Annonce
Esbjerg

Borgmester optimist: Vindmølleproduktion på Esbjerg Havn vil skabe 2.000 nye job

Borgmester Jesper Frost Rasmussen glæder sig overudsigten til 2.000 nye job. Det er den nordiske infrastrukturfond Infranode gør sammen med den kommunalejede Esbjerg Havn klar til at investere op mod en milliard kroner i udvikling af bygninger til vindmølleindustrien på havnen i Esbjerg. Arkivfoto: Esbjerg Kommune/Torben Meyer
Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) jubler over, at den nordiske infrastrukturfond Infranode sammen med Esbjerg Havn og potentielle lokale investorer er klar til at investere op mod en milliard kroner i udvikling af bygninger til vindmølleindustrien på havnen i Esbjerg.

Esbjerg: Siemens-vindmøllefabrikken på to millioner kvadratmeter jord ved motorvejen endte i Storbritannien. Danmarks højeste hotel på Dokken fortoner sig i tågerne. Ikea satte pludseligt sine varehusplaner på standby. Og Facebook trak sidste år stikket til sit gigantiske datacenter ved Andrup.

Esbjerg slæber rundt på en uheldig perlerække af eksempler på kuldsejlede planer og projekter, og det har efterhånden hærdet byens indbyggere med en vis skepsis.

Men på borgmesterkontoret og i ledelsen på Esbjerg Havn er man fuldt overbeviste om, at en investering på op imod en milliard kroner fra den nordiske investeringsfond Infranode vil komme til at bane vejen for en vindmølleproduktion, som med op imod 2.000 nye arbejdspladser vil blive definerende for det, Esbjerg kan komme til at leve af i fremtiden.

Det er således en meget optimistisk borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der nu kan løfte sløret for adskillige måneders forarbejde, som har resulteret i, at svenske pensionsmidler i Infranode sammen med potentielt flere lokale investorer er klar til at investere mange hundred millioner i havnefaciliter til brug for oplagring, forsamling og fremstilling af komponenter til offshore vind-industrien på Esbjerg Havn.

- Vi kan være stolte af, at vi er i stand til at tiltrække sådan en investering til Esbjerg, der giver en unik mulighed i den grønne omstilling. Havvindmøller bliver større og større, og det understøtter hele forsyningskæden, at vi kan producere dem direkte på kajen her i Danmarks EnergiMetropol, hvor vi i forvejen har samlet kompetencerne, siger Jesper Frost Rasmussen, som ser en sammenhæng mellem udviklingen på Nordsøen og de mange tiltag, der er undervejs i Esbjerg.

Investeringerne vil blive iværksat løbende i takt med, at producenter af vindmøller, vindmøllekomponenter og servicevirksomheder udbygger deres forretninger i den hastig voksende vindmølleindustri.

Infranode

Infranode er en langsigtet infrastrukturinvestor i Norden inden for energi, transport, telekommunikation og social infrastruktur. Infranode-fonde disponerer i alt over ca. 750 millioner EUR fra velkendte institutionelle investorer som KPA Pension, Folksam, European Investment Bank og AP4, som er den svenske stats fjerde pensionskasse.

Infranode, der investerer blandt andet i transport og energi, har stor erfaring med transportinfrastruktur, senest gennem en investering i Gävle Havns nye containerhavne. På energiområdet har Infranode investeret i fjernvarmeselskaber i flere lande og i Nordeuropas største solcellepark, som etableres nær Billund og er Infranodes første investering i Danmark.

Esbjerg har unik position

Ifølge Senior Advisor Niels Vallø fra Infranode, der selv har en fortid som havnedirektør i svenske Helsingborg, kan kunderne til det planlagte byggeri/faciliteter omkring Østhavnen og på arealerne, hvor Esbjerg-værket om få år forsvinder, være gigantvirksomheder som MHI Vestas og Siemens Gamesa, men også eksempelvis producenter af vinger og fundamenter.

Endnu ønsker Niels Vallø ikke at kommentere, om Infranode har konkrete aftaler med producenter, men han siger, at man befinder sig i en særdeles konstruktiv dialog med interessenter. Han siger også, at han forventer, at man inden for 4-5 år vil være i mål med realisering af milliardinvesteringen.

- Vindmølleindustrien kan jo se, hvor udviklingen i løbet af få år bærer hen med voksende komponenter, og de har overfor Esbjerg Havn udtrykt behov for faciliteter og bygninger. Det er næste skridt i udviklingen. Esbjerg har i forvejen en unik position i et hastigt voksende vindmarked og i Nordsøen, siger Niels Vallø.

Annonce

Folketingsmedlem er også optimist

Det bekymrer ikke Esbjergs borgmester, at den svenske investeringsfond ikke vil afsløre, om den har konkrete aftaler på plads.

- Det er spørgsmålet om hønen eller ægget. I dette tilfælde kommer investorerne først, og det synes jeg, vi skal glæde os over. Denne fond vil næppe investere så mange penge, hvis folkene bag ikke kan se en forretning.

Også det lokalt valgte folketingsmedlem Anders Kronborg (S) er optimistisk på Esbjerg Havns vegne. Som medlem af folketingets energiudvalg har han tidligere været ude for at rose Esbjerg Havn planerne om tiltrække vindmølleproduktion. Han fremhæver, at Nordsøen i fremtiden bliver et slags Silicon Valley for havvindmølleparker.

- Jeg tror, at det her vil være med til at fremtidssikre Esbjerg Havn som en førende havn inden for offshorevind både i forhold med de nationale briller, men også i europæisk perspektiv. Med dette kommer Esbjerg til at spille en endnu vigtigere nøglerolle i den grønne omstilling – også når det handler om at skabe job til produktionsdanmark.

Esbjerg Havn har i forvejen en nøgleposition, når det kommer til udskibning af vindmølledele. Foto: Christer Holte/ Esbjerg Havn
Annonce
Erhverv For abonnenter

Konkurrencen vokser dag for dag: Firmaerne på Esbjerg Havn tror på vækst

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Billund For abonnenter

Lise siger nej tak til misbrugere på plejehjemmet: Er det ikke billigere at leje værelser i Grindsted?

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Esbjerg Havns formand: - Der er stilhed før stormen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Sport

Tordenguden Andreas Christensen: - Vi tager lyden fra Danmark med til Amsterdam

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Annonce