Annonce
Trekantområdet

Borgmester: PostNord sagde nej til at sælge jord på Posthusgrunden

Banedanmark, DSB Ejendomme og PostNord ejer tilsammen det areal, som er blevet døbt Posthusgrunden. Et byrådsflertal besluttede 30. oktober 2019 at pålægge borgmester Jens Ejner Christensen (V) den opgave at indlede forhandlinger med de tre etater om et kommunalt køb af arealerne. Foto: Mette Mørk
Jens Ejner Christensen (V) fremlægger nu en tidslinje, der viser, at han har holdt møde med PostNord om køb af areal ved Gammelhavn. Samme møder er ikke holdt med de to øvrige jordejere.

Vejle: Socialdemokraternes gruppeformand og borgmesterkandidat, Martin Sikær, tilslutter sig nu kritikken af borgmesterens ageren - eller mangel på samme - i sagen om jordhandlerne på Posthusgrunden.

Han henviser til det svar, hans partifælle, transportminister Benny Engelbrecht (S), gav Folketingets Finansudvalg torsdag.

Her bekræfter ministeren, at Banedanmark ikke fået henvendelse fra Vejle Kommune med et ønske om at erhverve jorden på Vejle Godsplads. Det er den jord, et flertal i finansudvalget, nu har givet Banedanmark tilladelse til at sælge til udviklingsselskabet NPV A/S.

Annonce

Må være tale om en fejl

Det svar, mener viceborgmester Dan Arnløv (K), bør udløse en advokatundersøgelse, mens det radikale byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen efterlyser en redegørelse fra borgmesteren.

Martin Sikær kalder sagen dybt alvorlig.

- Jeg er bestemt ligeså forundret over transportministerens svar om den manglende kontakt mellem Vejle Kommune og de tre etater. Jeg er dog sikker på, at der må være tale om en fejl. Ellers står vi en en ualmindelig alvorlig situation, siger socialdemokraten.

Han har i en mail bedt borgmester Jens Ejner Christensen (V) bekræfte, at transportministeren tager fejl i sit svar til udvalget, hvor ministeren kun bekræfter den manglende kontakt til Banedanmark.

Annonce

Holdt møde med PostNord

Overfor avisen holder borgmesteren fast i, at han har været aktiv i bestræbelserne på at erhverve arealet på Posthusgrunden, sådan som et byrådsflertal pålagde ham på mødet 30. oktober 2019.

Han har tirsdag fremlagt en tidslinje, som kommunaldirektør Niels Ågesen har udarbejdet over de møder, borgmesteren har deltaget i omkring emnet. Den giver samtidig et overblik over, hvornår byrådets centrale økonomiudvalg er blevet orienteret om sagen.


Fordi sagen er så politisk, har jeg taget et skridt ad gangen, orienteret økonomiudvalget og så har udvalget defineret den videre proces.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


Tidslinjen viser, at borgmesteren holdt møde med PostNord 21. januar 2020, hvor et eventuelt kommunalt opkøb af jorden blev drøftet.

- Jeg har været i København og har holdt møde med den ene af instanserne, PostNord. Her fik vi afslag fra posten på at købe arealet. Så jeg har bestræbt mig på at efterleve byrådsbeslutningen, siger borgmesteren.

Annonce

Ikke pålagt at gå videre

Tidslinjen viser, at økonomiudvalget, hvor både Dan Arnløv og Martin Sikær har sæde, blev orienteret om forhandlingen på et et møde 27. januar 2020.

Sagens afgørende datoer

11.6. 2019: Økonomiudvalget orientering om Planklagenævns afvisning af lokalplan.

19.6. 2019: Byrådets flertal beslutter at tage planklagenævns afgørelse til efterretning samt igangsætte ny planproces. 

5.8. 2019: ØU beslutter at invitere parter til dialogmøder. 

26.8. 2019: Møde mellem NPV og ØU. 

23.9 2019: Møde mellem ØU, Gruppeformænd og Banedanmark, Postnord og DSB-ejendomme om kommunens mulighed for at købe arealer. 

30.10 2019: Byrådets flertal pålægger Borgmesteren at indlede forhandlinger med etaterne om køb af arealerne. Pålægger Borgmester at holde Byrådet løbende orienteret om stadet for projektet. 

21.1 2020: Borgmesteren forhandler med Postnord om evt. opkøb. ØU orienteres om forhandling 27/1

Til gengæld dokumenterer tidslinjen også, at Jens Ejner Christensen ikke har holdt lignende møder med de to øvrige grundejere ved Gammelhavn, DSB Ejendomme og Banedanmark.

- I økonomiudvalget anså vi postens areal som det mest fremkommelige område, men det kunne ikke lade sig gøre at erhverve, og jeg er ikke blevet pålagt af økonomiudvalget at skulle gå videre til de to andre, siger borgmesteren og tilføjer:

- Fordi sagen er så politisk, har jeg taget et skridt ad gangen, orienteret økonomiudvalget og så har udvalget defineret den videre proces. Jeg må ikke referere fra de møder, men jeg har fulgt alt til punkt og prikke.

Annonce

Havde alle aftale med NPV

Af tidslinjen fremgår det også, at Vejle Kommune mødtes med de tre instanser godt en måned før, borgmesteren blev pålagt at indlede forhandlinger om køb af Posthusgrunden. Det var efter, at samme byrådsflertal havde besluttet at sætte gang i en ny lokalplanproces for området.

Mødet, der blev holdt 23. september 2019, havde deltagelse af økonomiudvalget, byrådets øvrige gruppeformænd samt Banedanmark, PostNord og DSB Ejendomme, og her blev kommunens mulighed for at købe arealerne drøftet.

Her lød svaret, at alle tre etater havde indgået betingede købsaftaler med NPV A/S.

-  Som jeg husker det møde, bliver det ret præcist sagt, at de helst ikke vil være en del af det (en kommunal forhandling, red.). De har alle en aftale med en udvikler, og det holder de fast i, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce

Ikke fået en prisramme

Han undrer sig over, at kritikken kommer nu, for han understreger, at han aldrig er blevet udstyret med et egentlig forhandlingsmandat, der skulle sende arealerne på kommunale hænder.

- Jeg har aldrig fået et mandat til at indgå de handler. Jeg har ikke fået en prisramme, jeg kunne handle indenfor. Tværtimod har Dan Arnløv sagt på et byrådsmøde, at det ikke skulle være for enhver pris. Jeg er kun blevet bedt om at afsøge mulighederne, siger borgmesteren.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Tidligere H&M-topchef i spidsen for hudplejekomet i Kolding: Sådan vil han sikre massiv vækst

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jan-Erik gik selvstændig: - Da jeg fyldte 51 meldte en bunke spørgsmål sig, hvad ville jeg egentlig med livet?

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Team Esbjerg

Se alle de herlige jubelbilleder: Team Esbjerg sidder tungt på førstepladsen i Champions League efter flot sejr i egen hule

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Team Esbjerg

Derfor vandt Team Esbjerg søndagens topbrag i Champions League: Se videoanalysen lige her

Kolding For abonnenter

Maria er hjemmehjælps-præst og taler med de ældre om dødsangst, sorg, savn og ensomhed

Navne

Jens og Anna er de mest populære navne her: Er dit navn også på top50-listen?

Annonce