Annonce
Esbjerg

Borgmester korrekser sine egne i hidsig sag om cykelsti i Esbjerg

Nørrebrogade, hvor Boldesager Beboerforening vil beholde parkeringsbåsene, og derfor ikke ønsker en cykelsti, men hvor blandt andre forældre til skole-elever - de bløde trafikanter - ønsker at trafiksikkerheden øges, er blevet genstand for en politisk polemik. Foto: Googlemaps. 
Polemikken om nedprioriteringen af cykelsti-projektet i Nørrebrogade i forbindelse med ansøgningen til den statslige cykelsti-pulje er opstået på baggrund af en klar misforståelse af opgaven hos flertallet i Teknik & Byggeudvalget, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen, som dermed korrekser sine egne Venstre-folk i udvalget.

Esbjerg Kommune: Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) går nu ind i polemikken om den politiske nedprioritering af det mulige cykelsti-projekt i Nørrebrogade, hvor blandt andre forældre til elever på Boldesager Skole i lang tid har kæmpet for øget trafiksikkerhed for skolebørnene.

Borgmesteren slår kort og godt fast, at flertalsbeslutningen fra hans egne partifæller i Teknik & Byggeudvalget om at skubbe en trafikløsning i Nørrebrogade ned ad prioriteringslisten til en andenplads i en kommende ansøgning til en statslig cykelstipulje i  bedste fald er betydningsløs, i værste fald signalforvirring.

Balladen opstår efter et møde i Teknik & Byggeudvalget den 7. april, hvor den kommunale forvaltning anbefaler og indstiller, at man søger statslig medfinansiering på 50 procent til cykelsti-projektet i Nørrebrogade, hvor embedsmændene mener, at strækningen klart opfylder alle tildelingskriterierne for den statslige pulje. Som et mindre attraktivt alternativ i  til håbet om at få rusket penge ud af puljen nævnes en fortsættelse af den dobbeltrettede cykelsti langs Obbekærvej ved Ribe.

Annonce

Socialdemokratiet stemmer for forvaltningens indstilling, mens Venstre-flertallet stemmer imod og stiller i stedet forslag om, at forvaltningen skal sende en ansøgning om tilskud til tre projekter, men som nummer ét søge om penge til en cykelsti-forbindelse mellem Darum og Bramming og lade Nørrebrogade være andenprioritet, mens forlængelsen af stien ved Obbekærvej skal sættes ind på en tredjeplads.

Det får efterfølgende Borgerlistens Henrik Vallø til at eksplodere og forlange sagen i byrådet.

Det giver ingen mening

Men Jesper Frost Rasmussen hælder nu fuldstændig de oplistede prioriteringer fra udvalgs-flertallet ned ad brættet:

- I udvalget har de nok tænkt, at det var i den rækkefølge, ansøgningen til statsmidler fra puljen skulle sættes op i, men det giver af flere grunde ingen mening:

- For det første søger man i form af separate dokumenter for hvert projekt og udfylder et skema, hvoraf det så efterfølgende for Vejdirektoratet klart fremgår, hvor godt eller dårligt hvert projekt opfylder kriterierne for at få del i puljen. Esbjerg prioriterer ikke cykelstimidler fra puljen - det gør forligskredsen på Christiansborg efter en indstilling fra Vejdirektoratet, der giver projekterne point alt efter, hvor godt de ansøgte projekter opfylder betingelserne, siger borgmesteren og fortsætter:

- Det eneste, politiske signal, det giver mening at indlæse i denne sag, er i virkeligheden, at et flertal godt kunne tænke sig penge til alle tre - hver for sig vigtige - projekter, og derfor søger til dem alle for at øge chancerne for at få del i puljen, der kun er på omkring 150 millioner kroner til hele landet. Det er fornuftigt nok at søge til flere projekter - nogle gange sker der jo det, at forligskredsen finder lidt flere penge, og så ville det da være ærgerligt, hvis vi kun havde indsendt et projekt. Men en prioritering er helt unødvendig, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Budgetstof

For det andet slår borgmesteren fast, at den statslige pulje alene dækker halvdelen af udgifterne til projekter, og at det derfor er et flertal i byrådet, der bestemmer, hvad der videre skal ske:

- Det bliver forhandlerkredsen ved budgetforhandlingerne i Esbjerg Byråd, der skal finde den anden halvdel af pengene til det eller de projekter, der måtte opnå støtte fra puljen, samt midler til 100 procents finansiering af eventuelle andre cykelstier i kommunen, vi kan finde finansiering til, siger Jesper Frost Rasmussen.

Hvorfor er det så, at Venstre i udvalget kommer med et forslag om en prioriteringsliste og efterfølgende vedtager den?

- Jeg kan bare sige, at vi søger om tre cykelstier, som staten prioriterer, så en prioritering fra udvalget er unødvendig, fastslår borgmesteren.

Politisk behandling 7. juni

Byrådsmedlem for Borgerlisten, Henrik Vallø, erklærede sig målløs over beslutningen om at nedprioritere en løsning i Nørrebrogade i ansøgningen om midler til den statslige cykelstipulje, der medfinansierer udvalgte projekter med halvdelen af udgiften, og krævede sagen op på byrådsmødet den 17, maj.

Imidlertid viste det sig, at ansøgningsfristen til den statslige cykelstipulje udløb klokken 12 på dagen for byrådsmødets afholdelse om aftenen, og det fik Henrik Vallø til at bede forvaltningen om at forsøge at få ansøgningsfristen forlænget et halvt eller et helt døgn for Esbjerg Kommunes vedkommende.

Nu er ansøgningsfristen blevet forlænget - helt til den 17. juni - og sagen ser ud til at lande i byrådssalen i Esbjerg mandag den 7. juni. 

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Planklagenævnet jorder klager over kommunal håndtering af omstridt højhus i Esbjergs bykerne: Bygherrer klar til næste fase

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Vejen

127 søgte om julehjælp: 87 enlige forsørgere får en dejlig mail fra Dansk Folkehjælp

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg

Tre mystiske tilfælde af hærværk: Måske er der en sammenhæng

Esbjerg

El-busser fra Kina kører ud i Esbjergs gader: Første køretur er gratis

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Kultur

Centerchef følger spændt med på pressemødet i aften: Hvad med vores koncert med 700 gæster?

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Annonce