Annonce
Varde

Borgmester skærper krav til skolers overførsler

Ansager Skole overførte et underskud på 9 procent, men kommunen bad ikke om en redegørelse. Året efter var underskuddet vokset til 16,5 procent. Foto: John Randeris
Varde Kommune har opdateret sine regler for overførsler. Samtidig fortæller borgmester Erik Buhl (V), at han synes, der skal ændres praksis, når det gælder skoler.

Varde Kommune: Varde Kommunes institutioner behøver ikke at bruge præcis de penge, de får tildelt. De kan overføre over- og underskud på op til fem procent.

Sådan er systemet i Varde Kommune, og nu er der lavet nogle enkelte justeringer i principperne.

Overførselsretten er omdiskuteret, fordi fire skoler har overført store underskud. De nye principper ændrer intet i forhold til skolerne, forklarer borgmester Erik Buhl. Men han varsler en anden ændring, der gør, at flere skoler kan risikere at skulle stå skoleret for politikerne.

Annonce

Skal ses adskilt

På Ansager Skole blev der fra 2017 til 2018 overført et underskud på ni procent. Ifølge både skolechef Karen Mortensen og udvalgsformand Peder Foldager (V) var der opmærksomhed på det, men der blev ikke bedt om en decideret redegørelse til politisk behandling.

Det skyldes, at praksis har været, at der kun er blevet bedt om en redegørelse, hvis underskuddet har været over fem procent for skole, skolefritidsordning - også kaldet sfo - og juniorklub samlet set. Det var der ikke tale om i Ansager. Men den praksis bør laves om, mener borgmesteren:

- Jeg tror helt sikkert fremover, man vil skille tingene ad, så man kan se det enkeltvis. Og så må udvalget afgøre, om man skal gøre mere ud af det, siger han.

Skolen må ikke overføre penge mellem budgetterne for skole og sfo. Det skyldes, at der er forældrebetaling i sfo, og disse penge må ikke bare tilnærmelsesvis gå til skolen, der er fuldt skattefinansieret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];