Annonce
Esbjerg

Borgmester efter valgkamps-sviner fra udvalgsformand: Hun bør selv kende praksis

Adskillige politikere fra Esbjerg Byråd har efterhånden været omkring Tjæreborg på vindmølle-tour. Privatfoto.
Det faldt ikke i god jord hos formanden for Plan & Miljøudvalget, at borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) forleden udtalte sig om den teoretiske mulighed for, at de planlagte og stærkt omdiskuterede, 180 meter høje vindmøller i Tjæreborg Enge kan blive lavere. Karen Sandrini beskyldte borgmesteren for stemmefiskeri, mens sidstnævnte undrer sig. Og det er der også andre, der gør.
Annonce

Esbjerg Kommune: Det var noget af en bandbulle, der blev sendt efter borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), efter at han forleden udtalte sig til JydskeVestkysten i kølvandet på en tur i Tjæreborg, hvor borgerne gerne vil have opmærksomhed omkring de planlagte 180 meter høje vindmøller i Tjæreborg Enge.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), beskyldte ligeud borgmesteren for stemmefiskeri og for at have begået en begynderfejl, fordi "alle politikere ved, at man skal tie stille, når en sag er i høring ved borgerne".

Men Karen Sandrini kan selv være en begynder, mener flere politikere, herunder Jesper Frost Rasmussen selv.

- Hverken i en lukket kreds eller under fire øjne har jeg her i høringsperioden givet udtryk for, hvilken beslutning, Venstre træffer i den pågældende sag, for det tager vi først stilling til på et gruppemøde efter høringsperiodens udløb. Karen Sandrini skal naturligvis ikke blande sig i, hvem jeg taler med eller lytter til - det er en del af arbejdet som politiker, at man taler med borgerne og lytter til deres bekymringer, og hvis det nu skal betegnes som valgkamp, så bliver det et langt år, siger Jesper Frost Rasmussen.

Kernen i sagen er, at Jesper Frost Rasmussen af JydskeVestkystens journalist direkte blev spurgt om muligheden for, at de nye vindmøller kunne komme ned i en højde af 130 meter som foreslået af nogle borgere. Borgmesteren svarede til citat, at det først og fremmest er politikernes opgave at godkende eller forkaste de foreliggende planer om de fire 180 meter høje vindmøller, da det er det, der konkret er søgt om, men at han ikke ville afvise, at man efter et eventuelt politisk afslag på projektet kunne gå i dialog med bygherren, svenske Vattenfall, om et ændret projekt.

Dermed mener Karen Sandrini, at borgmesteren har forstyrret en demokratisk proces for at sikre sig krydser ved kommunalvalget:  "Vi har alle lavet begynderfejl med for hurtige udtalelser, men vi skal jo ikke føre valgkamp i avisen få dage, inden en borgerhøring er slut", sagde hun blandt andet.

Borgmesteren kan ikke være mere uenig:

- Der er intet underligt eller anderledes i, at jeg forklarer, at man, hvis man forkaster et projekt, går i dialog med en bygherre for at finde en anden løsning, som alle eller et flertal kan være med til. Det sker hele tiden, og jeg har sådan set bare udtalt, hvad der er faktuelt og generel praksis, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Opbakning fra De Radikale

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen var ligeså forundret - men af lidt andre årsager - da hun så Karen Sandrinis udtalelser. Anne Marie Geisler Andersen skrev således på Facebook, at hun ikke er blevet spurgt om at være med i nogen intern politisk aftale om, at politikere skal tie stille, mens der pågår en høring, men at hun sådan set nok heller ikke ville have indgået den, hvis hun var.

"I mine øjne er demokratiet netop kendetegnet ved den åbne og frie dialog", skriver hun.

Desuden giver Anne Marie Geisler Andersen udtryk for, at hun ikke forstår, hvad problemet med borgmesterens udtalelser er:

"Borgmesteren opfordrer til efterfølgende dialog om evt. ændringer. Er det ikke netop det, en høring kan føre til? Hvori består “det farlige”? Og alt det der “bør”. Hvem siger, at man ikke må sige, hvad man har i sinde at stemme? Det må da være op til en selv. Det er da en fordel for borgerne at vide, hvor politikerne står, så de kan gå i dialog", skriver Anne Marie Geisler således.

Sagen om møllerne

En lang række byrådspolitikere har været på rundtur med borgere i Tjæreborg, der protesterer mod udskiftningen af syv  noget mindre møller i Tjæreborg Enge med fire, der er næsten dobbelt så høje, nemlig 180 meter.

Esbjerg Kommune har sendt en lokalplan og et kommuneplantillæg for møllerne i Tjæreborg Enge i offentlig høring, hvor fristen udløber onsdag den 13. januar. Forleden havde protestskrivelserne mod planerne for de kommende gigantmøller rundet 1.350 underskrifter.

Der er udarbejdet både lokalplan og kommuneplanændring for projektet. Sidstnævnte fastlægger en møllehøjde på maksimalt 180 meter, mens lokalplanen vil give mulighed for at opføre møller på 149-180 meter fra terræn til vingespids i øverste position.

Derudover indeholder den nye lokalplan mulighed for at etablere en transformerstation på cirka 6.000 kvadratmeter, en teknik- og servicebygning på op til fem meter i højden og op til 100 kvadratmeter i omfang, samt transformer og tilhørende installationer på op til 7,5 meter i højden, fire master på op til 13,5 meter og transformere ved hver enkelt mølle på op til 30 kvadratmeter og en højde på op til fem meter.
I forbindelse med realiseringen af projektet skal fem boliger opkøbes og nedlægges og de tilhørende bygninger nedrives.

Møllerne skal afmærkes med lys, hvilket er et krav fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
Alle fire, nye vindmøller skal markeres med såkaldte hindringslys - mellem-intensive blinkende lys. I dagtimerne skal lysene være hvide, og i natperioden skal lysene være røde. Hindringslysene skal have mellem 20 og 60 blink pr. minut.

Lysmarkeringen skal placeres øverst på vindmøllens nacelle (generatorhuset), og lyset skal altid, uanset møllevingernes placering, være synligt 360 grader i et vandret plan. Dette kan kun opnås ved opsætning af to lamper på møllen. Vindmøllerne skal herudover markeres med minimum tre lavintensive røde faste lys på mølletårnet. Lysene placeres i samme niveau og fordeles jævnt på mølletårnet omkreds, så synligheden fra alle retninger sikres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Live fra Venstres landsmøde: Inger Støjberg får ordet, når Stephanie Lose tager over som næstformand

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Regionalt For abonnenter

Sønderjysk rejsebureau tror på tysk genåbning til foråret: - Kør-selv-gæster venter bare på grønt lys

Annonce