TØNDER: Gruppen der har ønsket at etablere snublesten i Tønder Kommune for at minde ofre for nazismen kan regne med opbakning fra borgmester Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti).
- Snublestenene er et helt utrolig godt initiativ, siger han.
Faktisk finder han ideen så god, at han selv har været aktiv inden for området.
I 2019 kontaktede han faktisk idémanden bag projektet, den tyske kunstner Gunter Delming.
Det skete efter, at hans partifælle Volker Heesch, der er aktiv i lokalhistorisk forening i Højer, havde bragt emnet på banen.
- Personligt troede jeg, at snublestenene udelukkende var for jøder, der var omkommet i forbindelse med Holocaust. Men jeg fandt ud af, at blandt andet også grænsegendarmer, der var døde i koncentrationslejren Neuengamme faldt inden for konceptet. Gunter Delming ville også komme til Danmark. Dengang var min personlige konklusion, at vi bare skulle komme i gang, fortæller Jørgen Popp Petersen.
Kommunens rolle
Arbejdet med snublestenen gik efter hans opfattelse lidt i stå i forbindelse med corona-krisen, men at der nu atter er gang i bestræbelserne, hilser han velkommen. Hvilken rolle kommunen eventuel skal have og hvor stenene skal placeres, må kommende drøftelser afgøre.
- Udgangspunktet for mig er, at man følger konceptet med at stenene placeres foran ofrenes sidste bopæl. Men det kan måske ikke lade sig gøre alle steder. Og så synes jeg, at man også skal afklare sagen med de beboere, der bor der i dag, siger han.
En snublesten koster i omegnen af 1000 kroner, så den økonomiske side af sagen er ikke afskrækkende, lyder det fra borgmesteren.
Jørgen Popp Petersen, borgmester, Tønder KommuneUdgangspunktet for mig er, at man følger konceptet med at stenene placeres foran ofrenes sidste bopæl. Men det kan måske ikke lade sig gøre alle steder.