Annonce
Ringkøbing-Skjern

Borgmester om ja eller nej til påskegæster i feriehusene: - Det er en svær balancegang

Hans Østergaard håber, der kommer gæster i feriehusene til påske - men ikke for mange. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Hans Østergaard er dog glad for, at der er kommet opklarende svar fra myndigederne, om man må benytte sommerhuse i højtiden.

RINGKØBING-SKJERN: Påsken er normalt den højtid, der indvarsler indledningen på feriehussæsonen med massiv belægning i udlejningshusene.

Med en coronavirus i udbrud er der delte meninger om, hvorvidt gæsterne er velkomne. Nogle borgmestre hilser påskegæsterne velkomne, mens andre beder dem holde sig væk for ikke at sprede smitten.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Hans Østergaard (V) er delt i sin mening om gæster i feriehusene i den kommende højtid.

- Det er en svær balancegang. På den ene side synes jeg, det ville være rart, at nogle af de sommerhuse, der er ledige, fordi tyskerne ikke kommer, kunne lejes ud til danskere, siger han, men tilføjer:

- Jeg skal ikke ud og plædere for, at vi skal have så mange mennesker i sommerhusene som muligt.

Annonce

Opklarede tvivl

Borgmesteren er imidlertid glad for, at der er kommet et klarere svar fra myndighederne, om folk må benytte sommerhusene i påsken.

Efter statsministerens pressemøde mandag og en Facebook-opdatering tirsdag aften var mange i tvivl om, om statsministeren mente, at man skulle blive hjemme eller ej. Det opklarede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i middagsradioavisen på Danmarks Radio onsdag:

- Man kan godt tage af sted i sommerhus, men det er jo helt afgørende, at man overholder retningslinjerne, så hvis man gør det, så prøv så vidt muligt at pakke på forhånd med mad, og vid fra starten af, at det er ikke sådan, at børnene kan få nye legekammerater i sommerhuset, for man skal holde to meters afstand, og hvis man skal rejse på tværs af landet, så skal man i særlig grad være meget, meget opmærksom, lød det fra ministeren i radioavisen.

Han bad dog alle med de mindste symptomer om at blive hjemme.

Det glæder borgmester Hans Østergaard, at der er kommet klart svar fra højeste sted.

- Det eneste, sommerhusudlejerne ikke har brug for, er, at der ligger noget og svirrer i luften. Nu er der kommet svar, siger han.

Han tror dog ikke, at området bliver overrendt som tidligere påsker.

- Jeg tror ikke, vi får tilstande fra tidligere, hvor området bliver overfyldt af turister. Men det er nok godt nok i den nuværende situation, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce