Annonce
Vejen

Borgmester beklager at private plejefirmaer stopper samarbejde: Kommunen kan løse opgaverne til samme pris

Egon Fræhr, der er borgmester i Vejen Kommune, er ked af, at to private plejefirmaer har valgt at stoppe samarbejdet med kommunen. Men han slår samtidig fast, at kontrolberegninger viser, at kommunen kan løse opgaverne til de samme priser. Arkivfoto: Chresten Bergh
Vejen Kommunes borgmester, Egon Fræhr, er ked af, at to private plejefirmaer har valgt at opsige deres kontrakter med Vejen Kommune. Men tallene er kontrolleret, og den kommunale hjemmepleje leverer til samme pris.

Ældrepleje: To ud af tre private plejefirmaer har valgt at opsige deres kontrakter med Vejen Kommune fra henholdsvis 1. juli og 1. august.

Opsigelserne bunder blandt andet i, at kommunen har valgt at sænke timepriserne, så det bliver svært for de private firmaer at få det til at løbe rundt økonomisk.

Vejen Kommunes borgmester Egon Fræhr (V) er ked af, at de to firmaer Pleje112 og 100 % pleje og hjemmeservice vælger at stoppe samarbejdet, men antydningerne fra Pleje112's indehaver, Christina Egelykke, om, at kommunen ikke selv vil kunne levere til den nedsatte timepris, som blandt andet lyder på 262 kroner i timen for praktisk bistand, afviser han.

Annonce

- Det spurgte jeg ind til, dengang vi havde det på byrådets dagsorden. For vi skal være fuldstændig sikre på, at det er rigtigt - at det ikke er en fejl, for vi ligger billigere - også i forhold til kommuner omkring os, siger Egon Fræhr.

Kontrolberegning

Han fortæller, at forvaltningen har været sat til at regne priserne igennem.

- Vi kan selv levere til den pris. Det har der været en kontrolberegning, der har vist, netop fordi vi ville være sikre på, at det stod til trone, fordi vi ville være kede af, at der er private leverandører, der bliver holdt ude af markedet. Det ønsker vi faktisk ikke, siger borgmesteren.

Timepriserne til private - de såkaldte fritvalgspriser - afspejler kommunens omkostninger ved at levere samme ydelse.


Vi kan selv levere til den pris. Det har der været en kontrolberegning, der har vist, netop fordi vi ville være sikre på, at det stod til trone, fordi vi ville være kede af, at der er private leverandører, der bliver holdt ude af markedet. Det ønsker vi faktisk ikke.

Egon Fræhr, borgmester, Vejen Kommune


- Der er vi jo fanget af lovgivningen, for vi må ikke give tilskud til private firmaer. Så hvis vi nu fastsatte en anden pris - det kan vi ikke, men lad os nu tænke den tanke, at vi fastsatte en højere pris end den, kommunen kan levere til - det må vi jo ikke, siger Egon Fræhr og tilføjer:

- Vi er jo glade for, at kommunen kører så effektivt, som den gør, men vi er også kede af, at der ikke er privat spillere på markedet.

Annonce

Borgere lades ikke i stikken

Borgmesteren lover, at de borgere, der har benyttet sig af et af de private plejefirmaer, som nu har opsagt samarbejdet med kommunen, ikke bliver ladt i stikken.

- Om der kommer andre spillere på banen, kan jeg jo ikke vide noget om, men muligheden er der til enhver tid. Men det er ikke sådan, at der er borgere, der bliver ladt i stikken. Så er det kommunen, der må træde til, siger Egon Fræhr, der slår fast, at kommunen har været meget glad for samarbejdet med de to - nu snart - forhenværende samarbejdspartnere.

- Men det er lidt tosidigt det her. Fordi jeg - sammen med byrådet og administrationen - har til opgave at sikre, at vi udnytter hver en krone, og at vi samtidig har et godt tilbud. Det andet er også - som liberal - at det er rigtig fint, at der er private leverandører. Tit og ofte har det været sådan, at det har været de private, der har animeret kommunen til at blive mere effektiv, og her er det så bare stik modsat, siger Egon Fræhr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce