Annonce
Tønder

Borgmester om højspændingslinje: Det er en ommer

Den røde stiplede linje markerer, hvor 400-kV-linjen skal graves ned. Strækningen ved Bredebro er 2,7 kilometer øst for byen, mens ledningen graves ned over en strækning på 2,3 kilometer ved Rørkær øst for Tønder. Skitse: Energinet.dk
Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V) er alt andet end begejstret for den linjeføring, der skal sikre højspænding fra Idomlund ved Holstebro til grænsen sydøst for Tønder. Det er en ommer, siger han.
Annonce

TØNDER: Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen (V), er alt andet end tilfreds med det højspændingsforslag, som Energinet.dk fremlagde tirsdag.

Den 170 kilometer lange 400-kV-linje, der går fra Holstebro til grænsen sydøst for Tønder, har været længe ventet - og frygtet. Og det bud, Energinet.dk fremlagde tirsdag, er ikke til at leve med, mener borgmesteren.

- Det er en ommer, lyder det kort og kontant.

Henrik Frandsen hæfter sig især ved tre ting i den foreløbige linjeføring.

Ifølge borgmesteren har Energinet.dk tidligere meldt ud, at 15 procent af højspændingslinjen kan graves ned.

- I Tønder Kommune lægges der op til, at 10 procent skal graves ned. Det er i underkanten og en ommer, siger borgmesteren og kommer ind på sin anden anke.

Jeg er overbevist om, at jeg alene i Tønder Kommune kunne tælle mig frem til 380 husstande, der burde være berettigede til erstatning.

Henrik Frandsen (V), borgmester, om den nye 400-kV-linje

Annonce

"Latterligt små" erstatninger

Ifølge Energinet.dk vil den nye linjeføring berøre 380 husstande langs strækningen. Men det tal slår slet ikke til, mener Frandsen:

- I min verden er det ikke ret meget, når man tænker på, at linjeføringen er 170 kilometer lang. Jeg er alvorligt bekymret over, at Energinet.dk mener, at kun 380 ejendomme skulle være berørt langs hele linjen. Jeg er overbevist om, at jeg alene i Tønder Kommune kunne tælle mig frem til 380 husstande, der burde være berettigede til erstatning.

Tønder-borgmesteren er af den overbevisning, at statens erstatningsstørrelser er små - med borgmesterens egne ord faktisk "latterligt små".

Annonce

Symbolske penge

Netop erstatningernes størrelse er borgmesterens tredje anke.

- Hvis den samme linje skulle gå gennem Nordsjælland, ville erstatningskravene være helt anderledes høje. Hvis man for eksempel har et hus i Tønder Kommune, der er 300.000 kroner værd, og får fem procent i erstatning, så er det bare 15.000 kroner - i Nordsjælland koster husene måske syv millioner kroner - og her ville erstatningen være tilsvarende højere, siger borgmesteren og kalder den potentielle erstatning i Sønderjylland for "symbolsk".

Henrik Frandsen overvejer nu, om han på vegne af Tønder Kommune også skal kommentere linjeføringen:

- Jeg tænker mig, at jeg med et høringssvar giver min mening til kende på vegne af hele Tønder Kommune.

Frem til den 21. oktober kan borgerne komme med bemærkninger til Energinet.dk's foreløbige forslag til linjeføringen.

De sorte prikker med et nummer indikerer de højspændingsmaster, der skal bære 400-kV-linjen fra Idomlund til grænsen. I øvrigt er den endelige tilslutning til den tyske linjeføring endnu ikke fastlagt. Skitse: Energinet.dk
Borgmester Henrik Frandsen (V) kalder Energinet.dk's foreløbige linjeføring for en ommer. Arkivfoto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Annonce