Annonce
Tønder

Borgernes formand: Vi mangler attraktive byggegrunde

Befolkningssammensætning og manglende byggegrunde er ifølge borgerforeningens formand, Jens Nissen, blandt årsagerne for, at Møgeltønder har mistet indbyggere. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Møgeltønder er blandt de sogne i Tønder, der i løbet af de seneste år har mistet flest indbyggere. Befolkningssammensætning og manglende byggegrunde er ifølge borgerforeningens formand blandt årsagerne for miseren.

MØGELTØNDER: - Et minus på 41. Det lyder umiddelbart voldsomt.

Sådan er den spontane reaktion fra formanden for borgerforeningen Tranen i Møgeltønder, Jens Nissen, i forhold til en aktuelle befolkningsudvikling i sognet. I løbet af de seneste år har Møgeltønder oplevet et nettodyk på 41 personer, hvilket ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik bringer befolkningstallet ned på 1119.

Men samtidig med, at han er forundret over den store nedgang og opfordrer til at tage opgørelsen med en gran salt, så har han også et bud på en mulig forklaring.

Annonce

- Vi mangler attraktive byggegrunde. Vi har kun ganske få byggegrunde, og dem, vi har, er alt for dyre. Faktisk er de dyrere end nogle af de byggegrunde, der findes på Rosinfelt i Tønder, påpeger Jens Nissen.

Han fortæller samtidig om to børnefamilie, der er på jagt efter byggegrunde i Møgeltønder, men altså ikke har kunnet finde nogen til en passende pris.

- Gode byggegrund og tilflytning hører sammen, siger Jens Nissen.

Dobbelt så dyrt

Af Tønder Kommunes oversigt over byggegrunde fremgår det, at der i øjeblikket er fire ledige grunde på Hans Christian Soningsvej i Møgeltønder. Kvadratmeterprisen er 270 kroner, og da byggegrundene er forholdsvis store - fra 1400 til 2500 kvadratmeter - udløser det en pris på mellem 378.000 og 675.000 kroner per grund.


Vi mangler attraktive byggegrunde. Vi har kun ganske få byggegrunde, og dem vi har, er alt for dyre.

Jens Nissen, formand, borgerforeningen Tranen, Møgeltønder


På Rosinfelt i Tønder kan en grund på 1450 kvadratmeter købes for 190.000 kroner. Det er rundt regnet halv pris i forhold til Møgeltønder, og ifølge Jens Nissen altså helt uholdbart.

Ifølge ham er problemet, at kommunen ifølge lovgivningen skal opkræve en grundpris, der svarer til udgifterne for byggemodning. Først efter nogle år må priserne sættes ned, så de svarer til markedspriserne i området.

Jens Nissen peger på, at Tønder Kommune med afsæt i den gældende lovgivning, burde byggemodne et større antal grunde i Møgeltønder, som man så senere kan sænke priserne på.

- Det ville være en investering i bosætning, påpeger formanden, og nævner et konkret eksempel.

- Et ungt par ville flytte tilbage til Møgeltønder, men de endte med at købe en byggegrund i Tønder, fordi den var billigere.

Annonce

Singler

Når Møgeltønder er udfordret på befolkningstallet skal det også ses i lyset af, at andelen af  ældre borgere er forholdsvis højt. Det betyder både forholdsvis mange dødsfald, ligesom nogle af de ældre vælger at flytte ind til centerbyerne.

- Man kan så håbe på, at de huse, der kommer til salg, kan være med til at tiltrække nye borgere, siger Jens Nissen.

I tal

Den seneste befolkningsudvikling i Møgeltønder sogn viser en tilgang på 111 personer. Tallet fremkommer ved fem fødsler, 22 tilflyttere fra andre danske kommuner, 80 tilflyttere fra andre sogne i Tønder Kommune samt fire personer der kom til sognet fra udlandet.

Tilgangen på 111 personer skal holdes op imod en afgang på 152, der fremkommer ved 13 dødsflad, 46 fraflyttere til andre danske kommuner, 91 fraflytterede til andre sogne i Tønder Kommune, samt to personer, der forlod Møgeltønder med kurs mod udlandet.

Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik er der 1119 personer i Møgeltønder Sogn. For fem år siden var indbyggertallet opgjort til 1157. 

Han noterer sig også en anden for ham at se se lidt kedelig tendens: Rigtig mange, også yngre,  vælger at bo alene.

- Der er faktisk mange singler i Møgeltønder, siger Jens Nissen.

Formanden understreger, at borgerforeningen har stor fokus på befolkningsudviklingen og efterlyser i den forbindelse et bedre samarbejde og dialog med kommunens bosætningskoordinator.

Annonce
Tønder For abonnenter

Tønder kommunes forbrug af Roundup brager i vejret: Brugen af pesticider mere end fordoblet på fire år

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Sportscenter blåstemples: A-landshold gæster for første gang Skærbæk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Esbjerg For abonnenter

Top-politiker om kommende bolig-ejendom: Der er intet sted i kommunen, jeg ønsker byggeriet opført

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Annonce