahl Sørensen fra arkitektvirksomheden Arkitema sig selv som de to ansigter, som Toftlundborgerne vil kunne møde i den digitale verden - og forhåbentlig også i virkeligheden, når corona-restriktionerne igen tillader dette. De vil lave interviews med blandt andet foreningerne, dagsinstitutionerne, skolerne, spejderne og idrætslivet, som også kan byde ind med, hvad de ønsker.
Planen er, at idéerne til masterplanen skal ligge klar i juli måned. Derefter vil udviklingsrådets ni medlemmer og arkitektfirmaet kigge på, hvilke ønsker der skal føres ud i livet.
Dog kan den aktuelle corona-situation betyde, at perioden forlænges, og at nogle af aktiviteterne - på trods af digital inddragelse - udskydes.
Udviklingsplanen strækker sig over 2020-2030.
Øvrige punkter i udviklingsplanen
Andre planer for at udvikle Toftlund er blandt andet:
- Udvidelse af STUK
- Udvidelse af Musik- og Teaterhøjskolen
- Sammenlægning af børnehaver
- Et seniorbofællesskab
- Eventuel flytning af Æ Træfpunkt og ungdomsklub
- Flere cykelstier
- Et bykontor
- Aktivering af tomme butikker