Kolding. Regeringen og dens støttepartier har ikke lært noget som helst af Kolding, og den delvise genåbning af Danmark virker som rent skrivebordsarbejde.
Sådan lyder kommentaren fra Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) til den genåbningsplan, som regeringen onsdag formiddag klokken 11 præsenterede på et pressemøde.
- Jeg forstår det ikke, og jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke er sammenhæng i tingene, lyder det fra borgmesterkontoret i Kolding, som i øjeblikket er den by i Danmark med flest coronasmittede borgere efter tre store udbrud med epicenter på to skoler og en daginstitution.
De små børn
Borgmesteren fastslår, at han glæder sig over, at butikkerne under 5000 kvadratmeter må åbne igen, og at det udendørs fritids- og kulturliv kan genåbne med et forsamlingsloft på 25.
Jørn Pedersen (V), borgmester i KoldingVi har erfaret, at det er børn, der smittes, og rigtig mange af dem er 0-10 år. Hvorfor er det så kun en anbefaling, at det kun er børn over 12 år, der skal testes? Hvorfor er det ikke et krav?
- Men jeg undres også. Hvorfor må frisøren ikke åbne? Og har en møbelbutik på over 5000 kvadratmeter mindre styr på sundheden end en butik på 4999 kvadratmeter?, siger borgmesteren, der mest af alt ærgrer sig over, at regeringen efter hans opfattelse ikke har draget lære af Kolding-situationen:
- Vi har erfaret, at det er børn, der smittes, og rigtig mange af dem er 0-10 år. Hvorfor er det så kun en anbefaling i forbindelse med den delvise genåbningen af skolerne i de udvalgte regioner, at det kun er børn over 12 år, der skal testes? Hvorfor er det ikke et krav, sådan som det bliver for de unge på ungdomsuddannelserne? Det giver ingen mening, selvom jeg er med på, at man må anvende en anden testmetode til de små børn som en spyttest, siger Jørn Pedersen.
Smittetal
Borgmesteren opfordrer til, at man går efter en beslutning om, at stort set fuld genåbning kan ske i en kommune, når smittetallet er under et vist niveau, og han nævner 30 smittede pr. 100.000 borgere som et målpunkt.
- Man kan sige, at når en kommune har været der en uge, så må man genåbne. Vi skal selvfølgelig gennem massiv testning kunne dokumentere, at smitten er nede og være klar til at lukke ned igen, når den kommer over, og så vil der selvfølgelig stadig være nogle ting, vi skal overholde. Vi kan for eksempel ikke lade 500 mennesker mødes, siger borgmesteren.