Annonce
Haderslev

Borgmester: Der er ikke plads til overskridelser

Borgmester H. P. Geil (V) opfordrede til forsigtighed. Der er ikke råd til overskridelser af det budgetforlig, som han og fællesgruppen har indgået med Socialdemokratiet og Henrik Rønnow (S) og som tirsdag blev godkendt af 37 af byrådets 31 medlemmer. Foto: Jacob Schultz

Byrådet vedtog tirsdag det kommunale budget for 2019 og årene frem. Der investeres i børn, ældre og arbejdsmarkedsområdet.

- Selvom der er grund til tilfredshed i dag, er der også behov for at mane til besindighed. Vi har valgt investeringens vej, og vi har virkelig besluttet at investere massivt. Men det betyder så også, at der ikke er plads til budgetoverskridelser. Med andre ord: alle udvalg skal overholde deres budgetter, ellers hænger tingene ikke sammen.

Borgmester H. P. Geil (V) var tilfreds, men løftede også en pegefinger, inden et stort flertal i Haderslev Byråd tirsdag godkendte det kommunale husholdningsbudget for 2019 og årene frem.

For første gang i mange år bliver der nemlig investeret i en styrkelse af kernevelfærden. Både folkeskolen, arbejdsmarkedsområdet og ældreområdet får i de næste to år tilført flere penge - og dermed flere hænder. Det sker i et forsøg på at løse nogle af de voldsomme økonomiske udfordringer, Haderslev Kommune står over for på grund af stigende udgifter til arbejdsmarkedsområdet og sundhedsområdet samt en ændret befolkningssammensætning med flere ældre.

Udpluk af budgettet

På arbejdsmarkedsområdet bliver der fra 2019 til 2021 investeret 16 millioner kroner i en mere direkte hjælp til at få borgere i arbejde. Planen er, at 81 borgere hvert år skal glide ud af offentlig forsørgelse og at det skal give en samlet besparelse på 87 millioner kroner.

Folkeskolerne får fem og ti millioner kroner i henholdsvis 2019 og 2020 til målrettet indsats, som skal få udgifterne til specialundervisning til at falde med henholdsvis seks og 12 millioner kroner i henholdsvis 2021 og 2022.

Samtidig skal der flyttes penge fra specialtilbud til almenområdet.

På ældreområdet bliver der i 2019 og 2020 investeret fem millioner kroner med det formål at styrke den rehabiliterende indsats. Derudover skal der årligt bruges fem millioner kroner på et generelt serviceløft.

Kompromis

Budgettet, der også indeholder såkaldte rammebesparelser, er nemlig mere end stramt. Over de næste to år vil en stor del - nemlig 119 millioner kroner - blive brugt, og resultatet af den skattefinansierede drift vil gå i minus. Derfor er der behov for stor påpasselighed.

Budgettet blev stemt igennem af 27 af byrådets 31 medlemmer. Socialdemokratiet tilsluttede sig efter forhandlinger det budgetforlig, som var indgået mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti og Slesvigsk Parti.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi har det svært med rammebesparelserne og at vi gerne havde set, at der igen var blevet indført byggesagsgebyrer. Men et forlig er et kompromis, sagde den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Rønnow (S), der blandt andet glædede sig over, at der tilføres almenområdet i skolerne flere penge og at ældreområdet i 2019 og 2020 styrkes.

Annonce

Stemt ned

Enhedslisten, SF samt Malene Ravn Neumann fra Liberal Alliance står udenfor budgetforliget. Ifølge Bent Iversen (SF) betyder det dog ikke, at han og de tre andre byrådsmedlemmer står udenfor, når budgettet skal udmøntes.

- Når budgettet er vedtaget, er min stemme lige så god som alle andres, sagde Bent Iversen, der inden forhandlingerne havde opfordret til en bedre dialog, så alle de høringsberettigede institutioner og medarbejdergrupper ikke får sendt et budget i høring, der formelt allerede er besluttet.

SF og Enhedslisten havde sammen stillet en række ændringsforslag, der alle blev stemt ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce