Annonce
Udland

Demonstranter trodser udgangsforbud i Colombias hovedstad

Luisa Gonzalez/Reuters
Voldsomme demonstrationer har udløst et udgangsforbud i Bogotá, mens krisen koster sine første dødsofre.

Borgmesteren i Bogotá indførste fredag aften lokal tid et udgangsforbud i hele den colombianske hovedstad.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til lørdag dansk tid.

Forbuddet kommer som en reaktion på voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi, hvor flere personer fredag har mistet livet.

Sammenstødene er sket i kølvandet på en massedemonstration mod landets præsident, Ivan Duque.

Demonstranterne har dog valgt at trodse udgangsforbuddet, som gælder frem til lørdag morgen. Det oplyser en af AFP's journalister, som er til stede i Bogotá.

Demonstranterne har samlet sig i Bogotás gader, hvor de synger Colombias nationalsang og banker på potter og pander.

Omkring 20.000 uniformerede betjente er blevet indsat i hovedstaden for at opretholde roen. Det skriver lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

Urolighederne begyndte torsdag, da flere end 200.000 colombianere demonstrerede mod landets højreorienterede regering.

Protesterne begyndte generelt fredeligt.

Men fredag har de lokale myndigheder bekræftet, at tre personer er omkommet i forbindelse med demonstrationerne. Det skriver AFP.

Natten til lørdag er tre politibetjente desuden blevet dræbt under et bombeangreb mod en politistation. Yderligere syv betjente er blevet såret.

Det oplyser myndighederne i Santader de Quilichao, hvor angrebet er sket.

Der er dog ikke umiddelbart nogle tegn på, at angrebet er relateret til de igangværende uroligheder i landet.

Præsident Ivan Duque har natten til lørdag dansk tid lovet, at han vil påbegynde en "national samtale" i næste uge.

- Jeg vil lancere en national samtale for at styrke den nuværende sociale politiske agenda og samarbejde om en mellem- og langsigtet vision, der skal lukke de sociale huller, siger han i en tv-transmitteret tale ifølge AFP.

Samtalen vil afholdes regionalt i landets sociale og politiske sektorer, oplyser præsidenten.

Protesterne i Colombia kommer i forlængelse af social uro i flere latinamerikanske lande som Chile, Ecuador og Bolivia de seneste måneder.

/ritzau/

Annonce
Luisa Gonzalez/Reuters
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Sjove mænd invaderer Nustrup

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Esbjerg

Bilforhandler trækker sig ud af Ribe

Varde For abonnenter

Friskole med politikertække i nabokommune: Skoleleder kan smile over tilstrømning fra Esbjerg

Annonce