Annonce
Varde

Borgmester ovenpå DI-mavepuster: - Jeg er skuffet

Stemningen er altid høj ved erhvervslivets nytårskur, men den gode stemning slår ikke igennem i DIs måling af erhvervsklimaet i Varde Kommune. Arkivfoto
Hverken borgmester Erik Buhl eller erhvervsdirektør Finn Erik Kristiansen havde forudset en rutsjetur ned ad bakke for det lokale erhvervsliv. Fornemmelsen var, at det gik godt - måske endda lidt bedre.

Varde: Borgmester Erik Buhl er glad for, at han sad ned, da årets måling af erhvervsklima fra DI blev offentliggjort.

Varde røg ned fra nummer 21 til nummer 46, selvom kommunens målsætning år efter år har været en plads i top ti.

- Det er da brandærgerligt. Det havde jeg simpelthen ikke set komme. Det er virkelig ærgerligt, for jeg synes, indsatsen er stabil. Den har bare ikke været god nok, siger Erik Buhl.

Noget af det, der tæller negativt i målingen, er de kommunale sagsbehandlingstider. Det skal der gøres noget ved, og borgmesteren vil have en drøftelse i byrådet, om politikerne generelt er skarpe nok på at tænke erhvervsprofil.

Annonce

Text Preview

Vi er rykket i superligaen. Så er opgaven at blive der.

Borgmesteren kigger indad

- Det undrer mig meget, at vi i Dansk Byggeris måling for få uger siden blev nummer 12, og her bliver vi nummer 46. Men du hører mig ikke sige, at det er undersøgelsen, der er noget galt med. Jeg er skuffet, selvfølgelig er jeg det, men det nytter ikke at skyde efter andre. Vi skal kigge indad. En af de helt konkrete ting, vi vil sætte i gang, er et udvalg med folk fra erhvervslivet, politiske kredse og forvaltningen, siger borgmesteren.

ProVarde skal også være med i udvalget, og erhvervsdirektør her, Finn Erik Kristiansen, er helt på linje med borgmester Erik Buhl i sin vurdering af DI-målingen.

- Det kan vi ikke være tilfredse med, siger han.

Uventet dyk

Er det en kæberasler?

- Det kan du godt kalde det. Jeg vil sige, hvis kigger historisk over de seneste fem år, kan vi i hvert fald slet ikke være tilfreds. Vi var nummer 12 i 2014, så blev vi nummer 27, 9, 20 og 21 – at vi denne gang ryger helt ned som nummer 46, det havde jeg ikke set komme.

Ét spørgsmål tæller en tredjedel i DIs måling. Nemlig spørgsmålet til virksomhedslederne om, hvordan de oplever kommunens generelle erhvervsvenlighed.

Dér ligger Varde i årets undersøgelse som nummer 63, mod nummer 30 sidste år.

- Det er jo sådan, de tænker, ude i virksomhederne, og det overrasker mig. Sådan havde jeg slet ikke vurderet det. Når jeg har talt med virksomheder, har det været min oplevelse, at det bevægede sig i den rigtige retning. Men vi må lægge os fladt ned og sige, det her skal bare være bedre, siger Finn Erik Kristiansen.

Måling er pejlemærke

Behøver man tage DIs måling så tungt?

- Jeg kan stille det op på en meget enkel måde. Hvis man, når man ligger dårligt, siger, at målingen ikke kan bruges til noget, så kan man heller ikke tillægge den værdi, når man ligger godt. Man er nødt til at have samme holdning om det går godt eller dårligt. Og vi har besluttet, at vi vil ligge i top ti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce