Annonce
Tønder

Borgmester-opfordring: Indbring højskolesagen for tilsyn

Løgumkloster Højskole. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Borgmester Henrik Frandsen (V) opfordrede torsdag aften sine politiske modstandere til at indbringe højskoleforløbet for Ankestyrelsen. Men Claus Hansen (LA), der blev bakket op af flere politikere, ville ikke svar på, om han har tænkt sig at følge borgmesterens opfordring.

TØNDER: Det var en uhørt skarp borgmester, der torsdag aften i kommunalbestyrelsens indledte debatten til dagsordnens 23. punkt med titlen "Løgumkloster Højskole - Seniorhøjskole".

For selv om borgmesteren som formand for kommunens økonomiudvalg tidligere på torsdagen med resten af økonomiudvalget - herunder Claus Hansen (LA) - havde landet en politisk aftale om at bakke en ny højskole ledt af refugiet i Løgumkloster op, så var kanterne bestemt ikke blevet slebet af.

Således indledte borgmesteren punktet med at opremse en lang række angrebspunkter, som hverken han, andre eller ikke tilstedeværende personer ville eller kunne finde sig i. Det være sig indicier, beskyldninger eller bagvaskelse - endog antydninger om noget som helst.

Borgmesterens udmelding kom efter at Claus Hansen i torsdagens udgave af JydskeVestkysten fremlagde sin version - en redegørelse - af hændelsesforløbet omkring højskolen. Men borgmesteren pointerede igen og igen under mødet i byrådssalen, at det var Claus Hansens udlægning af sagen.

- Det er et politisk partsindlæg, skrevet af en politiker valgt i Tønder Kommune, sagde borgmesteren.

Annonce

Negativ opmærksomhed

Samtidig opfordrede borgmesteren Claus Hansen - ikke bare én med seks-syv gange - til at indbringe sagen for Det Kommunale Tilsyn (Ankestyrelsen, red.).

- Hvis man har modet til at gøre det, som Henrik Frandsen udtrykte det.

Ifølge borgmesteren er Claus Hansens "redegørelse" måske bragt for dagen for at lægge et røgslør ud over hans ageren i højskolesagen.

- Måske fordi du selv skiftede holdning den 5. august, sagde Frandsen, som i byrådssalen blev bakket op af partifællerne Irene Holk Lund og Daisy Dahl. Førstnævnte mente, at Claus Hansen ved at benytte sin såkaldte standsningsret, selv havde undermineret arbejdet med at få Seniorhøjskolen til at etablere sig på den konkursramte Løgumkloster Højskole.

Blandt andet efterlyste Irene Holk Lund en reaktion fra Claus Hansen i god tid. Hvorfor havde han ikke henvendt sig til forvaltningen eller kommunens direktion i stedet for at trække stikket i 11. time?

- Du taler så meget om ordentlighed. Der er ingen firmaer, der vil etablere sig, hvis de oplever så meget negativ opmærksomhed. Det, du gør, er ingen tjent med i Tønder Kommune, og det gør mig oprigtigt ked af det, sagde Holk Lund.

Nej til indberetning

Men der var også en række lokalpolitikere, der støttede Claus Hansens "redegørelse". Han fik tak fra flere sider for sit arbejde og for at have bragt sagen frem. Det gjaldt for Anette Abildgaard Larsen (K), Jørgen Popp Petersen (SP), Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten) og Peter Christensen (S). Sidstnævnte havde gerne set et mere oplyst materiale forud for en vigtig beslutning.

- Vi (politikerne, red.) skal træffe afgørelser på et oplyst grundlag. Vi kan ikke stemme om ordentlighed og oplysning, men vi kan indberette sagen til Det Kommunale Tilsyn. Lad os få det afgjort, lød opfordringen fra Peter Christensen.

Claus Hansen nægtede i byrådssalen at svare borgmesteren på, om han vil indbringe sagsforløbet til Ankestyrelsen. Til gengæld glædes han som de øvrige politikere over, at der kommer lys i vinduerne på Løgumkloster Højskole.

- Til lykke til Tønder Kommune, Løgumkloster og Mathias Knudsen (formand for Løgumkloster Refugium, red.). Det er godt, at der kommer lys i bygningen - det kan vi kun være tilfreds med, sagde Claus Hansen, der fastholder sine ord i "redegørelsen", som forud for mødet var sendt til alle medlemmer af kommunalbestyrelsen.

Selv om borgmester Henrik Frandsen igen og igen forsøgte at fremtvinge et svar fra Claus Hansen, så lykkedes det ikke. Det fik Henrik Frandsen til at konkludere, at Liberal Alliances mand ikke havde mod på at indberette sagen til Ankestyrelsen.

- Det opfatter jeg som et "nej", konstaterede borgmesteren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce