Annonce
Esbjerg

Borgmester om Museumsplads-kritik: Intet er besluttet

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) forsøger nu at berolige en oprørt arbejdsgruppe omkring Museumspladsen i forhold til den helhedsplan, der vandt arkitektkonkurrencen i sidste uge. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Der er lang vej og års arbejde forude, inden en helhedsplan for banegårdsområdet og Museumspladsen kan realiseres. Og den kan se noget anderledes ud end vinderprojektet, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til kritik fra Museumspladsens Arbejdsgruppe.
Annonce

Esbjerg: Det kan sagtens være, at der skal etableres parkeringskælder under hele Museumspladsen frem for et parkeringshus på søjler over busterminalen. Og det er heller ikke sikkert, at byggeriet på den nuværende langtidsparkering bliver så stort og omfattende, som vinderprojektet i arkitektkonkurrencen om en helhedsplan for området har lagt op til. Man kan heller ikke regne med, at der skal bygges ungdomsboliger, sådan som Tegnestuen Vandkunsten har beskrevet, eller at arealet skal bruges til almennyttige lejeboliger.

Kort sagt: alle døre holdes åbne, lyder det fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), da han bliver foreholdt kritikken fra Museumspladsens Arbejdsgruppe.

- Det her bliver en proces, der kommer til at tage flere år, og den afhænger især af to ting: den politiske behandling og kommunens økonomiske formåen, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Her i foråret udarbejder vi en proces-plan, og så handler det om budgetforhandlingerne til efteråret og om, hvornår vi kan finde penge til gennemførelse af elementer i vinderprojektet og i hvilken rækkefølge. Sideløbende er der en politisk proces, der kommer til at afgøre, hvad der skal ske, og hvad vi gennemfører, så helhedsplanen er alene udgangspunktet for det videre arbejde. Den betyder ikke, at det bliver præcis dét, der kommer til at ske, siger borgmesteren.

P-regnestykke

  • Esbjerg Kommune har tidligere regnet sammen, at der sammenlagt er i alt 363 parkeringsbåse af forskellig karakter på Museumspladsen og banegårdsområdet. De 280 langtidsparkeringspladser findes på Museumspladsen.
    Vinderprojektet, udarbejdet af Team Vandkunsten, opererer med følgende parkeringsregnskab:
  • Når der flyttes 100 p-båse til togpendlere fra Museumspladsen til et nyt p-hus bag ved det gamle godspakhus i Jernbanegade, er der 180 p-båse tilbage på Museumspladsen.
    Vinderforslaget foreslår, at halvdelen af Museumspladsen bliver til ”bibliotekspark” og den anden halvdel anvendes til blandet boligbebyggelse. Under boligerne vil der være en underjordisk parkering, der udnytter terrænhældningen, og som indeholder 160 p-båse. Boligerne skal til sammen, efter normer i konkurrenceprogrammet, tilsammen have 72 p-båse.
  • Det vil sige, at der tilbage af parkeringen på Museumspladsen til bymidtebeboere/besøgende er 88 p-båse. Regnestykket er herefter, at der så mangler 92 p-båse til bymidtebeboere/besøgende.
    Vinderforslaget foreslår, at der etableres et nyt p-hus ved busterminalen over regionalbusser, til dels de manglende 92 p-båse til bymidtebeboere/besøgende, dels til de 78 p-båse til fremtidige togpendlere/hurtigtog, og dels p-båse til andre nyetableringer i området. I alt foreslås et nyt p-hus med 196 p-båse.
  • Sammenlagt foreslår vinderforslaget, at der i området bliver 549 bil p-båse og i dag er der 363 p-båse.

Annonce

Parkeringskælder

I foråret 2017 beregnede Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, at en parkeringskælder i to dæk under Museumspladsen - to gange 279 pladser, i alt 558 pladser - ville koste lige under 112 millioner kroner at etablere. Blandt andre Borgerlistens Henrik Vallø har peget på parkeringskælder under Museumspladsen som en del af fremtiden.

De 112 millioner kroner ligger dog et pænt stykke fra det totale rammebeløb på 40 millioner, kommunale kroner, som Esbjerg Kommune satte som forudsætning for arkitekt-konkurrencen.

- Det er den ramme, som deltagerne fik at arbejde med, og det er derfor, de ikke har arbejdet med en parkeringskælder i to dæk. Kan vi i byrådet finde flere penge, kan vi udbyde færre boligkvadratmeter og flere parkeringspladser. Indtil videre står det ret åbent, siger Jesper Frost Rasmussen, der godt kan genkende påstanden fra Museumspladsens Arbejdsgruppe om, at der nok ikke mangler flere ungdomsboliger.

- Jeg tror også mere på, at vi går i retning af flere senior- og familieboliger i et kommende projekt, men jeg tror til gengæld på, at der er et marked for de to typer af boliger. Vi får jævnligt henvendelser fra pensionskasser og private investorer, der gerne vil bygge boliger i midtbyen, og det ville ikke ske, hvis de ikke troede, der var et marked for boligerne, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Blåvand har fået sin sorte by

Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Danmark

Udenlandske turister fravælger Danmark: Venstre opfordrer til at fjerne seksdages-regel omgående

Annonce