Annonce
Udland

Demonstranter trodser udgangsforbud i Colombias hovedstad

Luisa Gonzalez/Reuters
Voldsomme demonstrationer har udløst et udgangsforbud i Bogotá, mens krisen koster sine første dødsofre.

Borgmesteren i Bogotá indførste fredag aften lokal tid et udgangsforbud i hele den colombianske hovedstad.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til lørdag dansk tid.

Forbuddet kommer som en reaktion på voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi, hvor flere personer fredag har mistet livet.

Sammenstødene er sket i kølvandet på en massedemonstration mod landets præsident, Ivan Duque.

Demonstranterne har dog valgt at trodse udgangsforbuddet, som gælder frem til lørdag morgen. Det oplyser en af AFP's journalister, som er til stede i Bogotá.

Demonstranterne har samlet sig i Bogotás gader, hvor de synger Colombias nationalsang og banker på potter og pander.

Omkring 20.000 uniformerede betjente er blevet indsat i hovedstaden for at opretholde roen. Det skriver lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

Urolighederne begyndte torsdag, da flere end 200.000 colombianere demonstrerede mod landets højreorienterede regering.

Protesterne begyndte generelt fredeligt.

Men fredag har de lokale myndigheder bekræftet, at tre personer er omkommet i forbindelse med demonstrationerne. Det skriver AFP.

Natten til lørdag er tre politibetjente desuden blevet dræbt under et bombeangreb mod en politistation. Yderligere syv betjente er blevet såret.

Det oplyser myndighederne i Santader de Quilichao, hvor angrebet er sket.

Der er dog ikke umiddelbart nogle tegn på, at angrebet er relateret til de igangværende uroligheder i landet.

Præsident Ivan Duque har natten til lørdag dansk tid lovet, at han vil påbegynde en "national samtale" i næste uge.

- Jeg vil lancere en national samtale for at styrke den nuværende sociale politiske agenda og samarbejde om en mellem- og langsigtet vision, der skal lukke de sociale huller, siger han i en tv-transmitteret tale ifølge AFP.

Samtalen vil afholdes regionalt i landets sociale og politiske sektorer, oplyser præsidenten.

Protesterne i Colombia kommer i forlængelse af social uro i flere latinamerikanske lande som Chile, Ecuador og Bolivia de seneste måneder.

/ritzau/

Annonce
Luisa Gonzalez/Reuters
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce