Annonce
Haderslev

Borgmester håber på flere værnepligtige

Hans Peter Geil håber på flere værnepligtige til Haderslev. Arkivfoto

HADERSLEV: Meldingen om, at Haderslev Kaserne igen er reddet, kommer ikke som en overraskelse for borgmester Hans Peter Geil (V), men han tager det heller ikke for givet.

- Kommunens økonomiudvalg var jo i forsvarsudvalget. De bedyrer jo alle samme, at der internt vil ske nogle omrokeringer, men at der ikke vil ske lukning af kaserner. Der vil muligvis blive flyttet nogen rundt i det militære maskinrum, og de vil have 500 værnepligtige mere. Et eller andet sted skal de jo være. Men vi venter i spænding, siger Hans Peter Geil.

En lukning af Haderslev Kaserne tror han ikke på.

- Med den opbakning, der har været politisk og folkeligt, vil det være politisk selvmord, at forslå Haderslev kaserne lukket.

I oplægget til forsvarsforliget var der tale om at flytte rundt på flere enheder.

- Jeg tror, man er i gang med en proces, hvor man overlader selve udførelsen af forliget til militære fagfolk. Det, der er militærfagligt korrekt, vil man tillade, men man lukker ikke kaserner.

- Så hvis man flytter brigaden og divisionen, så får vi noget andet?

- Ja.

- Så der går lang tid før vi får at vide, hvad der rykkes rundt med?

- Nej det tror jeg ikke; det kommer an på, hvor præcist Claus Hjorts udspil i dag er. Det ligger nok nogenlunde fast.

Regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig offentliggøres ved middagstid.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce