Annonce
Kolding

Borgmester drømmer om et tredje spor omkring Kolding: Kun et tredje spor vil gøre en forskel

Borgmester Jørn Pedersen (V) mener, at den oplagte måde at løse trængslen på motorvejen er ved at udvide strækningen omkring Kolding med et ekstra spor. Arkivfoto: Søren Gylling/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
- Problemet er så massivt, så der er kun én vej, og det er at få det tredje spor nu, siger Jørn Pedersen (V). Hvis han blev tvunget til at vælge, ville han pege på et tredje spor omkring Kolding fremfor en ny Hærvejsmotorvej.

Kolding: - Mit bud på en løsning, og det eneste, der rigtigt vil gøre en forskel, er, at få motorvejen udvidet.

Sådan lyder borgmester Jørn Pedersens (V) bud på, hvordan man løser udfordringerne med den stigende trængsel på motorvejen omkring Kolding. I løbet af de seneste fem år er der kommet 15.000 flere biler på motorvejen omkring Kolding, og det betyder, at motorvejen ifølge Vejdirektoratet nærmer sig sin kapacitetsgrænse. På det travleste sted kørte der næsten 85.400 biler i døgnet i 2018, hvor de seneste endelige tal stammer fra. En foreløbig tælling fra Vejdirektoratet tyder på, at tallet steg yderligere i 2019.

- Problemet er så massivt, så der er kun én vej, og det er at få det tredje spor nu, siger Jørn Pedersen.

For nyligt blev den såkaldte VVM-undersøgelse af en ny midtjysk motorvej - også kaldet Hærvejsmotorvejen - offentliggjort. Ifølge undersøgelsen vil den aflaste trafikken med adskillige biler på motorvejen omkring Kolding. Skal Jørn Pedersen vælge mellem de to muligheder, holder han dog fast i det tredje spor.

- Det er helt klart det tredje spor rundt om Kolding, jeg ville vælge. Det er så altafgørende. Når jeg er positiv over for Hærvejsmotorvejen, så er det, fordi den vil løse en anden fremtidig prop, og det er Vejlefjordbroen. Hvis jeg skulle vælge, er valget fuldstændig entydigt det tredje spor rundt om Kolding.

Trængsel på motorvejen

Det sker ofte, at motorvejen omkring Kolding sander til på grund af trængsel eller uheld på E45.

Derfor vil JydskeVestkysten over de næste uger sætte fokus på trængslen på motorvejen omkring Kolding i en serie "Trængsel på motorvejen".

Vi har tidligere beskrevet problemet på motorvejen og ser nu nærmere mulige løsninger. Har du fundet en smart måde at undgå trængsel på, er du velkommen til at kontakte os på mail cavac@jv.dk eller hkr@jv.dk.

Annonce

Handling nu

I slutningen af januar sendte regeringen dog nye trafikplaner langt ud i fremtiden. Transportministeren vil således først have overstået forhandlingerne om en klimaplan. Det er ikke en prioritering, som Jørn Pedersen er enig i.

- Der skal handles nu, og vi kan ikke blive ved med at vente på klimadiskussioner og så videre, siger han.

De mange tilbagevendende bilkøer på motorvejen rundt om Kolding koster ifølge en analyse fra Dansk Industri samfundet så mange penge, at en udvidelse af denne strækning på motorvejen er det større vejprojekt i hele Danmark, der allerbedst kan betale sig samfundsøkonomisk. Ifølge analysen vil en udvidelse med et tredje spor på motorvejen kunne tjene sig hjem på syv år.

En trafikaftale med et muligt tredje spor omkring Kolding vil dog med stor sandsynlighed ikke ligge klar før tidligst i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce