Annonce
Kultur

Borgmester og S-folketingsmedlem raser: Statens kunstfond pelser tilbud til Esbjergs musikalske talenter

Esbjerg-folketingsmedlem Anders Kronborg (S) og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) gør fælles sag i kritikken af forslaget til ny fordelingsmodel af støttekroner til unge musikalske talenter. Collage-fotos: Redstar/Torben Meyer, Esbjerg Kommune.
Statens Kunstfond vil tage knap 4,5 millioner kroner fra musikskoler i mindre byer og flytte pengene til skolerne i landets fire største byer. Det betyder en betydelig reduktion i pladserne til Esbjerg Kommunes musikalske talenter. Borgmester og S-folketingsmedlem raser over den nye model, der dog ikke umiddelbart står til at blive ændret.

Esbjerg Kommune: Unge musikalske talenter i Esbjerg Kommune, der ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) gennem år og dag har været en god fødekæde til Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, får fremover langt ringere muligheder for at finpudse og udvikle deres talenter i kraft af et forslag om en ny, økonomisk tildelingsmodel udtænkt af Statens Kunstfond.

Modellen kritiseres på det kraftigste af både borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Esbjerg-folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der begge håber, at Statens Kunstfond fatter et ekstremt kraftigt vink med en vognstang og ændrer tildelingsmodellen.

Efter indbyggertal

Hele sagen handler om de såkaldt musikalske grundkurser (MGK-centre), der tilbyder talentfulde unge mellem 14 og 25 år en overbygning til musikskolerne, der kan forberede dem til en videregående musikuddannelse. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik vil som noget nyt fordele det statslige tilskud til MGK-centrene efter indbyggertallet i det område, centrene optager elever fra. Det betyder, at der bliver flere penge til MGK-centrene i landets fire største byer - Odense, Aalborg, Aarhus og København - og færre penge til MGK Syd, MGK Midtvest og MGK Sjælland. De tre sidstnævnte har hovedsæder i henholdsvis Kolding, Holstebro og Køge og tilbyder decentral undervisning i Esbjerg, Sønderborg, Herning og Skive.

Den nye tilskudsmodel vil ifølge tal fra Statens Kunstfond betyde, at de tre MGK-centre uden for de største byer, der tilsammen optager elever fra 21 kommuner og dækker et stort opland i udkantsdanmark, får reduceret deres budgetter med mellem en tredjedel og en fjerdel - i alt cirka  4,5 millioner kroner, som i stedet sendes til København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Ifølge områdechef i Børn & Kultur i Esbjerg Kommune, Ulla Visbech, vil det betyde cirka 30 færre studiepladser i MGK Syds område, som Esbjerg er en del af sammen med Sønderborg og Esbjerg. Esbjerg har 23 elever, men må i den forbindelse forvente en betydelig reduktion.

Annonce

Helt grotesk

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen har han sammen med formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen (K) været med i en henvendelse til Statens Kunstfond om planerne, men den ser ikke ud til at have påvirket Statens Kunstfond til trods for, at en række folketingspolitikere samt kulturminister Joy Mogensen (S) har kritiseret modellen.

- Det er fuldstændigt grotesk, at der udtænkes en tildelingsmodel, hvor der går flere penge til landets fire største byer, hvorefter man lader alle os andre i stikken. Den nye model kan koste omkring 20-30 procent af pladserne i Sydjylland, og der er en reel risiko for, at tilbuddene lukker, siger Jesper Frost Rasmussen, der ikke lægger skjul på, at han er vred:

- Jeg er klar over, at der er et politisk armslængde-princip, fordi det er Statens Kunstfond, der fordeler midlerne fra Christiansborg, men jeg finder det utroligt, at Statens Kunstfond ignorerer de voldsomme vink med den politiske vognstang, der er givet, og bare svarer, at man ikke vil ligge  under for politisk pres, siger Jesper Frost Rasmussen med henvisning til tirsdagens udgave af Avisen Danmark, hvor bestyrelsesformand Michael Bojesen svarer på kritikken.

Annonce

Klart signal

Folketingsmedlem og medlem af Folketingets Kulturudvalg, Anders Kronborg (S), er ligeså opbragt over sagen:

- Jeg vil sende den klare besked og det tydelige politiske signal til Statens Kunstfond, at sagen altså handler om at styrke kulturen og talentudviklingen i hele landet og ikke bare i de fire største byer i Danmark. Rent lovgivningsmæssigt er det Statens Kunstfond, der træffer beslutningen om tildelingsmodellen, men meningen er jo, at bevillingen skal komme hele landet til gavn og styrke og udvikle talenter i hele Danmark. Statens Kunstfond har også et ansvar for at sikre et bredt ejerskab i den forbindelse, siger Kronborg.

Forstå sagen

Statens Kunstfond har lagt op til at fjerne 4,5 millioner støttekroner fra de såkaldte MGK-skoler i mindre byer som Kolding, Sønderborg, Esbjerg, Holstebro, Herning og Skive for i stedet at give pengene til skolerne i landets fire største byer. Det sker, fordi man som noget nyt vil fordele pengene efter indbyggertallet i de områder, som skolerne optager elever fra.

MGK står for musikalske grundkurser. De tilbyder grunduddannelser i eksempelvis klassisk eller rytmisk musik til unge mellem 14 og 25 år og forbereder dem til at blive optaget på en videregående musikuddannelse. Formålet er blandt andet at stimulere det regionale og lokale musikliv.

Forslaget om at fordele pengene anderledes har fået massiv kritik fra en stribe borgmestre, flere af Folketingets partier samt fra kulturminister Joy Mogensen (S). De beskylder Kunstfonden for at centralisere MGK-skolerne og forringe muligheden for at dyrke musikken for de unge, der bor uden for de store byer.

Forslaget er lige nu i høring og onsdag skal Kunstfonden forklare baggrunden over for Folketingets partier.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dansk filmmager har ventet 25 år på at fortælle gribende historie

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Alarm 112

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Billund

Kommunen indfører whistleblower-ordning: Ansatte skal kunne sladre anonymt

Billund For abonnenter

For otte år siden kunne han ikke et ord dansk. Nu stiler han efter at blive forsker i Danmark

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Få overblik over festlighederne den 29. juni

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Aabenraa For abonnenter

Historisk badehotel: Nu er nye forpagtere klar

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Team Esbjerg er 99 procent sikker på deltagelse i Champions League

Vejen

En læser får svar: Kunne man med fordel have gjort bybussen gratis?

Annonce