Annonce
Esbjerg

Borgmester kritiserer S-afvisning af boligdrømme på havneø

Esbjerg Strand-projektet kommer ikke til at indeholde boliger, hvis det alene står til Socialdemokratiet i Esbjerg Byråd. Men det gør det formentlig ikke. Arkivfoto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) erklærer sig uforstående over for, at den socialdemokratiske byrådsgruppe har truffet beslutning om en total afvisning af muligheden for boliger på havneøen ved Esbjerg Strand, inden de igangsatte undersøgelser er færdige. Usagligt, mener han.
Annonce

Esbjerg Kommune: Det har vakt irritation på borgmesterkontoret på Esbjerg Rådhus, da det i tirsdagens udgave af JydskeVestkysten kom frem, at den socialdemokratiske byrådsgruppe nu blankt afviser enhver mulighed for boligbyggeri på ikke alene Dokken-arealet, men også på havneøen ved Esbjerg Strand, længe inden, undersøgelserne af mulighederne er færdige.

For Socialdemokratiet har selv tiltrådt, at mulighederne blev undersøgt, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der også erklærer sig forundret over, at han ikke har modtaget en officiel melding fra den socialdemokratiske byrådsgruppes nye formand.

- Jeg kender kun til Socialdemokratiets beslutning fra JydskeVestkysten, for den nye gruppeformand har ikke orienteret mig om, at der skulle være indtruffet ændringer i den hidtidige holdning. Der var bred opbakning til byrådet til, at vi skulle undersøge, om der kunne etableres boliger uden på nogen måde at genere erhvervslivets udfoldelses- og udvidelses-muligheder, og det har også den tidligere gruppeformand (Søren Heide Lambertsen, red.) samt plan & miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S) bakket op om. Ingen af os har sagt ja eller nej til boliger, men vi har sagt ja til, at det skulle undersøges, og derfor udfordrer det da samarbejdet med og tilliden til Socialdemokratiet, når man ikke kan regne med de meldinger, der er givet, siger Jesper Frost Rasmussen.

Sagen kort

  • Indtil august sidste år blev det betragtet som ren utopi, når visionen om boliger i en hel ny bydel ved siden af lystbådehavn, cafeer og andre maritime aktiviteter på havneøen på Esbjerg Strand har været fremført.
  • Men med Det Faglige Hus' endelige køb af jord og nu offentliggjorte byggeplaner for et gigantisk domicil med tilhørende parkeringshus, der kan virke som en afskærmning i form af en markant bygnings-ryg mod havnearealerne og virksomhedernes støj og støv, antog de store drømme om lækre, havnenære boliger på den kunstige ø et mere realistisk præg for folkene på Esbjerg Rådhus.
  • Det fik borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til - med et bredt flertal i ryggen - at sætte forvaltningen i gang med at bearbejde sagen og afdække mulighederne. Derudover arbejder forvaltningen også på at klarlægge, om der kan bygges boliger på direktør Bjarne Pedersens arealer på Dokken uden at genere havnens virksomheder.
Annonce

Ikke sagligt

Borgmesteren påpeger samtidig, at de igangværende undersøgelser ikke er nogle, der medfører store omkostninger.

- Det handler om, at vi med en ny planlov skal udpege konsekvenszoner for virksomhederne, hvorefter der i givet fald skal ske henvendelse til Erhvervsstyrelsen, som i sidste ende foretager en vurdering af, om det kan lade sig gøre at bygge boliger uden at begrænse virksomhederne. Der er ingen i Esbjerg Byråd, der vil være med til at gamble med hverken havn eller erhvervsliv. I forhold til Esbjerg Strand så er der jo ikke tale om et havneområde, som man tager ud af drift - det er et område, der er udlagt til domiciler - og hvis vi kan etablere boliger på en del af havneøen og skabe liv omkring lystbådehavn og andet, vil det være godt for bosætningen og i øvrigt give flere indtægter til kommunekassen, mener Frost Rasmussen.

Han forventer, at de kommunale undersøgelser omkring Esbjerg Strand og havneøen vil være færdige til foråret i år, hvorefter Erhvervsstyrelsen får resultatet forelagt.

- Herefter kan vi træffe en velinformeret beslutning. Jeg ved ikke, om S-byrådsgruppens pludselig beslutning handler om en intern magtkamp eller en ny gruppeformand, der skal manifestere sig, men det er ikke særlig sagligt, siger Frost Rasmussen og tilføjer, at han har været på besøg hos samtlige virksomheder i nærheden af Esbjerg Strand, og at de generelt er positive.

Annonce

Tvivl og uro

Socialdemokratiets gruppeformand, Jørgen Ahlquist, siger til JydskeVestkysten, at beslutningen i byrådsgruppen er truffet på baggrund af mange henvendelser fra et bekymret erhvervsliv, som har givet udtryk for tilbageholdenhed i forhold til investeringer i virksomheder på og omkring havnen på grund af debatten om boligbyggeri:

- Derfor har vi set os nødsaget til at få truffet en afgørelse i vores gruppe. Jeg har meget svært ved at tro, at det ikke vil komme til at gå ud over erhvervslivet, hvis der bliver bygget boliger, og i forhold til at afvente undersøgelsernes resultat, så må jeg bare sige, at det er svært at se 20 år ud i fremtiden og tage højde for, at man ikke begrænser virksomhedernes fremtidige udvidelsesmuligheder. Og ligger der først boliger, er der ikke mere at gøre. Men vi er kun 10 ud af 31 mandater i Esbjerg Byråd, så det er ikke os, der bremser noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Provinsens kræftramte børn kan blive tvunget til København: Politikere og overlæge er rystede

Annonce