Annonce
Tønder

Borgerne skal høres om etablering af enlig affaldsø

Planerne om at etablere affaldsøer i Højer er efter massiv modstand blevet opgivet. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Efter at en enig kommunalbestyrelse har aflivet planerne om at skifte skraldespandene ud med affaldsøer i Højer, arbejdes der nu på en prøveopstilling af en enkelt ø. Lokalrådet tager nu borgerne med på råd.

HØJER: Borgerne blev spurgt, og deres svar var ikke til at tage fejl af: Nej tak.

En række kritiske høringssvar og 279 protestunderskrifter har gjort indtryk. Planerne om at omlægge dagrenovationen i Højer, så de nuværende grønne affaldsspande bliver erstattet af fem affaldsøer, er taget af bordet.

- Vi har konstateret, at det er man ikke særlig meget interesseret i, sagde formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), da sagen var til behandling i byrådssalen. Her blev borgernes modstand respekteret, og forslaget blev taget af bordet - men en lille flig af forslaget blev tilbage.

- Vi er vidende om, at der er nogle derude, der gerne vil have det. Derfor lægger vi op til en prøveopstilling af en enkelt affaldsø, gerne et centralt sted, så også turister kan få glæde af den. Placeringen vil vi i dialog med lokalrådet om, sagde Bo Jessen.

Annonce

Vi har konstateret, at det er man ikke særlig meget interesseret i.

Bo Jessen (V), formand for teknik- og miljøudvalget, Tønder Kommune

10. maj

Dialogen mellem politikerne og lokalrådet er allerede i gang.

- Vi skal mødes med teknisk udvalg den 10. maj. Vi har ikke lagt os fast på en placering, men vil høre, hvad de kommer med. Når vi har sonderet terrænet, er det planen, at vi vil indkalde til et nyt borgermøde, hvor vi vil præsentere forslag og ideer, siger Finn P. Hansen, der er formand for lokalrådet i Højer.

Debat om bybilledet

Udspillet om at etablere affaldsøer med nedgravede beholdere kom fra Tøndermarsk Initiativet.

Baggrunden var, at øerne ville være med til at forenkle bybilledet, således at der ikke længere skulle stå beholdere ved hvert hus - hverken permanent eller i forbindelse med tømning. Tanken var, at dette ville give en mere sammenhængende bykerne uden forstyrrende elementer, og samtidigt begrænse kørslen med store renovationsbiler i den indre by, lød argumentationen dengang.

Borgernes modargumenter var, at affaldsøerne ville være lig med en serviceforringelse, og at især ældre og handicappede borgere ville få problemer med at komme af med deres dagrenovation. Desuden var der bekymring for, om øerne kunne skabe en utilsigtet henkastning af affald omkring øerne. Det opleves blandt andet med jævne mellemrum i Tønder og på Rømø, hvor affaldsøerne er indført.

De grønne affaldsbeholdere forbliver en del af bybilledet i Højer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce