Annonce
Esbjerg

Borgmester om ny rapport: Esbjergs eventyr med havvind er kun lige begyndt

En rapport fra Danske Rederier, Dansk Energi og brancheorganisationen Wind Denmark viser, at Danmark står overfor en kæmpe jobfest med skabelse af op imod 90.000 job indenfor havvind. I Esbjerg, hvor havnen spiller en nøglerolle i den grønne omstilling, siger borgmester Frost Rasmussen (V), at eventyret først lige er begyndt. Foto: Torben Meyer/Esbjerg Kommune
Torsdag er en ny rapport om de socioøkonomiske perspektiver for havvind i Danmark blevet offentliggjort. Rapporten viser meget markante muligheder for Esbjerg. Eventyret er kun lige begyndt, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.
Annonce

Esbjerg: I Esbjerg Kommune er der i dag mange tusinde arbejdspladser forbundet med energi, og den grønne omstilling vil bidrage til mange flere. Samtidig er Esbjerg Havn det sted i verden, hvorfra der er udskibet flest havvindmøller, og en markant del af Europas havvindparker er også installeret fra Esbjerg. Den nye klimaaftale vil sætte fart på denne udvikling.

Spørger man Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), siger han, at Esbjergs eventyr med energi og havvind kun lige er begyndt.

Det bygger han blandt andet på en rapport om de socioøkonomiske perspektiver for havvind i Danmark.

Rapporten er bestilt af Danske Rederier, Dansk Energi og brancheorganisationen Wind Denmark, som har fået undersøgt, hvad investeringer i havvind skaber af beskæftigelse – fra produktion af møllen til nedtagning cirka 25 år senere.

For en dansk havvindmøllepark på 1 GW svarende til mindst den dobbelte størrelse af Horns Rev 3-parken ud for Blåvandshuk vil 14.600 årsværk tilfalde danske virksomheder. De 4.900 årsværk vil være direkte relateret til havvindmølleparken, mens indirekte årsværk vil være cirka 9.600.

Annonce

Vigtige forudsætninger

Den nye undersøgelse er den mest detaljerede af sin slags og viser også beskæftigelsen inden for forskellige brancher og i udvalgte byer i Danmark. Her har Esbjerg med sin lange historisk og rolle i forhold til havvind selvsagt en nøglerolle, og det ventes, at byen i forbindelse med udbygningen af havvindmølleparker i Nordsøen kan komme til at opleve en jobfest med skabelse af tusindvis af nye arbejdspladser.


Eventyret er kun lige begyndt. For kigger vi på en havvindpark på 1 GW, viser rapporten, at vi lokalt i Esbjerg kan forvente en samlet omsætning på cirka 16 milliarder kroner i løbet af en parks levetid på 25 år.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune


- Alle borgere i Sydvestjylland kan være stolte over den hovedrolle, som Esbjerg spiller i Danmarks havvindeventyr. Der er skabt tusindvis af arbejdspladser, over 250 virksomheder i Esbjerg beskæftiger sig i dag med havvind, og Esbjerg har udviklet sig til et globalt knudepunkt på området. Det er rent ud sagt verdensklasse, siger borgmester Frost Rasmussen og fortætter:

- Eventyret er kun lige begyndt. For kigger vi på en havvindpark på 1 GW, viser rapporten, at vi lokalt i Esbjerg kan forvente en samlet omsætning på cirka 16 milliarder kroner i løbet af en parks levetid på 25 år. Og i Esbjerg Kommune arbejder vi konstant på at sikre forudsætningerne for, at vi får omsat det store potentiale til virkelighed. Det handler om blandt andet tidssvarende infrastruktur, et godt erhvervsklima og uddannelser, der kan levere dygtige folk til havvindindustrien.

Annonce

Kompetencer skal være tilgængelig

Dennis Jul Pedersen, direktøren for Esbjerg Havn er også stærkt begejstret for rapportens konklusioner:

- Rapporten bekræfter, at det skaber enorm værdi for Danmark, og at Esbjerg og den danske havvindindustri er storeksportør til resten af Nordsøregionen. Der bliver skabt over 9.000 årsværk herhjemme, når Danmark leverer 1 GW havvind til parker i Holland, Tyskland eller Storbritannien. Dén eksportsucces hviler blandt andet på Esbjerg Havns milliardinvesteringer de sidste 10-15 år.

Esbjerg Havn har i næsten 20 spillet et væsentlig rolle i forbindelse med forsamling og udskibning af havvindmølleparker. Foto: Christer Holte/ Esbjerg Havn

Havnedirektøren understreger samtidig, at hvis succesen skal fortsætte, skal Esbjerg også i fremtiden være på forkant med efterspørgslen ved fortsat at investere i vækst og udvidelse Esbjerg Havn.

- For løber vi tør for plads, så løber udenlandske havne med opgaverne, fastslår han.

Havnedirektøren fremhæver også, at det er afgørende vigtigt at sikre den nødvendige arbejdskraft.

- Der bliver brug for tusindvis af dygtige, specialiserede medarbejdere i Esbjerg og i resten af havvindindustrien. Og vi skal allerede nu fremtidssikre grundlaget for at kunne rekruttere de mange søfolk og faglærte, der er afgørende for logistik, forsamling, produktion, installation, service og vedligehold samt dekommissionering, siger Dennis Jul Pedersen.

Ifølge rapportens beregningsnøgle vil klimaaftalens mål om at etablere 5 GW havvind i tilknytning til to energiøer og 1 GW ved Hesselø i Kattegat sikre beskæftigelse til rundt regnet 87.000 danske årsværk frem mod 2030. Hertil kommer de arbejdspladser, der går til vedligeholdelse af havvindmøllerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Herrehåndbold For abonnenter

Thomas Mogensen farede vild på landevejen og mistede noget af sig selv

Annonce