Annonce
Varde

Borgmester om kludder i tal i udligningsreform: - Det her virker som et lotterispil

Det kommunale udligningssystem overfører store beløb fra den ene til den anden kommune. Arkivfoto: Michael Bager
Der var fejl i baggrunden for de tal, som regeringen præsenterede for et par uger siden. Hvis det udspil går igennem i sin nuværende form, så vil Varde Kommune tabe svimlende 40 millioner kroner.

Varde: For et par uger siden så det ud til, at Varde Kommune stod til at miste en million kroner, hvis et udligningsforslag, som regeringen har fremlagt, går igennem. Det vil sige, at udspillet oprindeligt så ud til at være ret neutralt i forhold til Varde Kommunes økonomi.

Men nu viser det sig, at baggrunden for de tal, der blev fremlagt, var forkerte.

Det medgiver social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) ifølge mediet NB Økonomi.

Hvis regeringens udspil vedtages, så vil Varde Kommune ikke bare miste én million kroner, men derimod næsten 40 millioner kroner. Helt præcist 38,6 millioner kroner.

Annonce

Borgmester har svært ved at finde hoved og hale

- Det her virker som et lotterispil, siger borgmester i Varde Kommune, Erik Buhl Nielsen (V) om de tal, der virkelig vil få det til at se sort ud i Varde Kommune.

Erik Buhl Nielsen lægger ikke skjul på, at det er svært at finde hoved og hale i udligningsudspillet, nu da de nye tal er kommet frem.

- Hvis det bliver vedtaget, så må Varde Kommune enten iværksætte en meget omfattende sparerunde, eller også må vi sætte kommuneskatten op, siger Erik Buhl Nielsen.

Han håber og tror, at der så mange uklarheder, og at der er kludret så meget i det nuværende udspil, at det ikke bliver vedtaget i sin nuværende form.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce