Annonce
Tønder

Borgmester-opfordring: Indbring højskolesagen for tilsyn

Løgumkloster Højskole. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Borgmester Henrik Frandsen (V) opfordrede torsdag aften sine politiske modstandere til at indbringe højskoleforløbet for Ankestyrelsen. Men Claus Hansen (LA), der blev bakket op af flere politikere, ville ikke svar på, om han har tænkt sig at følge borgmesterens opfordring.

TØNDER: Det var en uhørt skarp borgmester, der torsdag aften i kommunalbestyrelsens indledte debatten til dagsordnens 23. punkt med titlen "Løgumkloster Højskole - Seniorhøjskole".

For selv om borgmesteren som formand for kommunens økonomiudvalg tidligere på torsdagen med resten af økonomiudvalget - herunder Claus Hansen (LA) - havde landet en politisk aftale om at bakke en ny højskole ledt af refugiet i Løgumkloster op, så var kanterne bestemt ikke blevet slebet af.

Således indledte borgmesteren punktet med at opremse en lang række angrebspunkter, som hverken han, andre eller ikke tilstedeværende personer ville eller kunne finde sig i. Det være sig indicier, beskyldninger eller bagvaskelse - endog antydninger om noget som helst.

Borgmesterens udmelding kom efter at Claus Hansen i torsdagens udgave af JydskeVestkysten fremlagde sin version - en redegørelse - af hændelsesforløbet omkring højskolen. Men borgmesteren pointerede igen og igen under mødet i byrådssalen, at det var Claus Hansens udlægning af sagen.

- Det er et politisk partsindlæg, skrevet af en politiker valgt i Tønder Kommune, sagde borgmesteren.

Annonce

Negativ opmærksomhed

Samtidig opfordrede borgmesteren Claus Hansen - ikke bare én med seks-syv gange - til at indbringe sagen for Det Kommunale Tilsyn (Ankestyrelsen, red.).

- Hvis man har modet til at gøre det, som Henrik Frandsen udtrykte det.

Ifølge borgmesteren er Claus Hansens "redegørelse" måske bragt for dagen for at lægge et røgslør ud over hans ageren i højskolesagen.

- Måske fordi du selv skiftede holdning den 5. august, sagde Frandsen, som i byrådssalen blev bakket op af partifællerne Irene Holk Lund og Daisy Dahl. Førstnævnte mente, at Claus Hansen ved at benytte sin såkaldte standsningsret, selv havde undermineret arbejdet med at få Seniorhøjskolen til at etablere sig på den konkursramte Løgumkloster Højskole.

Blandt andet efterlyste Irene Holk Lund en reaktion fra Claus Hansen i god tid. Hvorfor havde han ikke henvendt sig til forvaltningen eller kommunens direktion i stedet for at trække stikket i 11. time?

- Du taler så meget om ordentlighed. Der er ingen firmaer, der vil etablere sig, hvis de oplever så meget negativ opmærksomhed. Det, du gør, er ingen tjent med i Tønder Kommune, og det gør mig oprigtigt ked af det, sagde Holk Lund.

Nej til indberetning

Men der var også en række lokalpolitikere, der støttede Claus Hansens "redegørelse". Han fik tak fra flere sider for sit arbejde og for at have bragt sagen frem. Det gjaldt for Anette Abildgaard Larsen (K), Jørgen Popp Petersen (SP), Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten) og Peter Christensen (S). Sidstnævnte havde gerne set et mere oplyst materiale forud for en vigtig beslutning.

- Vi (politikerne, red.) skal træffe afgørelser på et oplyst grundlag. Vi kan ikke stemme om ordentlighed og oplysning, men vi kan indberette sagen til Det Kommunale Tilsyn. Lad os få det afgjort, lød opfordringen fra Peter Christensen.

Claus Hansen nægtede i byrådssalen at svare borgmesteren på, om han vil indbringe sagsforløbet til Ankestyrelsen. Til gengæld glædes han som de øvrige politikere over, at der kommer lys i vinduerne på Løgumkloster Højskole.

- Til lykke til Tønder Kommune, Løgumkloster og Mathias Knudsen (formand for Løgumkloster Refugium, red.). Det er godt, at der kommer lys i bygningen - det kan vi kun være tilfreds med, sagde Claus Hansen, der fastholder sine ord i "redegørelsen", som forud for mødet var sendt til alle medlemmer af kommunalbestyrelsen.

Selv om borgmester Henrik Frandsen igen og igen forsøgte at fremtvinge et svar fra Claus Hansen, så lykkedes det ikke. Det fik Henrik Frandsen til at konkludere, at Liberal Alliances mand ikke havde mod på at indberette sagen til Ankestyrelsen.

- Det opfatter jeg som et "nej", konstaterede borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce