Annonce
Esbjerg

Borgmester til stridende kulturinstitutioner: Begrav strids-øksen - I skader jer selv

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vil ikke agere mægler i en nabostrid mellem to af de store kulturinstitutioner i Esbjerg. Arkivfoto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.
Beslutningen om at give Musikhuset Esbjergs forplads et nyt udseende er alene et anliggende for musikhusets bestyrelse. Og selve nabostriden må de to store kulturinstitutioner løse indbyrdes, mener Jesper Frost Rasmussen (V).
Annonce

Esbjerg Kommune: Striden mellem Esbjerg Kunstmuseum og Musikhuset Esbjerg om udformningen af sidstnævntes nye forplads hører ikke hjemme på borgmesterens bord.

Det konstaterer borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der som omtalt i tirsdagens udgave af JydskeVestkysten har modtaget en klagemail fra Esbjerg Kunstmuseums bestyrelsesformand, Jørgen Broch, der blandt andet klager over at det nabobeliggende kunstmuseum ikke har været inddraget i tilblivelsen af Musikhuset Esbjergs nye forplads og indretning med birketræer.

Men samtidig understreger borgmesteren over for JydskeVestkysten, at de to parter er nødt til at begrave stridsøksen, da "deres ageren i øjeblikket er skadelig for begge kulturinstitutioner".

- De må tale med hinanden som voksne mennesker - det var også signalet i det svar, jeg har sendt til formanden for Esbjerg Kunstmuseum. Der efter min opfattelse ingen af de to parter, der har noget at lade hinanden høre, understreger borgmesteren.

Annonce

Formand ind i sagen

Sagen er kommet yderligere i fokus, fordi Kultur & Fritidsudvalgets formand, May-Britt Andrea Andersen (K), nu stiller spørgsmål ved, hvorfor byrådets politikere ikke har været inddraget i forplads-projektet, når nu musikhuset får omkring syv millioner, kommunale kroner årligt i tilskud.

Jesper Frost Rasmussen slår dog fast, at Esbjerg Kommune ikke har haft - eller burde have haft -  med omdannelsen af forpladsen at gøre - ud over enkelte deltaljer ved projektet er kommunen alene blevet spurgt om, hvorvidt der skulle en ny lokalplan eller en byggetilladelse til. Forvaltningen vurderede i den forbindelse, at det skulle der ikke.


Generelt kan jeg kun opfordre til søge dialogen - jeg opfatter det ikke som borgmesterens opgave at være mægler mellem to store kulturinstitutioner.

Afsnit af mailen fra borgmesteren til Esbjerg Kunstmuseum.


- Musikhusets erhvervsdrivende fond skal - ligesom alle andre - overholde de regler, der findes for det offentlige rum og på Musikhusets matrikel, og det er derfor, forvaltningen er forespurgt om nogle ting. Men ellers er det Musikhuset Esbjergs bestyrelse - hvortil Esbjerg Byråd ved valgperiodens begyndelse i øvrigt har udpeget to medlemmer, nemlig henholdsvis Johnny Søtrup og byrådsmedlem og kultur & fritidsudvalgsmedlem Connie Geissler (S) - der beslutter og står til ansvar for, hvad der sker inden for Musikhusets matrikel, forklarer Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

"Har en hånd på rattet"

Han tilføjer, at kommunen netop placerer repræsentanter for byrådet i institutioner, som Esbjerg Kommune giver et stort tilskud til, så man dermed "har en hånd på rattet":

- At vi giver et årligt tilskud er ikke ensbetydende med, at  byrådet skal godkende projekter, der hverken kræver lokalplan eller byggetilladelse, og som Musikhuset i øvrigt selv har finansiering til i form af den store donation fra Henning G. Kruuse, siger borgmesteren.

May-Britt Andrea Andersen mener, det har betydning, at Musikhuset er placeret på Esbjerg Havns areal, som er en kommunal selvstyre havn?

- Jeg har svært ved at se, at det er relevant hvis arealer, man har lejet, og om man ejer eller lejer, når det kommer til, om en sag skal politisk behandles, siger Jesper Frost Rasmussen.

May-Britt Andrea Andersen er oversendt til Teknik & Miljø for skriftlige besvarelse.

Og til formanden for Esbjerg Kunstmuseum, Jørgen Broch, har borgmesteren blandt andet skrevet:

"Generelt kan jeg kun opfordre til søge dialogen - jeg opfatter det ikke som borgmesterens opgave at være mægler mellem to store kulturinstitutioner. Det må man forvente, at parterne kan håndtere indbyrdes, så det håber jeg også I kan. Og det kræver selvfølglig velvilje og en løsningsorienteret tilgang fra begge parter".

Bestyrelsen

Musikhuset Esbjerg er en erhvervsdrivende fond med en årlig omsætning på omkring 30 millioner kroner. Fonden modtager årligt et driftstilskud i omegnen af syv millioner kroner fra Esbjerg Kommune.

Musikhuset Esbjergs bestyrelse består af syv medlemmer. To medlemmer er udpeget af Esbjerg Byråd, og to er udpeget af Teater- og Musikhusvennerne. De resterende tre medlemmer bliver udpeget af de fire førnævnte og består af et medlem med direkte tilknytning til erhvervslivet, et medlem med direkte tilknytning til kulturlivet og et medlem, der skønnes at have erfaring og viden, som fonden aktuelt har brug for.

Musikhuset Esbjergs bestyrelse består af følgende: Johnny Søtrup, formand, udpeget af Esbjerg Byråd. Den resterende bestyrelse udgøres af: direktør og næstformand Peter Ringtved, bankdirektør Karen Frøsig, kunstnerisk leder, Turi Malmø, Anette Laigaard, byrådsmedlem Connie Geissler (S, der også sidder i Esbjerg Byråds Kultur & Fritidsudvalg og i lighed med Johnny Søtrup er udpeget af Esbjerg Byråd, samt galleriejer Niels Kongsbak,.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Annonce