Annonce
Sønderborg

Borgmester kalder Ellen Trane Nørbys påstand for vrøvl: - Hele byrådet har arbejdet på at få flere uddannelser

Borgmester Erik Lauritzen (S) ser frem til at samarbejde med Venstre om at tiltrække flere uddannelser til Sønderborg, selv om han mener, at partiets retorik ikke lægger op til det, men det gør deres nye uddannelsesudspil ifølge ham. Arkivfoto: Timo Battefeld
Venstre vil have 900 nye studiepladser til Sønderborg. Den ambition tages godt imod hos flere partier i byrådet. De peger på, at det taler ind i en allerede eksisterende vision.

Sønderborg: Borgmester Erik Lauritzen (S) kan ikke lade være med at ryste lidt på hovedet ad Venstres nye uddannelsesudspil, selv om han er enig i ambitionen.

- Det er ikke en ny dagsorden, så jeg kan godt forstå, at Venstre peger på, at det er vigtigt. Samme holdning har vi længe haft i Socialdemokratiet. Derfor bad jeg allerede direktionen tilbage i februar om at finde ud af, hvilke uddannelser vi skal arbejde på at trække til Sønderborg, siger han.

Erik Lauritzen kalder det ”frækt”, at medlem af folketinget og borgmesterkandidat for Venstre her i kommunen Ellen Trane Nørby påstår, at Sønderborg ikke har haft en strategi for, hvilke uddannelser der skal til byen.

Annonce

- Det er noget vrøvl. Hele byrådet har arbejdet på at få flere uddannelser hertil, og jeg synes, at der er synlige resultater. Senest har Syddansk Universitet fået to nye studier, men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal gøre mere. Derfor er det glædeligt at kunne samarbejde med Venstre om det både nu og efter et kommunalvalg, siger Erik Lauritzen og benytter anledningen til at sende en opfordring til Ellen Trane Nørby.

- Hvis hun benytter sine kontakter på Christiansborg og jeg mine, står vi stærkere. Det virker ikke hensigtsmæssigt at slås om, hvilke uddannelser vi præcis skal tiltrække, når vi er enige om vigtigheden. Lad os hellere slås sammen om at få flere uddannelser til kommunen, siger han.

Samme mål - forskellig tilgang

Modsat Venstre vil Socialdemokratiet ikke pege på konkrete uddannelser, som partiet gerne så kom til Sønderborg. Her vil Erik Lauritzen hellere i dialog med uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet for i samarbejde at finde ud af, hvilke studier der gør bedst gavn.

- Jeg vil sagtens kunne ryste en liste ud, men har i stedet valgt at tage rundt til de involverede parter for at få deres indspark. Det er dog ingen hemmelighed, at jeg gerne ser, at vi får flere sundhedsfaglige uddannelser og andre, der tiltrækker flere kvinder, siger han.

Nogle af de uddannelser, som Venstre nævner i deres udspil, er tyskstudiet, som skal etableres som en bachelor- og kandidatuddannelse på Alsion, og tjeneruddannelsen, der skal oprettes på EUC Syd.


Arbejdspladser og uddannelse er en forudsætning for at få flere til at bosætte sig.

Aase Nyegaard, medlem af Byrådet for Fælleslisten


Står det til Venstre skal i alt 900 nye studiepladser oprettes i Sønderborg inden 2025. Borgmesteren har ikke et bud på et specifikt antal, men fortæller, at uddannelsesemnet bliver taget op på økonomiudvalgsmødet efter påske.

Annonce

Bred opbakning

Hos Fælleslisten og Slesvigsk Parti bliver udspillet taget godt imod, da både Aase Nyegaard og Stephan Kleinschmidt peger på, at det taler ind i den vision, som blevet lavet tilbage i 2016.

Den lyder, at Sønderborg skal være Sønderjyllands bedste og største uddannelses by.

- Det er vigtigt, at vi videreudvikler en uddannelsesprofil, der har størst mulig overensstemmelse med erhvervsprofilen og dækker de lokale behov. Derfor følger vi tæt, hvilke uddannelser der med fordel kan tiltrækkes eller udvikles, skriver viceborgmester Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti i et skriftligt svar.

For Aase Nyegaard er det vigtigt, at uddannelserne ikke kun kommer til Sønderborg by, men at hele kommunen bliver tænkt ind i visionerne.

- Vi skal have en balance, så det også er attraktivt at bo uden for Sønderborg. Arbejdspladser og uddannelse er en forudsætning for at få flere til at bosætte sig. Derfor er det ikke blot vigtigt med flere uddannelser. Det er afgørende i forhold til at vende den negative statistik, siger hun med henvisning til at befolkningstallet gennem flere år har været faldende i kommunen.

Kort om Venstres udspil

Inden 2025 er det ambitionen fra Venstre, at der skal være oprettet 900 flere studiepladser i Sønderborg Kommune. Herunder ses hvilke uddannelser, der er tale om.

  • Tyskstudie på bachelor og kandidatniveau
  • Tjeneruddannelse på EUC Syd
  • Serviceøkonomuddannelsen og lignende turismeuddannelser
  • Maskinmester
  • En uddannelsessattelit for professionsuddannelser
  • Flere kandidat-tilbud
  • Finansbachelor
  • Flere optages på datamatikeruddannelsen
  • En ny integreret software design-uddannelse skal udvikles
  • Flere grønne uddannelser
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Vandaliserede færge og kørte uden kørekort 11 gange: 20-årig mand mister kørekortet i 10 år og skal betale stor erstatning

Annonce
Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Liveblog: Følg efterårssæsonens sidste kamp mod Hvidovre IF - to scoringer og et brændt straffe

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Kultur

Se alle billederne: Lysfestival åbnede i perfekt vejr

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sønderborg

Damefrokosten er tilbage - men med forandringer: Ny dato og adresse

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Aabenraa For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem får travlt: Susanne snupper et ekstra udvalg

Nordtyskland

Nye coronaregler: Fest og ferie syd for grænsen bliver besværlige for danske gæster

Annonce