Annonce
Sønderborg

Borgmester efter genåbningsmøde: - Vi skal koncentrere os om test af elever

Det bliver kommunernes opgave at teste eleverne i folkeskolen, når de må vende tilbage. Det fik Sønderborgs borgmester at vide på et møde mandag, men hvornår kommunen skal i gang med at teste de ældste skoleelever står stadig hen i det uvisse. Arkivfoto: Morten Stricker
Regeringen havde indkaldt landets 98 borgmestre til et møde mandag formiddag. Det handlede om kommunernes teststrategi, hvilket gav Sønderborgs borgmester en række svar, men efterlod også uklarheder.
Annonce

Sønderborg: Mandag formiddag var Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen inviteret til et onlinemøde med fire ministre og landets øvrige borgmestre.

Flere havde håbet på, at regeringen ville løfte lidt af sløret for en genåbningsplan. Det skete ikke, fortæller Erik Lauritzen, der var godt tilfreds efter mødet, som handlede om kommunernes teststrategi.

Han blev klogere på, hvilke forventninger, der vil være til Sønderborg Kommune, hvis de ældste folkeskoleelever skal tilbage i klasselokalerne.

- Der kom ikke nogen entydige svar, men det blev klart, at vi skal koncentrere os om test af eleverne i grundskolen. Det gælder både privat, fri - og folkeskolen. Her taler vi i første omgang om de ældste elever, siger Erik Lauritzen.

Kort om mødet

Det var landets 98 borgmestre, der var indkaldt til møde med fire ministre. Det var sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Nick Hækkerup (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) samt Ane Halsbo Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister, som deltog.

Mødet handlede om skoleåbning og teststrategi.

Flere borgmestre meddeler efterfølgende, at kommunerne er blevet bedt om at være klar til at kunne teste personale og elever to gange om ugen, når samfundet åbnes yderligere.

Det er kommunernes ansvar at teste elever på grundskolerne, som er fra 0. til 10. klasse, samt på fri- og privatskoler.

Der kom ikke noget svar på, hvornår eleverne vil kunne vende tilbage til skolen.

Den overordnede melding var, at der skal testet to gange om ugen.

Borgmesteren kunne ikke svare på, om der er udsigt til, at alle de hjemsendte elever må vende tilbage på samme tidspunkt. Han fik heller ikke en konkret dato for, hvornår eleverne kan gøre sig forhåbninger om at komme i skole igen.

- Jeg ved ikke, om det er alle elever, der er tale om. Hvornår det kan lade sig gøre, ved jeg heller ikke. Vi fik ingen konkret afklaring. Der kommer først en udmelding fra Christiansborg omkring onsdag, men vi blev forberedt på, hvilke opgaver vi skal løse. Det var rart at blive informeret, siger han og bemærker, at Sønderborg Kommune er klar til at løfte testopgaven – også hvis det skulle blive af alle elever fra femte til tiende klasse.

Det er hans vurdering, at kommunen er godt med i forhold til at have kapaciteten på plads.

Annonce

Intet om detailhandlen

Skolerne var det eneste punkt, som blev diskuteret. Det betød, at borgmesteren ikke fik noget svar på, hvordan udsigterne til at få kunder i butikkerne igen ser ud for detailhandlen.

- Det vidste jeg godt på forhånd, at vi ikke ville få svar på, selv om der var nogen, som havde spekuleret i det. Den udmelding kommer senere, siger han.

Selv om der ikke kom nogle helt klare udmeldinger, var det Erik Lauritzens indtryk, at hans kollegaer også var tilfredse med mødet. Ifølge ham var der en generel opfordring til regeringen om at holde flere informationsmøder med kommunerne.

Forud for mødet fortalte Erik Lauritzen til JydskeVestkysten, at han gerne så skolerne og detailhandlen som noget af det første, der kan åbne igen.

Men han understregede også, at det ikke vil blive ham, der kommer til at stå og råbe på en genåbning.

- Jeg har det skidt med, at genåbningen er blevet en politisk kampplads, hvor man bliver nødt til at åbne op, fordi nogle partier ønsker at vise handlekraft. Det er det her simpelthen for vigtigt og for farligt til, sagde han lørdag.

Den holdning er ikke ændret, lyder det fra ham. Derfor venter han tålmodigt på de næste udmeldinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce