Annonce
Esbjerg

Borgmester om udspil, der skal fjerne 7000 studerende fra de største byer: En kæmpe-gevinst for Syddanmark

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg Kommune, glæder sig over Venstres udspil på uddannelsesfronten og håber, andre partier vil slutte op om forslaget, der vil have stor indvirkning på det de-centrale Danmark.  Arkivfoto: Jesper Voldgaard
Yderligere 7000 unge skal inden for få år tage deres videregående uddannelse udenfor de store byer, lyder et udspil fra Venstre, og det tænder et forhåbningens lys i øjnene på borgmesteren for Esbjerg Kommune, der længe har kæmpet for flere og relevante uddannelser til den sydvestjyske hovedstad.
Annonce

Esbjerg Kommune: Et spritnyt udspil om bedre uddannelses-balance i Danmark fra Venstre på Christiansborg møder taktfaste klapsalver fra Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), men ikke nødvendigvis, fordi udspillet tilfældigvis kommer fra hans eget parti.

Derimod indeholder udspillet en plan for, hvordan man sikrer uddannelser og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark ved at yderligere 7000 unge i 2025 skal tage deres videregående uddannelse udenfor de store byer, og det er vand på møllen i en kommune, der i flere år har kæmpet for at få unge til at uddanne sig og efterfølgende bosætte sig i den sydvestjyske hovedstad.

- Jeg synes, det er et godt og ambitiøst udspil, som taler lige ind i det, vi har behov for her i Esbjerg Kommune. Vi har brug for at sikre en langt bedre balance i udbuddet af uddannelser og antallet af studiepladser, så vi får uddannede kvalificeret arbejdskraft der, hvor behovet er, siger Jesper Frost Rasmussen.

For at nå målet vil Venstre på Christiansborg afsætte 100 millioner kroner og kommer i udspillet med syv konkrete forslag. Særligt et af dem - et opgør med den såkaldte dimensionerings-model, der sætter et loft over studie-optag på de uddannelser, hvor der er høj ledighed på landsplan - har Esbjergs borgmester et vågent øje på:

-  Det er et ret vigtigt forslag i udspillet, at vi skal tage højde for de geografiske forskelle, så der tages regionale hensyn. Man kan ikke nødvendigvis bruge en høj ledighed inden for en bestemt uddannelse til noget, hvis den baserer sig på ledigheden blandt dimittender i de største uddannelsesbyer. Der kan være en årsag til det - måske er de unge ledige, fordi de ikke er villige til at flytte efter et job. Vi har i Esbjerg eksempelvis set, hvordan Erhvervsakademi SydVest har fået beskåret antallet af pladser på visse uddannelser, fordi der var en høj ledighed nationalt, selv om man sagtens ville kunne afsætte de færdiguddannede her, hvor efterspørgslen er. Det er jo vanvittigt at drosle ned på eksempelvis antallet af studiepladser til datamatikere, hvis vores virksomheder skriger efter dem,  siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Tvingende nødvendigt

Han påpeger samtidig, at med den kommende energi-ø - Danmarkshistories største anlægsprojekt med en estimeret samlet anlægssum på 210 milliarder kroner, der skal etableres cirka 100 kilometer nordvest for Esbjerg ude i Nordsøen - er det endnu mere tvingende nødvendigt, at der tages regionale hensyn:

- Med de uddannelsesmæssige kompetencer, vi kommer til at se ind med både energi-øen, udviklingen i hav-vind og den grønne omstilling, så giver det rigtig god mening at placere uddannelserne til energisektoren der, hvor jobmulighederne er, og det harmonerer jo rigtig fint med udspillets hensigt om at placere nye uddannelser uden for de store uddannelsesbyer. Jeg håber meget, at der i Folketinget kan skabes flertal for noget, der i hvert fald minder om det her, så vi kan komme tættere på noget, der ligner et Danmark i balance, siger han.

Annonce

Stor betydning

Selv om de store uddannelsesbyer - i udspillet regnes Hovedstadsområdet inklusive Roskilde, Aarhus, Odense og Aalborg hertil - formentlig ikke vil bryde sig om at miste studerende, mener Jesper Frost Rasmussen ikke, det vil have nogen særlig påvirkning for dem.

- 96 procent af de studerende på universitetsuddannelserne læser i de fire store byer, og med det her udspil om at flytte cirka 7000 studerende ud i landet vil de komme ned i nærheden af 90 procent. Det vil reelt ikke betyde meget for dem, og jeg synes absolut ikke, man kan tale om en slagtning af universiteterne i de store byer. Men det vil være et markant skridt i retning af at skabe balance for det de-centrale Danmark. 96 procent af jobbene ligger jo ikke i de fire store byer i dag, påpeger Jesper Frost Rasmussen.

Venstres syv forslag

Venstres udspil indeholder syv forslag, der skal bringe Danmark i bedre uddannelsesbalance. Partier mener, der anslået skal afsættes 100 millioner kroner til formålet.

De syv forslag er:

1. Attraktive studiemiljøer i hele Danmark.

2. 25 millioner kroner til startkapital til nye uddannelser.

2. Nye uddannelses-udbud skal placeres uden for de store uddannelsesbyer.

4. 50 millioner kroner til udvikling af universitetsuddannelser.

5. Regionale hensyn ved studieoptag.

6. Flere lokalt forankrede læreruddannelsespladser.

7. 25 millioner kroner til de strategiske rammekontrakter:  Institutioner med uddannelsesudbud uden for de store uddannelsesbyer forpligter sig til at række ud til aktører med henblik på at arbejde aktivt for oprettelse af studiejobs, så de studerende sikres tilknytning til det regionale arbejdsmarked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce