"Kolding - Vi designer livet" er ikke en vision længere, for visionen er blevet til virkelighed. Så nu skal Kolding sætte sig nye strategiske mål for ikke at hvile på laurbærrene og gå i stå, lyder det fra borgmesterkontoret.
Kolding: - Vi kan ikke blive ved med at sige, at det er unikt, at vi arbejder med design.
- Hvis vi bare rider videre på det, risikerer vi at gå i stå. Vi skal måske også formulere en ny topvision, som erstatter "Kolding - Vi designer livet".
Sådan lyder udspillet fra borgmesterkontoret her fem år efter, at Koldings designvision blev formuleret efter en lang proces med hundredvis af involverede borgere ledet af designeren Nikolaj Stagis.
Dengang trak nogle på smilebåndet af de politikere, der nærmest som en automatreaktion sagde "Vi designer livet" så ofte, de kunne komme til det.
Andre forstod ikke, at visionen overhovedet ikke handler om design af smarte tasker, møbler og bygninger - men om en arbejdsform, som inddrager de berørte brugere og borgere fra første sekund i en proces eller planlægning for at nå frem til det bedste resultat.
Det er der rigtig mange, der forstår nu, og arbejdsformen har efterhånden gennemsyret forvaltninger og institutioner i Kolding. Mange af de strategiske mål, der blev sat i forbindelse med designvisionen, er også nået.
Planen
Efter sommerferien bliver Kolding Byråd præsenteret for et forslag om, at centralforvaltningen skal pålægges at udarbejde et oplæg til det nye byråd om at revitalisere visionen "Kolding - Vi designer livet".Oplægget skal beskrive den proces, som arbejdet skal/kan foregå i.
Planen er, at det nye byråd straks efter, at det er tiltrådt 1. januar, kan skyde processen i gang, så nye mål og en revitaliseret vision kan formuleres og besluttes hurtigst muligt i den kommende byrådsperiode.
Verdenseliten
Borgmesteren nævner Design Week Kolding, Campus Kolding med mange nye og designrelaterede uddannelser, mindst 250 lokale virksomheders fokus på design som arbejdsform, udviklingen af den kommende Eltang-bydel, uddannelse af interne designkonsulenter, udvikling af nye arbejdsredskaber på Jobcentret, mere håndgribelige projekter som opvarmningen af ungdomsboligerne i det orange hus med spildevand og den nationale og internationale anerkendelse, Kolding har fået for sin designsatsning.
- Vi er kommet i verdenseliten med design, og det er blevet en arbejdsform, der er implementeret over alt i kommunen.
- Så er det ikke længere en vision, vi skal stræbe efter. Så er det virkelighed.
- Derfor skal vi nu have nogle til at inspirere os til at sætte nye mål. Jeg siger ikke, at vi skal viske tavlen ren. Men vi skal sætte os nye mål og måske også formulere en anden topvision, som skal revitalisere og afløse "Vi designer livet". For hvis vi bare rider videre på den, så risikerer vi at gå i stå, forudser Jørn Pedersen.
Hav mod
Hvordan kunne en ny topvision lyde? Skal det være noget andet end "Kolding - Vi designer livet"?
- Det lader jeg være helt åbent, men design skal stadig være det bærende. Selvfølgelig har jeg gjort mig nogle tanker, men dem vil jeg ikke fortælle om. For jeg synes, at det er enormt vigtigt, at det nye byråd får ejerskab til det, og at borgerne er med til at sætte retningen for Kolding. Men jeg forestiller mig da, at vi skal forholde os til sådan noget som cirkulær økonomi og FN's Verdensmål i det kommende visionsarbejde.
Er du ikke bange for at sætte en succes over styr?
- Nej, for nu er design dybt forankret i os. Vi behøver ikke sige det mere. Og alle har fået øje på os. Så lad os nu finde nogle nye ledelinjer og lad os have modet til at sikre, at vi også om seks år er en kommune i udvikling.