Annonce
Esbjerg

Borgmester: Ingen mystik i fortrolig behandling af mastesag

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) mener ikke, at borgerne skal være bange for, at linjeføringen er klappet af, når Energinet offentliggør sit forslag til august/september, selv om Esbjerg Kommunes embedsværk løbende - og politikerne på udvalgsmødet den 7, maj - har kunnet komme med deres input. Arkivfoto: Martin Ravn
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ser ikke noget problem i, at politikerne i Plan & Miljøudvalget har fået en fortrolig orientering om Energinets forslag til linjeføring af den omdiskuterede 400 kV-forbindelse gennem Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune: Der er ikke noget underligt i, at offentligheden ikke må se det foreløbige forslag til linjeføring, som Energinet har udarbejdet, og der er heller ikke noget mærkværdigt i, at politikerne i Plan & Miljøudvalget får en lukket orientering om, hvor langt Energinet er i arbejdet.

Det mener borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der heller ikke ser noget problem i, at embedsværket på Esbjerg Kommune har været fokuseret på at holde fortrolighed om Energinets fremadskridende arbejde med at lægge en rute for dels nedgravning, dels opsætning af de 35 meter høje og 38 meter brede højspændingsmaster mellem Idomlund og grænsen.

- Jeg synes faktisk ikke, der er noget mærkeligt i det. Hele humlen er, at det drejer sig om interne arbejdspapirer, siger han og fortsætter:

- Jeg kan da godt se, at det måske kan virke mystisk, at det politiske udvalg siger, at udvalget ikke har fået noget nyt at se, og når der så begæres aktindsigt i selvsamme materiale, så bliver et kort med forslag til linjeføring undtaget fra aktindsigten. Nu har jeg ikke selv deltaget i mødet, så jeg kan ikke give nogen forklaring på det, men meldingen fra et af Venstres udvalgsmedlemmer er i al fald, at de ikke så et decideret kort med en rute for masterne, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Ikke klappet af

Han mener heller ikke, at borgerne skal være bange for, at linjeføringen er klappet af, når Energinet offentliggør sit forslag til august/september, selv om Esbjerg Kommunes embedsværk løbende - og politikerne på udvalgsmødet den 7, maj - har kunnet komme med deres input.

- Det er jo først, når Energinet offentliggør sit forslag, at høringsprocessen begynder. Der er alene en arbejdsproces i gang lige nu, og hvis man først begynder at offentliggøre udkast og foreløbige streger på et kort, så tror jeg, man skaber mere forvirring, end godt er. Så er der måske nogle, der ånder lettet op og andre, der bliver skuffede, uden at der er nogen grund til det. Det hele kan jo ændre sig mange gange endnu, og der er intet, der er afgjort, før høringsprocessen er slut og svarene herfra er behandlet, siger han.

Han tilføjer, at forvaltningens input til Energinet er af teknisk karakter.

- De handler alene om at oplyse, hvad planerne er for eksempelvis udstykninger i landsbyerne, hvor der er sårbar natur og så videre. Og jeg ved, at et input fra Plan & Miljøudvalget har været, at man skal nedgrave så lange stræk, som muligt, de steder, hvor man går i jorden, så vi ikke skal se på så mange tranformatorstationer. Esbjerg Kommune afgiver et samlet høringssvar, som til den tid vil være politisk bearbejdet, når høringsprocessen går i gang efter sommerferien, konstaterer Frost Rasmussen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce