Annonce
Udland

Borgerservice advarer danskere i Chile mod uroligheder

Pablo Vera/Ritzau Scanpix
Voldsomme uroligheder har kostet flere mennesker livet i Chile. Danskere advares mod større forsamlinger.

Danskere, der opholder sig i Chile, bliver nu opfordret til at tage deres forholdsregler under de voldsomme protester, der er brudt ud i landet.

Udenrigsministeriets Borgerservice har søndag ændret rejsevejledningen for Chile. Her fremgår det, at danskere skal "udvise forsigtighed" og "holde sig væk fra større forsamlinger og demonstrationer".

Chile - og særligt hovedstaden Santiago - har de seneste uger været plaget af voldsomme uroligheder og voldelige protester. Protesterne skyldes blandt andet udbredt utilfredshed med stigende billetpriser på offentlig transport.

Foreløbig har tre mennesker mistet livet under urolighederne, der har spredt sig til flere store byer.

Ifølge den danske ambassadør i Chile, Jens Godtfredsen, er der dog søndag eftermiddag lokal tid faldet en smule ro over protesterne.

- Der er begyndt at blive ryddet op, de steder hvor der har været uroligheder, men da der er undtagelsestilstand, ser man stadig militæret rundt omkring i byen, siger han.

Myndighederne har foreløbig erklæret undtagelsestilstand i seks store byer. Ud over Santiago gælder det byerne Coquimbo, La Serena, Valparaíso, Rancagua og Concepcion.

Chiles militær har desuden forlænget et natligt udgangsforbud i landet. Det meddeler den general, der har ansvaret for sikkerheden i Santiago, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udgangsforbuddet skal være med til at forhindre plyndringer og ildspåsættelser, der er fulgt i kølvandet på demonstrationerne.

Selv om det tilsyneladende er lykkedes militæret at lægge en dæmper på urolighederne, så vil Jens Godtfredsen ikke afvise, at de blusser op igen.

- Militæret er sat ind i den akutte fase, men det har også skabt en anspændt situation, siger han og tilføjer:

- Præsidenten trak de annoncerede prisstigninger (på offentlig transport, red.) tilbage lørdag, men om det er nok til at holde urolighederne tilbage, er svært at sige, fordi protesterne har udviklet sig til at handle om mere end bare prisstigningerne.

Mange flyafgange er søndag blevet aflyst på grund af urolighederne, der har udløst udgangsforbud flere steder.

Borgerservice opfordrer derfor danskere til at tjekke flyafgang, inden man møder op i lufthavnen.

Samtidig anvises man til at følge myndighedernes anbefalinger og være opmærksom på meddelelser om eventuelle udgangsforbud.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce