Annonce
Kolding

Borgmester om Danfoss-lukning: Ikke vildt overrasket

Jørn Pedersen er fortrøstningsfuld på vegne af de mange ansatte, som mister deres job hos Danfoss i 2021 eller 2022. Arkivfoto: Søren Gylling
Borgmester Jørn Pedersen er i det store perspektiv ikke overrasket over, at Danfoss lukker sin fabrik i Kolding, og han har stor tiltro til, at de mange, som mister deres job, har fine chancer for at få et nyt arbejde.

Kolding: - Det er rigtig, rigtig trist.

- 335 arbejdspladser er mange at miste, selvom vi har rigtig mange i Kolding. Men vi ved jo godt, at det er arbejdspladser med manuelle arbejdsgange som de her, der er i størst risiko for at blive udflyttet, fordi virksomhederne ikke kan automatisere processerne.

Sådan siger borgmester Jørn Pedersen (V), efter at Danfoss mandag eftermiddag meldte ud, at fabrikken på Albuen i Kolding lukkes ned i løbet af 2021 og 2022 med henblik på at flytte produktionen til Polen. Danfoss-fabrikken i Kolding er nemlig netop ikke egnet til den avancerede automatisering, der er nødvendig for at forblive konkurrencedygtig i køle- og airconditionering komponenter, meddeler virksomheden i en pressemeddelelse.

- Arbejdsgangene på Albuen kan desværre ikke understøttes af robotter, og det er jo ikke bare nabokommunen, men Polen de rykker til. Men jeg glæder mig trods alt over, at Danfoss fastholder Kolding som lokation for sine funktionærer, så det her ikke er et "nu-vil-vi-ikke-Kolding-længere"-signal, siger Jørn Pedersen.

Så det kommer ikke helt bag på dig, at Danfoss flytter arbejdspladserne til Polen?

- Jo, det gør det i den forstand, at jeg har ikke fået et advarselslys på forhånd. Men i det store perspektiv kommer det ikke bag på mig.

Annonce
Arbejdsgangene på Albuen kan desværre ikke understøttes af robotter, og det er jo ikke bare nabokommunen, men Polen de rykker til.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Efterspurgte

Kolding Kommune er rigtig tung på industri-arbejdspladser. Frygter du flere udflytninger i samme stil?

- Nej, for mange har automatiseret sig ud af udfordringerne. Det har godt nok betydet færre arbejdspladser, men de er dog her og ikke i Polen. Men det viser vigtigheden af, at vi både i Trekantområdet Danmark-regi, i det nye erhvervscenter i Vojens og her i Kolding har fokus på, hvordan vi fastholder den type arbejdspladser og understøtter virksomhedernes ønsker og behov eksempelvis med offentligt støttede samarbejdsprojekter, siger Jørn Pedersen.

Borgmesteren nærer ikke den store bekymring for de Danfoss-medarbejdere, der nu mister deres arbejde.

- For det første er der lang tid til, og for det andet har de nogle kompetencer, som er efterspurgte på vores arbejdsmarked, som jo vækster. Men jeg havde selvfølgelig hellere bøvlet med at skaffe endnu flere nye arbejdspladser end det her, fastslår Jørn Pedersen.

Borgmesteren oplyser, at Jobcenter Kolding og Business Kolding nu går i dialog med Danfoss for at afklare, hvad der skal ske for at hjælpe de mange, som skal afskediges.

- Men også her er Danfoss jo en dybt professionel virksomhed, som ved, hvad der skal gøres, siger han.

Allerede mandag blev medarbejderne informeret om det beredskab, Danfoss stiller til rådighed for dem - herunder at de har mulighed for at få en samtale med en krisepsykolog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce