Annonce
Esbjerg

Borgmester om toppost i globalt energi-netværk: Det gavner os alle

Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) blev lørdag vicepræsident i det verdensomspændende netværk af energibyer, WECP. Privatfoto.
I weekenden blev Esbjerg Kommunes borgmester valgt som vicepræsident for den internationale sammenslutning af verdens energibyer, WECP. Men hvad får Esbjerg egentlig ud af de penge, kommunen bruger på at være med i organisationen?
Annonce

Esbjerg Kommune: Det blev kommenteret positivt af Danmarks nye energi-, forsynings- og klimaminister, socialdemokraten Dan Jørgensen, da Esbjerg Kommunes Venstre-borgmester i weekenden blev valgt som vicepræsident for sammenslutningen af verdens energibyer - World Energy Cities Partnership (WECP) - i Aberdeen i Skotland.

Men hvad får Esbjerg Kommune egentlig ud af, at den i forvejen travle borgmester nu sammen med Aberdeens borgmester, Barney Crockett, der blev valgt som præsident for WECP, udgør den nye topledelse for WECP de kommende to år?

Esbjerg har været en del af selskabet siden 2013, og der er i dag tæller 19 byer. Næste år er der formentlig 20, idet sydkoreanske Ulsan har vist stor interesse for at komme med og bakkes op af Esbjerg i bestræbelserneWECP.

Udgifter til WECP

  • Der foreligger endnu ikke nogen opgørelse over omkostningerne ved Esbjerg Kommunes deltagelse i WECP-topmødet i Aberdeen, men Esbjerg-delegationen med borgmesteren i spidsen deltog i et WECP-møde i Houston over fire dage i maj i år, og her blev rejseomkostningen for tre personer - borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), kommunaldirektør Rikke Vestergaard og kommunikationschef Thomas Reil - opgjort til godt 55.600 kroner.
  • Flybilletterne kostede omkring 28.000 kroner og hotel-overnatning for tre godt 15.000 kroner. Regningen for forplejning i de fire dage løb op i alt i alt 3.700 kroner for de tre personer.
  • Rejsen til Aberdeen bliver noget billigere, da flybilletterne ikke er så dyre, som til USA.
  • Esbjerg Kommunes medlemsskab af WECP koster 8.000 dollars om året.
Annonce

Til gavn

- Det er ikke nødvendigvis alene esbjergensiske virksomheder, der får noget ud af det, men danske virksomheder under ét. Det er vigtigt, vi som landets energimetropol påtager os rollen som Danmarks repræsentant i sammenslutningen. Når jeg siger, at det ikke er for Esbjerg Kommunes skyld, men for hele Danmarks skyld, så mener jeg det som et både-og. Vi har store danske virksomheder, der er repræsenteret i Esbjerg, men det er ikke sikkert, at vores engagement i WECP direkte udløser mange flere job lige her i byen, siger borgmesteren og fortsætter:

- Men store virksomheder som Vestas eller Siemens har eksempelvis den lokale virksomhed Blaaholm A/S som underleverandør. Blaaholm producerer for eksempel udstyr til at flytte store vindmølletårne og meget andet hjælpeudstyr, der understøtter vindbranchen. Det er ikke noget, man lige nødvendigvis opdager, men Blaaholm omsætter med sin ekspertise for mange millioner kroner, fordi virksomheden er en anerkendt underleverandør, og den har jo nu - ligesom andre - bedre adgang til at komme med ud i verden, siger Jesper Frost Rasmussen.

Han tilføjer, at interessen for Esbjerg og Esbjergs udvikling er enorm blandt især de andre energibyer, der fortrinsvis er oliegasbyer. De har især fokus på Esbjergs transformation fra udelukkende oliegas-by til hovedstad for løsninger inden for grøn energi.

Annonce

Skub til udviklingen

Men hvorfor skal Esbjerg Kommunes borgere egentlig betale for en dansk repræsentation?

- Nu er der ret begrænsede omkostninger ved det. WECP er primært et netværk, hvor man bidrager med sin viden, og så er der rejseomkostninger to gange om året. Det vil der jo være, når man er med i en organisation, der er verdensomspændende. Men som Danmarks energimetropol med 15.000 job inden for branchen må vi tage et medansvar og støtte op om, at danske virksomheder under ét får flere ordrer i bogen, ligesom vi selvfølgelig skal gøre vores til at skubbe på den grønne omstilling i WECP. Det kommer alle til gavn, og vi understøtter også vores egne virksomheder på den måde. Vi er med til at skubbe på, at de får flere opgaver og får mulighed for at komme ud i verden og bidrage med energirigtige løsninger, mener Jesper Frost Rasmussen.

Hvor meget ekstra arbejde er der i vicepræsident-posten?

- Jeg vil ikke mene, at der ligger nævneværdig yderligere rejsetid i den post. Foreningen mødes to gange om året, og så kan der være enkelte andre arrangementer ved helt særlige lejligheder, men det vil som udgangspunkt blive betalt af WECP. Der bliver lidt mere møde-aktivitet over skype-forbindelser eller telefonen, og så er der nogle administrative opgaver, der løses sammen med præsidenten og sekretariatet. I den forbindelse er det godt for os, at præsidenten er borgmesteren i Aberdeen, og det skader ikke at få et tættere forhold til ham, for der er adskillige virksomheder i Esbjerg, der i kraft af offshore-opgaver har afdelinger i Aberdeen. Det er heller ikke tilfældigt, at Esbjerg Lufthavn har en direkte flyforbindelse til Aberdeen, som er offshore-hovedstaden i Skotland, siger Frost Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Abdul gik efter et multikulturelt gymnasiemiljø: - Her følte jeg mig mest velkommen

Annonce