Annonce
Kolding

Borgmester drømmer om et tredje spor omkring Kolding: Kun et tredje spor vil gøre en forskel

Borgmester Jørn Pedersen (V) mener, at den oplagte måde at løse trængslen på motorvejen er ved at udvide strækningen omkring Kolding med et ekstra spor. Arkivfoto: Søren Gylling/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
- Problemet er så massivt, så der er kun én vej, og det er at få det tredje spor nu, siger Jørn Pedersen (V). Hvis han blev tvunget til at vælge, ville han pege på et tredje spor omkring Kolding fremfor en ny Hærvejsmotorvej.

Kolding: - Mit bud på en løsning, og det eneste, der rigtigt vil gøre en forskel, er, at få motorvejen udvidet.

Sådan lyder borgmester Jørn Pedersens (V) bud på, hvordan man løser udfordringerne med den stigende trængsel på motorvejen omkring Kolding. I løbet af de seneste fem år er der kommet 15.000 flere biler på motorvejen omkring Kolding, og det betyder, at motorvejen ifølge Vejdirektoratet nærmer sig sin kapacitetsgrænse. På det travleste sted kørte der næsten 85.400 biler i døgnet i 2018, hvor de seneste endelige tal stammer fra. En foreløbig tælling fra Vejdirektoratet tyder på, at tallet steg yderligere i 2019.

- Problemet er så massivt, så der er kun én vej, og det er at få det tredje spor nu, siger Jørn Pedersen.

For nyligt blev den såkaldte VVM-undersøgelse af en ny midtjysk motorvej - også kaldet Hærvejsmotorvejen - offentliggjort. Ifølge undersøgelsen vil den aflaste trafikken med adskillige biler på motorvejen omkring Kolding. Skal Jørn Pedersen vælge mellem de to muligheder, holder han dog fast i det tredje spor.

- Det er helt klart det tredje spor rundt om Kolding, jeg ville vælge. Det er så altafgørende. Når jeg er positiv over for Hærvejsmotorvejen, så er det, fordi den vil løse en anden fremtidig prop, og det er Vejlefjordbroen. Hvis jeg skulle vælge, er valget fuldstændig entydigt det tredje spor rundt om Kolding.

Trængsel på motorvejen

Det sker ofte, at motorvejen omkring Kolding sander til på grund af trængsel eller uheld på E45.

Derfor vil JydskeVestkysten over de næste uger sætte fokus på trængslen på motorvejen omkring Kolding i en serie "Trængsel på motorvejen".

Vi har tidligere beskrevet problemet på motorvejen og ser nu nærmere mulige løsninger. Har du fundet en smart måde at undgå trængsel på, er du velkommen til at kontakte os på mail cavac@jv.dk eller hkr@jv.dk.

Handling nu

I slutningen af januar sendte regeringen dog nye trafikplaner langt ud i fremtiden. Transportministeren vil således først have overstået forhandlingerne om en klimaplan. Det er ikke en prioritering, som Jørn Pedersen er enig i.

- Der skal handles nu, og vi kan ikke blive ved med at vente på klimadiskussioner og så videre, siger han.

De mange tilbagevendende bilkøer på motorvejen rundt om Kolding koster ifølge en analyse fra Dansk Industri samfundet så mange penge, at en udvidelse af denne strækning på motorvejen er det større vejprojekt i hele Danmark, der allerbedst kan betale sig samfundsøkonomisk. Ifølge analysen vil en udvidelse med et tredje spor på motorvejen kunne tjene sig hjem på syv år.

En trafikaftale med et muligt tredje spor omkring Kolding vil dog med stor sandsynlighed ikke ligge klar før tidligst i 2021.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Kolding For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Kolding

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce