Annonce
Esbjerg

Borgmester går i dialog med rystede skovbørnsforældre

Skovbussen Grønærten er en del af daginstitutionen Galaksen i Sønderris, og bussens koncept er at køre ud i naturen hver dag hele året, og i vinterhalvåret med de fleste dage på adressen Sønderhedevej 27, hvor børnene kan få varmen i et læskur med brændeovn, hvor de også spiser deres madpakker. Det meget primitive koncept tiltaler forældrene, som er meget kede af, at kommunen har valgt at lukke stedet med få dages varsel, da man pludselig mener, at sikkerheden ikke er i orden. Her er det fra venstre Marie Jessen, Cathrine Jeppesen, Nina Thye, Carsten Prisfeldt, og børnene Sebastian, Mira og Saga. Foto: Mai M. Christensen

Stort set alle forældre til børnene, som i hastværk blev fjernet fra deres udflytterbase på Sønderhedevej for tre uger siden, har skrevet under på, at de er kede af beslutningen. Børnene er trukket indenfor næsten hver dag siden, og forældre hæfter sig ved et tilsyn i sommer, hvor der ingen anmærkninger var.

ESBJERG: Træstubbene, som børnene sad på, er væk. Bordet er væk. Gitteret rundt om brændeovnen er væk.

Med andre ord er der ikke så få synlige beviser på, at kommunen virkelig har ment, at her skulle børnene flyttes fra, og dét i en fart. Alligevel kæmper forældrene til skovbørnene fra Grønærten stædigt videre for, at deres børn kan komme tilbage til Sønderhedevej, for de finder beslutningen om at lukke stedet både dårligt begrundet og overilet.

Samtidig har lovning på et møde med borgmesteren og udvalgsformand Diana Mose Olsen, som skal finde sted fredag, givet fornyet håb om, at det kan lykkes at få børnene tilbage på Sønderhedevej.

- Vi er meget glade for, at vi har fået det møde, for der er noget i den her sag, som slet ikke hænger sammen. Først og fremmest synes vi jo slet ikke, stedet burde lukkes, for det virkelig ideelt for børnene. Men hvis man så vil lukke det, hvorfor så gøre det i sådan en hast? Da man besluttede i budgetforliget at sælge stedet, var det først i 2020, og så havde vi trods alt haft bedre tid til at få et andet egnet sted på plads inden da, siger Cathrine Jeppesen, som er mor til Sebastian, der indtil for tre uger siden tilbragte hver dag på Sønderhedevej.

Annonce

Jeg elsker, at Sebastian er ude hver dag, og jeg kan mærke, hvor godt han trives med det. Han er også en kreativ dreng, som gerne vil sidde inde og sysle, og det kan vi så gøre med god samvittighed, når han kommer hjem efter en hel dag udenfor.

Cathrine Jeppesen

Tilsyn i juni godkendte stedet

JydskeVestkysten har fået en aktindsigt, som viser, at kommunen i alle årene har undladt at lave tilsynsrapporter på stedet, selv om man har vidst, at der var børn. For forvaltningen har selv udarbejdet en pdf, der kommer frem, når man søger på "Grønærten" på internettet, og som tydeligt beskriver, at børnene kører med bussen ud og har base på Sønderhedevej i hele vinterhalvåret.

Da der så endelig bliver lavet tilsyn af udflytterbasen for første gang 14. juni 2018, får stedet en positiv vurdering, og intet ved sikkerheden påpeges. Der konkluderes blandt andet, at "Der er opsat et dyrehegn ved Sønderhedevej for at sikre, at børn ikke kommer ud på vejen", og at "Brændeovn i læhytte er godkendt og renses løbende af skorstensfejer". Endelig står der, at "Bygningen har et udmærket toilet med et wc. Toilet og resterende bygning fremstår rene".

Ved et tilsyn præcis fem måneder senere, påpeges det, at hverken hegn eller toiletfaciliteter er gode nok, og brændeovnen muligvis også bør sikres bedre. I mellemtiden har byrådet i september besluttet at lukke stedet i 2020, hvilket forældrene protesterer over, og kommunen bestiller så det nye tilsyn - som man lægger til grund for at lukke stedet med det samme.

Tilbyder at udbedre

- Der er noget ved hele den her sag, som er helt galt. Esbjerg Kommune har haft det her sted i så mange år og haft stor glæde af det, og så kommer der et tilsyn, som man vælger at overfortolke, så man kan lukke stedet. Hvorfor lader man ikke en skorstensfejer vurdere brændeovnens tilstand, sådan som brandmyndighederne anbefaler? Hvorfor ser man pludselig en fare på en vej, hvor der i hverdagene sjældent kører biler? Desuden har vi forældre tilbudt at udbedre de småting, der skulle rettes op på, siger Marie Jessen, der er mor til et barn i Grønærten.

19 ud af 20 forældrepar til børn i Grønærten har skrevet under på, at de ønsker at komme tilbage til Sønderhedevej, hvor der er læ til at børnene kan være ude hele året. Lige nu er børnene på Marbækgård, hvor de indtil nu har været indenfor i flere timer hver dag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Kolding For abonnenter

Piger på Frørupskolen til ansat: - Jeg slår dig ihjel

Annonce